Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вільне падіння: Мукачево знову “опустилось” в рейтингу “Фокуса”

Вільне падіння: Мукачево знову “опустилось” в рейтингу “Фокуса”

Вільне падіння: Мукачево знову “опустилось” в рейтингу “Фокуса”
Наприкінці минулого тижня журнал "Фокус" назвав ТОП-20 найкомфортніших для проживання міст України. Мукачево у свіжому рейтингу,

Наприкінці минулого тижня журнал "Фокус" назвав ТОП-20 найкомфортніших для проживання міст України. Мукачево у свіжому рейтингу, за традицією, знову опустилось на дві позиції, і тепер займає дванадцяту позицію.

ВІДЕО ДНЯ

Магазини, ресторани, школи, дитсадки, парки і хороше транспортне сполучення - в цих містах є все для того, щоб жити було зручно. В рамках проекту «Кращі міста для життя в Україні» журнал Фокус представив двадцятку найбільш комфортних з них.

Кожну добу комунальні служби Чернівців на офіційному сайті міської ради звітують про виконану роботу: метражі прочищених каналізацій, число відремонтованих ліфтів і навіть лампочок, вкручених у вуличні ліхтарі. Цікаво, що ні по одному з параметрів, які враховувало видання при визначенні найкомфортніших місць для життя, це місто не набрало максимального балу, але зате в цілому за всіма показниками отримало впевнені хороші оцінки. Це і вивело Чернівці на перше місце списку. При порівняно невеликому населенні - 250000 осіб - в Чернівцях достатньо шкіл, парків, супермаркетів і місць в лікарнях, а також є міжнародний аеропорт і вокзал.

Реклама

Другий рядок рейтингу зайняв Київ. Столиці дали найвищі бали за рівень забезпечення житлово-комунальними послугами. Максимальну оцінку місто отримало і за громадський транспорт - в Києві майже 200 діючих маршрутів. Розвиненою мережею міського транспорту можуть похвалитися також Харків, Донецьк і Дніпропетровськ, що, в принципі, обумовлено великою кількістю населення, все це - міста-мільйонники. Крім того, за підсумками минулого року вищеназвані мегаполіси досягли успіху в капітальному ремонті доріг. Головним чином це пояснюється підготовкою до чемпіонату Європи з футболу, на яку кошти виділялися не тільки з місцевих бюджетів, а й з загальнодержавного.

У список найкомфортніших міст увійшли всі великі промислові центри, за винятком Запоріжжя, який отримав низькі бали відразу за п'ятьма показниками. Там неналежний рівень забезпечення стаціонарної медичною допомогою - на 770 000 чоловік в медичних установах міста передбачено всього 4180 ліжко-місць; недостатньо розвинена спортивна інфраструктура - на все місто дев'ять спорткомплексів. Крім того, у Запоріжжі мало парків, порівняно невелика мережа міського транспорту. Проте місто отримало непогану оцінку щодо забезпечення комунальними послугами. Найвищі бали за цим показником у Борисполя і Енергодара, але цього виявилося недостатньо для того, щоб потрапити в рейтинг.

Реклама

Лідер рейтингу «Найкращі культурні міста Україну» - Ялта в нинішньому списку зайняла третє місце. Місто не отримало жодного балу за двома параметрами: «Житлово-комунальні послуги» і «Міжміське повідомлення». В минулому році там була тимчасово призупинена централізована подача гарячої води, крім того, в Ялті немає ні вокзалу, ні аеропорту. Зате туристичний центр має максимальну оцінку за критерієм «Дошкільна освіта». В 36 садів ходять 3240 дітей, це означає, що на кожну установу в середньому припадає лише 90 вихованців. На висоті курорт і за кількістю ресторанів на душу населення: до послуг ялтинців та туристів 196 закладів громадського харчування. Серйозну конкуренцію південному місту за цим критерієм може скласти хіба що Львів. Там майже півтори тисячі різноманітних закладів для гурманів.

Що стосується стаціонарної медичної допомоги, то найкраща ситуація в Івано-Франківську: для 240 000 мешканців в 24 лікувальних закладах передбачено 4785 ліжко-місць. До п'ятірки кращих міст за цим показником увійшли також Чернігів, Коломия, Чернівці та Мукачево.

Одним з основних критеріїв при визначенні комфортних міст була площа паркових зон у розрахунку на душу населення. За цим параметром лідирують Переяслав-Хмельницький, Трускавець та Умань. У них на кожного жителя припадає понад 20 кв. м паркових зон. Однак з цієї «зеленої четвірки» тільки Трускавцю вдалося за сумою балів потрапити в підсумкову двадцятку.

Реклама

Таким чином, список Фокуса на цей раз сформували в першу чергу «міцні середнячки», яким вдалося підійти до питання комфорту мешканців комплексно, не забувши ні про одну з ключових потреб городян.

Як ми вважали

У попередній список увійшли всі обласні центри України, курортно-туристичні, великі промислові і портові міста, міста - супутники Києва, а також населені пункти, побудовані для обслуговування атомних станцій. Всього в попередньому списку було 73 міста.

Фокус оцінював рівень забезпеченості населення середньою освітою, дошкільним вихованням, житлово-комунальними послугами, стаціонарної медичної допомогою, супермаркетами, торгово-розважальними центрами, спортивними комплексами, ресторанами, парками, дорогами, міським транспортом і міжміським транспортним сполученням.

Оцінка проводилася за 50-бальною шкалою, де 50 - максимальна кількість балів. Найбільш комфортні міста Фокус визначав на підставі суми балів за вищевказаними параметрами.

Через відсутність або невеликого числа об'єктів інфраструктури навпроти відповідних граф для деяких міст у фінальній таблиці стоять прочерки. Наприклад, жодного балу за окремими показниками не отримали:

Дніпропетровськ – недостатньо торговельних площ, у місті-мільйоннику працюють всього 12 супермаркетів

Реклама

Трускавець – мало шкіл, на кожну з трьох міських шкіл припадає понад 650 учнів; в місті немає жодного великого супермаркету

Ужгород – в місті з населенням більше 114 000 не побудовано жодного торгово-розважального центру

Львів – висока "концентрація» учнів: у 148 школах навчаються понад 260 000 учнів

Мукачево – в місті, де проживають понад 84000 чоловік, відкрито всього один супермаркет

Славутич – при населенні майже в 25 000 в місті працює всього 4 ресторани; за минулий рік було відремонтовано лише 1462 кв. м доріг

Севастополь – не дивлячись на велику кількість парків, на кожного севастопольця припадає менше одного квадратного метра

Ладижин – в місті, де населення перевищує 24 000, в лікарнях передбачено всього 130 ліжко-місць і всього 4 ресторани

Реклама

Керч – в місті з 145 000-ним населенням один супермаркет, а за 2011 рік міська влада провела капремонт всього 540 кв. м дорожнього полотна

Одеса – більш ніж на 1 млн населення в міських лікарнях передбачено всього 4960 ліжко-місць

Найбільш комфортні міста Україна:

1. Чернівці (371 бал)

2. Київ (361 бал)

3. Ялта (360 балів)

4. Харків (347 балів)

Реклама

5. Донецьк (345 балів)

6. Херсон (340 балів)

7. Дніпропетровськ (315 балів)

8. Трускавець (311 балів)

9. Івано-Франківськ (298 балів)

10. Ужгород (282 бали)

11. Львів (277 балів)

Реклама

12. Мукачево (266 балів)

13. Рівне (265 балів)

14. Славутич (258 балів)

15. Севастополь (256 балів)

16. Ладижин (249 балів)

17. Керч (239 балів)

18. Одеса (236 балів)

Реклама

19. Кривий Ріг (235 балів)

20. Євпаторія (228 балів)

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно