Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Рятувальники дали поради, як вижити у горах взимку

Рятувальники дали поради, як вижити у горах взимку

Один лижник замерз, інший загинув під лавиною. Вже з початку цього року два прикрі випадки у горах вразили всю Україну.

ВІДЕО ДНЯ

Як розповідають рятувальники, з початку 2019-го року вони здійснили майже два десятка пошуково-рятувальних робіт. 75 людей вдалося врятувати. Лише операція із порятунку киянина, який заблукав у Карпатах, обійшлася в 170 тис. грн. Та людське життя – безцінне.

Хуротвина, сильний вітер і туман: у таких умовах шукати заблукалих туристів рятувальникам вже не звикати. Вони беруть із собою необхідне спорядження та вирушають в гори. Вони добре знають ці місця, адже лише за останній місяць були тут неодноразово. Та це не робить кожну пошукову операцію менш складною і безпечною.

Реклама

В роботі рятувальника мати хорошу фізичну підготовку – обов’язково. Адже під час пошуку туристів їм доводиться пройти не один десяток кілометрів. Нерідко заблукалим знайти правильний шлях допомагають вказівники. А справжнє щастя для туриста – вийти до хатинки. Звісно, умови тут – далеко не п’ять зірок, але для заблукалого мандрівника будиночки можуть стати спасінням.

Читайте також:
Рятувальники закликають туристів обов’язково реєструватися перед походом у гори
Реклама

За словами Начальника гірської пошуково-рятувальної частини ДСНС Олександра Гуляка, вже з початку року вони здійснили майже два десятка пошукових операцій в горах. На жаль, є загиблі. Один лижник замерз неподалік Гимби на Міжгірщині, іншого вже на Рахівщині накрила лавина. Він знехтував порадами рятувальників не йти в гори. А від лавини порятунку майже немає.

Начальник гірського пошуково-рятувального відділення с. Нижні Ворота Василь Райчинець не з чуток знає, що таке лавина. Сам колись в неї потрапив, під час пошукової операції його врятувало те, що хвиля викинула його набік. Один із рятувальників тоді не вижив. Лавина формується на схилі, більшому як 20 градусів, шансів врятуватись дуже мало.

Якщо не лавина, то лютий мороз може стати фатальним для туриста. Тут рятувальники також дають свої поради. У лісі головне – не замерзнути, а тому перше, що радять зробити – розпалити багаття. А тому кожному туристу варто брати із собою сірники, а ще – сухий спирт або свічку. Звичайно, доведеться зібрати трохи гілочок, щоб підтримувати вогнище. Та перед цим варто знайти безпечне місце. Більше – в сюжеті М-Студіо

Реклама

Нагадаємо, що на Закарпатті почало підтоплювати будинки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно