Шашлик на травневі свята: рецепти для любителів м’яса
Щороку на травневі свята українці традиційно влаштовують пікніки. Компанії їдуть на природу (у ліс чи до річки), аби добряче відпочити та забути про всі буденні турботи. І майже жоден такий виїзд на природу не обходиться без приготування шашликів.
ВІДЕО ДНЯЦьогоріч Великий піст закінчився 28 квітня, тож на травневі свята українці зможуть поласувати м’ясом. Зазвичай, для приготування шашликів обирають свинину, телятину, баранину та курятину. Отож інтернет-видання "PMG.ua" пропонує розглянути кілька варіантів приготування м’яса та дізнатися рецепти маринадів, які зроблять шашлик ніжним, соковитим та надзвичайно смачним.
Шашлик із свинини
Звісно, ідеальним варіантом для приготування страви стане свіже м’ясо з помірною кількістю жиру. Свіжа свинина на зрізі має рожевий, рівномірний колір. При виборі частини туші перевагу надають шиї, корейці, грудинці і поперековій частині. Не підходить для цих цілей окіст і лопатка.
РекламаДля маринування шашлика найкраще підійде емальований, керамічний або ж скляний посуд. Пластиковий та алюмінієвий посуд краще не використовувати, бо в процесі маринування м’ясо може увібрати в себе шкідливі речовини, що виділяє такий посуд.
РекламаДля класичного рецепту маринаду для шашлика знадобиться сушена паприка, коріандр, цибуля, базилік сушений, мелений перець, чилі сушений, куркума, карі, сіль і оцет.
Рецепт шашлика зі свинини в лимонному соці
Продукти:
- 1,5 кг свинини;
- 5-6 великих цибулин;
- 10 г спецій;
- 2 лимони;
- суміш перців за смаком;
- сіль.
Шашлик, приготований із використанням лимонного соку, не менш популярний. Процес його приготування не дуже відрізняється від варіанту з використанням оцту. Основна відмінність полягає у використанні лимона. Для цього лимони ріжемо навпіл і вичавлюємо весь сік на порізані шматки свинини. Поливаючи м’ясо соком, ретельно перемішуємо його. Маринується така свинина не довше 3 годин. Але майте наввазі, якщо з соком переборщити, то м’ясо матиме неприємний кислий смак.
Рецепт шашлика зі свинини на кефірі
Продукти:
- 1,5 кг свіжої свинини;
- 15 г цукру;
- 0,5 л кефіру жирністю 32%;
- 6 цибулин середнього розміру;
- перець, сіль.
Маринад на кефірі має більш м’яку дію, ніж маринад із лимонним соком чи оцтом. Але шашлик повинен настоюватися близько 12 годин. Маринад на кефірі не містить великої кількості спецій.
У процесі приготування необхідно, щоб кефір поступово просочив м’ясо. Для цього підготовлені звичайним способом цибулю і м’ясо заливаємо кефіром і перемішуємо. Досипаємо цукор і знову перемішуємо. Даємо м’яса настоятися протягом години при кімнатній температурі. Потім ставимо в холодильник на 10-11 годин.
Шашлик із телятини
Найкраще для то шашлику підійде частина задньої ноги та вирізка. Також пам’ятайте, що м’ясо не повинно бути парне. Після забою тварини, м’ясо повинно постояти як мінімум 5 годин. А перед маринуванням варто злегка відбити м’ясо, тоді шашлик буде значно м’якшим.
Рецепт шашлику з телятини із гострим маринадом
Продукти:
Реклама- 1 кг телятини;
- 2 ст. л. меду;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- кунжутне масло;
- імбир;
- часник;
- червоний перець.
Підігрійте на водяній бані 1-2 столових ложки меду. Коли він розтане, додайте до нього 3 столових ложки соєвого соусу, по 1 чайній ложці кунжутного масла, свіжого або сухого імбиру, 2 розтертих зубчики часнику і червоний перець за смаком. Час маринування м’яса – 5-8 годин.
Рецепт шашлику з телятини із гранатовим соком
Продукти:
- 1,5 кг яловичини;
- 5 ріпчастої цибулі;
- 600 г гранатового соку;
- 2 ложки оливкової олії;
- сіль;
- перець.
М’ясо, подрібнене середніми скибочками, з’єднати з цибулею, нашаткованою великими кільцями і спеціями, добряче пом’явши руками — так цибуля, нарізана кільцями, випустить сік. Тепер можна додати оливкову олію та гранатовий сік. Потім накрити м’ясо кришкою і залишити в маринаді мінімум на 4 години.
РекламаШашлик із баранини
Перед тим, як маринувати баранину для шашлику, потрібно знайти хороший відруб. Пам’ятайте, що чим молодша тварина, тим смачнішою вийде ваша страва. Ідеальним варіантом для приготування м’яса на мангалі буде м’якоть задніх ніг, вирізка або бараняча корейка.
Рецепт шашлику з баранини у маринаді з томатного соку та хлібу
Продукти:
- 1 кг м’яса;
- 1 л томатного соку;
- 0,5 кг цибулі ;
- невелика буханка сірого хліба;
- спеції за смаком;
- сіль;
- помідори свіжі.
Порізавши м’ясо на невеликі шматочки, додайте в нього нарізану кільцями цибулю. Посоліть і покладіть спеції, які ви любите, в помірній кількості. Перемішайте все добре, залиште хвилин на п’ять.
Далі невеликими шматками порвіть буханець хліба і помістіть в загальну масу. Залийте все томатним соком зверху. Ретельно все змішуємо і на 7-10 годин відправляємо в прохолодне місце. Після закінчення цього часу можете приступати до смаження. Вона займе від 20 до 30 хвилин.
Рецепт шашлику з баранини з додаванням йогурту
Продукти:
Реклама- 1,5 кг баранини;
- 350 мл натурального йогурту;
- 5-6 цибулин;
- пучок м’яти;
- 1 ст. ложка базиліка;
- сіль;
- перець.
У ємність з нарізаною бараниною додати крупно порізану кільцями цибулю. Туди ж додати м’яту. Поперчити, посолити, додати базилік. Руками розмішати. Залити йогурт, при цьому продовжуючи перемішувати м’ясо. Найкраще, якщо м’ясо настоїться у такому маринаді добу.
Шашлик із курятини
Головний секрет рецепта маринування шашлику з курки полягає в тому, що курку можна маринувати недовго: всього пару годин. Крім того, не потрібно розм’якшувати волокна, адже куряче м’ясо саме по собі нежорстке.
Рецепт шашлику із курятини під медом і соєвим соусом
Продукти:
- 1 кг куряче філе;
- 150 мл. соєвого соусу;
- 2 ч. л. меду;
- 1-2 зубчики часнику (для курки);
- 2 ч. л. паприки.
У соєвий соус треба порубати часник і розчинити мед. Далі залити маринадом м’ясо і маринувати не менш години, а краще – довше. Смажити до золотистої густої глазурі, постійно перевертаючи.
РекламаРецепт шашлику із курятини з маринадом із пива
Продукти:
- 1,5 кг курячих крил (стегон);
- 2 шт. цибулі;
- 0, 5 л. пиво;
- сіль;
- перець;
- 0, 5 ч. л. орегано.
Приготування такого маринаду не займе багато часу. Курку треба натерти орегано, сіллю і перцем. Потім змішати м’ясо з цибулею і залити пивом. Залишити маринуватися на 2 години.
Експер-рецепт для маринаду (рецепт шашлика для спонтанного пікніка)
Якщо ж ви вирішили поїхати на пікнік спонтанно і у вас немає 6-8 годин для маринування м’яса, не варто одразу вдаватися до "важкої артилерії" і замочувати м’ясо в майонезі чи оцті. Таким маринадом ви тільки зіпсуєте шашлик.
Краще до нарізаного м’яса додайте потерту цибулю, сіль, перець та інші спеції за смаком. І залийте м’ясо мінеральною водою. За півгодини можете сміливо приступати до смаження.
Який м’ясо та маринад для шашлику обрати – справа смаку. Але, збираючись на пікнік, не забудьте прихопити зелень та свіжі овочі. Вони чудово доповнять смак будь-якого м’яса.