Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького

Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького

Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького

Цього року Закарпаття отримало ще одну цікаву туристичну візитівку – у селі Невицьке Ужгородського району з’явилося тюльпанове поле, яке вже за короткий час стало улюбленим місцем для багатьох закарпатців. Ця локація являє собою клумби із 10 тисяч тюльпанів, які населений пункт отримав від Посольства Нідерландів в Україні за участь у проекті "Неймовірні села України". А самі цибулини були висаджені під пильним контролем нідерландських спеціалістів, які перевіряли і якість тамтешнього ґрунту.

ВІДЕО ДНЯ

Сільський голова Невицького Михайло Лаба розповів інтернет-виданню "PMG.ua" про те, що створення цієї локації відповідає стратегії розвитку села до 2030 року. А сама поява тюльпанового поля з’явилась завдяки ідеям та праці усієї сільської громади.

"Ідея створення такого поля виникла у однієї з мешканок нашого села, яка запропонувала створити "в’їзну" візитівку на місці чагарника. Цю ідею розвинули у відділі ґрантових програм Невицької сільської ради. Двоє людей постійно шукають різні ґрантові програми та можливості для нашого села. Було вирішено взяти участь у конкурсі "Неймовірні села України 2018". І ми націлились не на грошову винагороду, а саме на отримання 10 тисяч цибулин тюльпанів різних сортів. Врешті, ми їх отримали", – розповів Михайло Лаба.

Реклама
Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького – 01

За його словами, цей проект є не лише туристично привабливим, але і соціальним, адже дає і нові робочі місця: "Після висадження алеї триває процес розведення квітів. Ми до цього процесу у позаробочий час залучили людей, зокрема, і пенсійного віку. Люди садять квіти, а сільська рада їх у них купує. До слова, населення за це отримують кошти. Плюс встановлення різних додаткових елементів – лавиці, стенди і т.д. І це теж дає поштовх для появи робочих місць у селі".

Реклама

Загалом Михайло Лаба зауважив, що перебуває у своєрідному культурному шоці. Адже чимало закарпатців і гостей краю з усієї України та навіть з-за кордону розмістили чимало фотографій з Невицького у соціальних мережах. І ще жодна людина поки не пошкодила ані однієї квітки.

Читайте також:
При в’їзді в село Невицьке розквітли тисячі тюльпанів

"Поява цього тюльпанового поля зробила такий собі ефект розбитого вікна. Але у зворотньому напрямку. Жителі нашого села облагороджують і власні подвір’я, прикрашають свої насадження. Внаслідок чого саме село виглядає охайно і дуже гарно. І я здивований реакцією людей. Адже незважаючи на те, що люди виснажені суспільно-політичною ситуацією, вони приїжджають сюди, фотографуються, гарно проводять час".

Реклама

На відкритті цього тюльпанового поля були присутні і представники нідерландської делегації на чолі з Кароліною Спаанс, радником з питань сільського господарства Посольства королівства Нідерланди в Україні. А вже 5 травня, за словами Михайла Лаби, очікується приїзд Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Нідерланди в Україні.

"Ми хочемо зустріти дипломата незвично – запросити якийсь закарпатський гурт з живою музикою. Зробити невеликий концерт під відкритим небом", – сказав голова Невицької сільради.

Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького – 02

Та у сільської громади вже є плани і надалі розвивати цю квіткову туристичну локацію. "Ми маємо намір створити ще одну альтернативну клумбу, щоб вирощувати тюльпани вже і для продажу. Щось подібне я бачив у наших партнерів з Німеччини. Вони на полі розмістили звичайну скриньку і ножиці. І кожна зрізана квітка коштує 50 центів. Три квітки – це вже 1,5 чи 2 євро. І головне, що люди кидали гроші за квіти у цю скриню. Цей підхід і культурне ставлення людей до такого методу продажу і до квітів мене здивував. І те, що у нас, принаймні не зривали квітів, не нищили цю територію, дає нам стимул розвивати цю територію, концептуально прикрашати, як-от це вийшло із появою декоративного млина чи голландських дерев’яних черевичків. І наше поле дає не лише нам, але й іншим населеним пунктам Закарпаття, стимул розвиватись у правильному напрямку", – мовив сільський голова Невицького.

Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького – 03

А для Посольства Нідерландів в Україні цей проект – це можливість дати новий поштовх для розвитку сіл. Адже чимало людей переїжджають із сіл у міста. Тому для розвитку можливостей у селах і створюються ці проекти.

Загалом, Невицьке після появи цього тюльпанового поля стало дуже популярним місцем серед туристів. І приклад громади Невицького лише доводить, що якщо правильно використовувати свої можливості, то можна зробити чимало корисного для розвитку села.

Реклама
Маленькі Нідерланди на Закарпатті: як тюльпанове поле стало окрасою Невицького – 04

Раніше повідомлялось, що на Ужгородщині відновили міст закоханих.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно