Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На євробляхерів може очікувати новий сюрприз

На євробляхерів може очікувати новий сюрприз

Верховна Рада може піти на нові поступки власникам "євроблях". Йдеться про продовження терміну пільгової реєстрації ще на 3 місяці. Що конкретно пропонують нардепи і наскільки ймовірним є ухвалення законопроекту — читайте нижче.

ВІДЕО ДНЯ

Що пропонують нардепи

У Верховній Раді зареєстрований проект закону №9522, який передбачає продовження пільгового терміну для "євроблях" ще на 3 місяці.Автор ідеї, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Роберт Горват визнає проблему з низькими темпами реєстрації. Саме тому й пропонує надати можливість українцям реєструвати автомобілі з пільговим акцизом не 90 днів, а 180.

"Законопроект написаний у такий спосіб, що може бути в цьому терміні і перерва. У лютому пільговий період закінчується, потім його не буде, а щойно ми ухвалимо закон, пільга знову діятиме... Крайня дата проекту — 22 травня, далі уже йдуть санкції за незаконне перебування авто на єврореєстрації. А ось як ми це проголосуємо — питання відкрите. Багато що зараз залежить від комітету", — пояснив Горват.

Реклама
Читайте також:
В Україні спостерігається обвал цін на "євробляхи": авто продають за "копійки"

Аналогічні доводи наводяться і в пояснювальній записці до проекту закону. "Очевидно, що з таким темпом розмитнення, коли щодня оформляються 2,5-2,7 тис. авто, значна кількість громадян, котрі володіють транспортними засобами на іноземній реєстрації, не встигне розмитнити їх у пільговий період до 22 лютого 2019 року", — йдеться у повідомленні.

Реклама

Чи є шанси у закону?

Напевно, ні. У коментарі OBOZREVATEL глава профільного комітету з питань податкової політики, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ніна Южаніна різко розкритикувала ідею.

"Такі проекти підривають суть ухвалених законів і не стимулюють розмитнення авто...", — наголосила Южаніна, а також додала, що комітет не голосуватиме за цей законопроект.
Про можливі проблеми в комітеті говорить і автор ідеї Роберт Горват. Щоправда, він упевнений, що шанси на успішне проходження проекту закону приблизно 50/50.

До слова, на початку лютого в Раді був зареєстрований ще один проект про реєстрацію авто. Так, нова ідея пропонує всі транспортні засоби в Україні оподатковувати на 10% від їхньої вартості. Автори проекту закону вважають, що така ставка допоможе зареєструвати всі автомобілі на єврономерах за нижчою ціною. Щоправда, судячи з настроїв у комітеті податкової політики, шансів у цієї ідеї немає.

Реклама
Читайте також:
У парламенті зареєстрували законопроект, який продовжить пільговий період розмитнення євроблях до 23 травня

За такої ситуації власникам євроавто варто поквапитися. З кінця травня в Україні почнуть діяти солідні штрафи. Утримувати авто з литовською чи польською реєстрацією стане просто невигідно.

Що каже закон

Революційний закон про реєстрацію євроавто парламент ухвалив ще у листопаді 2018 року. Так, нові правила передбачали введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його об’єму.

Для бензинових двигунів об’ємом до 3000 і більше 3000 куб. см вводяться базові ставки відповідно €50 і €100, для дизельних двигунів об’ємом до 3500 і більше 3500 куб. см — €75 і €150. Водночас пільги і скасування штрафних санкцій діють лише до 22 лютого 2019 року. Після цього жодних послаблень не буде. Пільги скасують, а відтермінування на штрафи діятиме лише 3 місяці.

За даними Державної фіскальної служби, в Україну в режимі тимчасового ввезення потрапили 2,7 млн автомобілів. Кількість авто, які завезені у режимі "транзит" і фактично перебувають в Україні з порушенням термінів, досягла 110,4 тис., а в режимі "тимчасового ввезення" — 207,4 тис.

За інформацією заступника міністра фінансів Сергія Верланова, на середину січня 2019 року держава отримала в бюджет 2 мільярди гривень. Пройшли реєстрацію понад 30 тисяч із понад півмільйона авто. Кількість не вражає.

Нагадаємо, Закарпатська митниця розмитнює за новим законом 200 автомобілів за день.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно