Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок
Діти з нетерпінням очікують теплого літа, тож батькам варто подбати про змістовний та корисний для здоров’я відпочинок.

Один із варіантів – придбати путівку до літнього табору. В Україні їх функціонує незліченна кількість. Дитячі табори бувають різного спрямування, тож підібрати відпочинок до уподобань школярів чи підлітків не складно.

ВІДЕО ДНЯ

Вибір місця відпочинку: якому дитячому табору надати перевагу

На жаль, першочергово батькам при виборі закладу для оздоровлення дитини доводиться враховувати ціни на путівки. Добре, якщо вартість відпочинку повністю або хоча б частково сплатить організація, в якій працюють батьки, місцевий бюджет, можливо, спонсор. Але більшості батьків доводиться самотужки накопичувати кошти на оздоровлення дітей.

Читайте також:
Чому закритий відомий у Мукачівському районі дитячий табір "Мрія"
Реклама

Умовно дитячі табори можна класифікувати наступним чином:

  • Місцеві: це табори на місцях проживання дітей. У більшості випадків це досить бюджетний відпочинок, а діти залишатимуться фактично під наглядом батьків (підходить і для тих, хто не готовий відправити дитину відпочивати далеко).
Реклама

Дитячий літній табір

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок – 01
  • Регіональні: дитячі табори відпочинку, які знаходяться в області. Варто відзначити, що у деяких регіонах, особливо з розвинутою промисловістю, таких таборів невелика кількість. А от у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Черкаській, Київській, Одеській, Запорізькій (на узбережжі Азовського моря) та інших областях – дуже багато.
  • Всеукраїнські: такі табори відпочинку гостинно приймають дітей з усіх куточків України.
  • Міжнародні: найвідоміші з них в Україні – це «Артек Буковель» та «Молода Гвардія» у Одесі. До таборів приїздять відпочивати діти з іноземних держав.
Реклама

Діти, підлітки та юнаки також мають змогу відвідати закордонні табори

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок – 02

Варто відзначити, що українські діти, підлітки та юнаки також мають змогу відвідати закордонні табори (найчастіше це Болгарія, Польща, Грузія). Це не лише гарний відпочинок, а й можливість зануритися в іншомовне середовище з метою вдосконалення власних мовних навичок. У такі табори путівки можуть придбати батьки, також діти досить часто отримують їх як нагороду за певні спортивні або інші досягнення.

Критерії вибору літніх оздоровчих дитячих таборів

При виборі табору для відпочинку та оздоровлення дитини батьки мають врахувати багато факторів.

Це віддаленість від дому, вартість відпочинку, спеціалізація закладу або організації, але найголовніше – уподобання дитини. Відпочинок не піде на користь, якщо дитина не отримає від нього задоволення.

Можна знайти безліч варіантів недорогого, але не менш якісного та цікавого відпочинку для дітей. Адже існує безліч дитячих таборів, які відрізняються за типом організації:

  • Денного перебування: такі літні табори найчастіше організовуються при навчальних закладах різного типу. Діти приходять зранку, наприклад, до школи під час літніх канікул, проводять там змістовно час (розваги, екскурсії, різноманітні творчі заняття тощо), харчуються, а після обіду чи під кінець робочого дня повертаються додому. Це підходящий варіант для батьків, які працюють і не мають змоги або не хочуть відправляти дитину на цілодобове перебування в таборі. Фінансуються коштом місцевих бюджетів або батьків.
Реклама

Дозвілля у літньому таборі

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок – 03
  • Оздоровчі: дитячі табори, які розташовані за містом в екологічно чистих районах. Відпочинок спрямований на покращення стану здоров’я дітей та підлітків шляхом використання природних факторів, фізичних навантажень, повноцінного харчування. Під час перебування відпочивальникам пропонуються різноманітні розважальні та освітні програми.
  • Санаторного типу: головна мета – оздоровлення дітей та профілактика захворювань. Заклади можуть мати певну спеціалізацію, в них працюють лікарі, функціонують різноманітні медичні кабінети.
Читайте також:
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?
  • Трудові: за часів радянського ладу такі заклади були дуже поширеними, але з часом втратили свою популярність. На сьогодні трудові табори знову приваблюють дітей, переважно підлітків. Адже у них пропонуються цікаві програми, стартапи та інші заходи. Підлітки мають можливість отримати знання про різні професії, певні навички та навіть заробити власні гроші.
  • Сімейні: найкраща мережа таких таборів розвинена у Карпатах. На відпочинок відправляються діти разом з дорослими. Це допомагає зміцнити родину та оздоровити дітей різного віку. Під час відпочинку пропонуються спільні для всієї родини заходи або окремо для дорослих та дітей. Так матимуть змогу відпочити всі – і діти, і батьки. Наприклад, літній сімейний табір «Знайка» чекає на відпочивальників у Буковелі.

Відпочинок дітей із батьками

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок – 04
Реклама
  • Військово-патріотичні: у пріоритеті – військово-патріотичне та фізичне виховання, вивчення історії. Для молодих людей такі табори – це можливість показати свою сміливість, силу духу, відвагу, знайти справжніх друзів та однодумців під час походів, змагань, турнірів. До таборів приймаються як юнаки, так і дівчата. Один із таких – дитячий табір «Козацька фортеця», який цього року збиратиме юних козаків у Черкаській області.
Читайте також:
5 місць Закарпаття, в які можна закохатися
  • Освітні: це сучасні дитячі табори, мета яких — підвищення рівня знань дітей з певних дисциплін. Вони бувають різного спрямування. Популярністю користуються мовні дитячі табори. Діти, крім звичайних розважальних програм, спілкуються з носіями мов, відвідують заняття з педагогами. Дитячі мовні табори у Львівській області функціонують у великій кількості. Популярністю користуються англомовні табори Magic Castle (м. Трускавець), Merry Land Camp (м. Сколе), Point Camp Lviv (м. Львів та ін.). Дітям пропонується цікаве ефективне навчання з використанням новітніх освітніх технологій, змістовний відпочинок, здорове харчування та гідні умови проживання. Такі мовні дитячі табори функціонують і в інших областях України. Вони підходять тим, хто хоче підвищити рівень знання іноземної мови, підтягнути шкільну програму або підготуватися до вступу в різні навчальні заклади.

Популярними в останні роки стали освітні літні табори

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок – 05
  • Тематичні: весь простір таборів присвячений певній тематиці. Це можуть бути танцювальні табори, художні, дослідницькі тощо. Такі дитячі табори є у Карпатах та інших популярних місцях для відпочинку в Україні. Дітям пропонують різноманітні квести тривалістю у всю зміну, тематичні дні, тижні та інші варіанти змістовного проведення часу.
  • Спортивні: здійснюється спортивна підготовка та фізичний розвиток дітей. У табори на відпочинок приїздять різноманітні спортивні клуби, секції, гуртки, а також звичайні діти, які прагнуть опанувати певний вид спорту. Табори мають спеціально обладнані тренувальні майданчики, оснащення, спортивний інвентар. Всі заходи проводяться під наглядом професійних тренерів.
Читайте також:
На Закарпатті є альтернатива відпочинку на морі
Реклама
  • Гірськолижні та гірські: дитячі табори, які можуть відвідати діти під час зимових канікул. Найбільша кількість дітей відпочиває у Буковелі, але такі табори функціонують і на інших гірськолижних курортах України. Діти активно відпочивають, освоюють лижі, сноуборди тощо. Влітку дітей приймає дитячий оздоровчий табір «Артек Буковель» та багато інших у Карпатах.
  • Морські: це найпопулярніші табори серед дітей та підлітків. Адже провести зміну біля моря – це прекрасний спосіб оздоровитися, особливо для тих дітей, які проживають від нього далеко. В Україні таких таборів дуже багато. Вони розташовані на узбережжях Азовського (Кирилівка, Бердянськ, Приморське, Арабатська Стрілка, Стрілкове, Щасливцеве та ін.) та Чорного морів (Одеса, Сергіївка, Скадовськ та ін.). Вибір дуже багатий, в тому числі й якісного бюджетного відпочинку.
    Інклюзивні: свого роду реабілітаційні центри, які забезпечують рівні умови для відпочинку дітей з особливими потребами разом з іншими. Це сприяє соціалізації дітей з обмеженими можливостями, вихованню толерантності у навколишніх.

Відпочинок дітей біля моря

Дитячі табори України. Куди відправити дитину на відпочинок – 06
  • Туристичні: діти мають можливість поєднати активний відпочинок та самоосвіту. Популярністю користуються дитячі табори Закарпаття, де діти ходять у походи, сплавляються гірськими річками, удосконалюють навички орієнтування на місцевості та виживання у природних умовах. Часто вони живуть у наметах, самостійно готують їжу під наглядом дорослих. Це сприяє вихованню самостійності, відповідальності та інших якостей.
  • Музичні: дитячі табори для юних музикантів та вокалістів. Під час відпочинку діти беруть участь у різноманітних фестивалях та конкурсах, відвідують заняття з педагогами.

За бажанням можна знайти табори різного спрямування. Це дозволить зробити відпочинок не лише змістовним, а й дійсно незабутнім.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно