Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В області провели унікальну операцію

В області провели унікальну операцію

Вперше у Закарпатському обласному кардіологічному диспансері провели операцію у новому напрямку кардіохірургії — з ендопротезування аорти. Цей сучасний метод лікування складної судинної патології дозволяє мінімізувати для пацієнта травматичність та всі ризики оперативного втручання, таким чином врятувати життя.  Медики називають такі операції гібридними, одна із особливостей якої — спільна робота команди рентген-,  ендоваскулярних та кардіохірургів.

ВІДЕО ДНЯ

"Весь світ рухається до малотравматичних та мініінвазивних технологій. Оперативні втручання здійснюються через невеличкі розрізи, які забезпечують доступ до периферичних судин.  Через них, для виконання операцій різної складності, вводяться ендопротези. Раніше подібні втручання потребували величезного травматичного доступу з великим ризиком для життя пацієнта", – розповів завідувач кардіохірургічного відділення Закарпатського обласного кардіологічного диспансеру Павло Лукач.

Читайте також:
Ужгородські хірурги провели надзвичайно складну операцію на серці
Реклама

Таких операцій в Україні потребують сотні пацієнтів, — зазначають медики. Однак, наразі такі втручання здійснюють не так часто через дороговартісні витратні матеріали та необізнаність пацієнтів (а подекуди і лікарів…) про можливість їхнього здійснення. Разом із тим, вперше за останні роки державою виділені кошти на закупку 60 ендопротезів (раніше щороку їх закуповували не більше п’яти). Пацієнт, якого оперували в Ужгороді, — це чоловік після складної ДТП із численними травмами.

"Ми зробили ендопротезування аорти. Що це означає? Через невеликий розтин на нозі ми завели спеціальний ендопротез, який перекрив уражену ділянку. Тобто, ми поставили усередину цієї судини ще таку трубку, полімерну, яка завдяки своїм властивостям не пропускає кров. І таким чином ми зміцнюємо ту ділянку, яка була пошкоджена, – зазначив ендоваскулярний хірург Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Ігор Дітківський. – Ми встановили "каркас" аорти. Він з тоненького дроту, а ззовні покритий тоненькою плівкою, щоб унеможливити кровотечу".

Реклама

Вартість стент-графтів, необхідних при ендопротезуванні аорти, може коливатися від 5,5 до 15 тисяч євро. Більше про унікальну операцію, яку зробили в обласному центрі Закарпаття – у сюжеті.

Нагадаємо, в Ужгороді є диво-лікар, який проводить унікальні операції.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно