Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Католики відзначають День святого Миколая: історія і традиції свята

Католики відзначають День святого Миколая: історія і традиції свята

Католики відзначають День святого Миколая: історія і традиції свята

Сьогодні, 6 грудня, католики всього світу відзначають День святого Миколая. Свято, яке обожнюють діти, відзначається традиціями, які радість і щасливі посмішки. Святий Миколай народився в місті Міри і, присвятивши з раннього віку себе богослужінню, отримав сан єпископа. Через гоніння на християн, що розгорнулося в той час, святому довелося відчути безліч тортур. Переживши ув’язнення протягом 8-ми років у в’язниці, він зміг продовжити свою праведну діяльність після зміни влади.

ВІДЕО ДНЯ

Нині чудотворець Миколай відомий як милосердний святий, що приносять щастя, доброту і справедливість людям. За часів життя він був помічником для бідних і знедолених, опікувався дітьми, непомітно підкидав їм їжу або монети. Часто місцем покладання його подарунків ставало взуття, що виставлялося в той час за двері. Відомо про його заступництво несправедливо звинувачених, а також допомогу з заміжжям незаможним.

Читайте також:  Подарунки дітям на Миколая: кілька ідей

Реклама

За свої добрі вчинки він став прообразом для Санта Клаусів усього світу, улюбленого героя-персонажа легенд для дітей. Створивши традицію радувати подарунками оточуючих, святий Миколай таким чином продовжує свої добрі справи вже руками людей.

Традиції

У першу чергу вірянам добре відомий звичай дарувати подарунки подібно самому святому Миколаю. Ще з 10-го століття з’явилася традиція залишати для дітей подарунки. У ті часи в церковних школах почали роздавати солодощі учням.

Реклама

А пізніше в Німеччині з’явилася традиція залишати подарунки у виставлених за двері черевичках, що поширилася незабаром і на інші європейські країни. Згодом взуття почали залишати в будинку біля каміна або біля входу.

Читайте також:  На Мукачівщині відкриють резиденцію Святого Миколая

І напередодні свята діти ставали надзвичайно слухняними, адже кожен пам’ятає, що святий Миколай неслухняним хлопчикам і дівчаткам замість гостинців і подарунків приносить різку.

Реклама

У Нідерландах подарунками напередодні дня обмінюються і дорослі. У Франції святий Миколай є покровителем цілого міста, і тут можна побачити яскраві святкування, супроводжувані справжніми костюмованими ходами. В Італії в цей день прийнято дарувати подарунки нареченим. В Албанії напередодні дотримується пост, а після півночі влаштовуються багаті трапези.

Крім вручення подарунків існує й інша важлива традиція. У цей день прийнято допомагати іншим, починаючи з малого до участі в доброчинності та виконання маленьких мрій. Особливо часто в свято Миколая обдаровують дитячі будинки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно