Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Після свят закарпатці масово рушили на заробітки за кордон

Після свят закарпатці масово рушили на заробітки за кордон

Закарпатці масово виїжджають за кордон. Більшість повертаються після Великодніх свят та президентських виборів. Проте чимало серед заробітчан і тих, хто вперше робить документи і у пошуках кращого життя залишає рідну домівку.

ВІДЕО ДНЯ

Роботодавці у свою чергу – б’ють на сполох: робота є! Але за таку зарплату сім’ї лише виживають. Люди кажуть, поки покращення у країні не буде – не повернуться. Проте вірять у краще! У результаті – у сервісних центрах, паспортних столах та на пунктах пропуску – черги.

Читайте також:
Пенсія для заробітчан: на що можуть розраховувати українці та як отримати пенсію країни ЄС
Реклама

Майже 1800 підприємств офіційно займаються працевлаштуванням українців за кордоном – це дані Міністерства соцполітики станом на березень 2019 року. Лише за 2018 рік фірми допомогли знайти роботу понад 97 тисячам громадянам України, в основному у Кіпрі, Польщі і Німеччині. А ще скільки трудових мігрантів, які виїжджають самостійно?

Згідно з даними Державної служби статистики, у 2015 – 2017 роках за кордоном працювало 1,3 мільйони людей. Інститут демографії у звіті 2018 року оцінив загальну кількість українців, які одночасно працюють за кордоном, від 1,5 до 5 мільйонів людей.

Реклама
Читайте також:
Гройсман запевняє, що українці зароблятимуть по 620 доларів у 2021 році

Як наслідок – черги: у сервісних центрах, паспортних столах, на контрольно-пропускних пунктах. Ціна питання – у середньому 3-4 тисячі гривень на оформлення документів і приблизно 700-1000 доларів США «чистими» щомісяця – як кажуть заробітчани, тобто за мінусом витрат на житло та їжу.

Проте найбільша проблема заробітчан – втрата соціальних зв’язків, діти ростуть без батьків, руйнуються сім’ї. І в результаті тут людина – чужий серед своїх, а там – свій серед чужих.

Реклама
Читайте також:
Стало відомо, скільки заробляють представники робітничих професій у Німеччині протягом року

А тим часом роботодавці б’ють на сполох: робота є! Але закарпатців така зарплата не влаштовує – за такі гроші сім’ї лише виживають. Кадровий голод вже відчувається, адже виїжджають – найкращі! Люди кажуть, поки покращення у країні не буде – не повернуться. Але вірять усі без винятку опитані у кращу долю як свою, так і України.

Детальніше – у відеосюжеті.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно