Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • «Здорові» зміни: які нововведення в медицині чекають на закарпатців у 2019-му році?

«Здорові» зміни: які нововведення в медицині чекають на закарпатців у 2019-му році?

«Здорові» зміни: які нововведення в медицині чекають на закарпатців у 2019-му році?

Краще фінансування, доступні ліки, зовсім інший підхід лікаря до пацієнта. Всі ці суттєві зміни стали можливі завдяки медичній реформі. Їх вже відчув практично кожен закарпатець – все-таки з лікарями у повсякденному житті нам доводиться перетинатися доволі часто.

ВІДЕО ДНЯ

Спеціалісти відзначають, що за час роботи Кабміну на чолі із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом медицина зазнала докорінних змін. Мова йде про реалізацію програми «Доступні ліки», запровадження безкоштовної діагностики, реформування системи екстреної допомоги та розвиток сучасної спеціалізованої медицини. А ще – про появу можливості підписувати декларації із сімейним лікарем.

«Я не обіцяю дива всім та одразу. Так не буває. Але я впевнений, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим», – зазначив керівник уряду.

Реклама
Читайте також:
Ще одну амбулаторію сімейної медицини відкрили в Мукачеві

Позитивно, що це не єдині зміни, які очікують на охорону здоров’я. У наступному році Уряд планує довести до справи два ключових завдання: зробити доступною для кожного українця кваліфіковану медичну допомогу та забезпечити кожному лікарю гідну його роботи заробітну плату. Тому позитивних новин у цій галузі буде ще більше.

Реклама

Завдяки деклараціям у лікарів виросла зарплата

Минулого року краяни отримали змогу вільно обирати собі лікаря. У цього нововведення є чимало переваг: обираєш лікаря, якому дійсно довіряєш і який знатиме все про Вас і Ваших дітей. І це незважаючи на «прописку» за місцем проживання.

Такий підхід вигідний всім. Адже пацієнти підписують із лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить за них гроші медзакладу, де він працює. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Зокрема, вони «пішли» до амбулаторій сімейної медицини, і закладів, що приєднались до реформи, вже отримали збільшене фінансування від держави.

Наприклад, у гірській Міжгірщині, місцевий Центр надання первинної медико-санітарної допомоги, який обслуговує майже 48 тисяч мешканців району, ще у червні цього року отримав від держави трохи більше мільйона гривень. Цих грошей вистачило на оплату праці 34 сімейних лікарів та 68 медсестер і на утримання 17-ти амбулаторій.

Реклама
Читайте також:
Скандал у лікарні: батьки дитини, хворої на кір, шоковані поведінкою лікарів

А наступного місяця медзаклад отримав від Нацслужби здоров’я 2 млн. 130 тис. грн. – удвічі більше, ніж раніше. Все завдяки тому, що з початку року понад половина мешканців району підписали декларації про медичне обслуговування зі своїми лікарями.  

Змінилась ситуація і для самих лікарів – вони почали отримувати гідну зарплату за свою роботу. Лікар, в якого багато пацієнтів, отримує більший дохід. Тож він зацікавлений в тому, щоб ви залишались його пацієнтом, а значить надаватиме більш якісну допомогу.

Як розповіла у ЗМІ сімейна лікарка Міжгірського Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Ольга Токар, ще раніше їй з колегами боргували зарплату за 3 місяці, а тепер їй не тільки все виплатили, а ще й збільшили її у два рази.

Ліки та обстеження стали доступніші

Стала іншою і ситуація в аптеках. Два роки тому уряд запровадив програму «Доступні ліки», завдяки якій люди з хронічними захворюваннями можуть їх отримати в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою. Мова йде про більш, ніж 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету. Тільки на Закарпатті цією програмою скористалися в 2018-му році майже 315 тисяч закарпатців. Між іншим, на цю потребу нашому краю виділили 32,4 млн. грн.

Окрім того, Уряд працює над тим, щоб розширити перелік таких ліків та максимально спростити процес їх отримання. З квітня 2019 року їх виписуватимуть за електронним рецептом, що дозволить отримати ліки навіть в аптеці іншої області.

Читайте також:
Робити добро – це просто: як лікарі зі США завітали в Мукачево
Реклама

Значно простіше у цьому році буде і з діагностикою та медичним обстеженням. З 1-го липня отримають можливість безкоштовно проходити діагностику за направленням свого сімейного лікаря. Це стосується понад 80% усіх досліджень.

У рамках реформи подбали і про «швидку допомогу». В наступному році розпочнеться модернізація диспетчерських служб. У деяких регіонах придбають нові «швидкі» з сучасним обладнанням, а бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати. На це у 2019 році вже виділено 1 млрд. грн.

І, звичайно, основою, або навіть фундаментом, нових стандартів якості в медицині має стати зведення нових лікарень із сучасним обладнанням. Воно вже триває. Із 2017 року Уряд розпочав  розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії.  Також за 3 роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів по всій країні. Також добудовуються нові перинатальні центри, а ще дитяча лікарня «Охматдит».

Завдяки цьому уряд заклав платформу для реалізації двох ключових завдань – отримання кваліфікованої медичної допомоги для пацієнтів та гідну оплату за роботу лікарям.  І це не пусті обіцянки, адже зведений бюджет на охорону здоров’я у 2019-му році становить майже 132 млрд. грн. На 15 млрд. грн.. більше, ніж у 2018 р.

«Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Нагадаємо, суд заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки очільниці МОЗ.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно