Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Епілепсія – не вирок. Медики Ужгорода успішно борються з хворобою

Епілепсія – не вирок. Медики Ужгорода успішно борються з хворобою

Епілепсія – не вирок. Медики Ужгорода успішно борються з хворобою

Майже 10 тисяч хворих на епілепсію з 2007 року звернулися до Закарпатського клінічного центру нейрохірургії та неврології в Ужгороді. У Закарпатті понад 8 тисяч краян страждають від цього недугу. Напад – єдина можливість виявити хворобу. Ніяких інших симптомів у епілептиків не буває, тобто людину нічого не турбує і не болить. Варто додати, медики фіксують чимало видів нападів.

ВІДЕО ДНЯ

Найскладніший випадок – втрата свідомості, падіння та судоми усього тіла, а потім ще й напруженням. "Піна з рота", як кажуть у народі, – це один із типових характеристик нападу у хворого на епілепсію.

Хворіють в основному діти та люди похилого віку – приблизно по 40% на кожну категорію. Проте у дітей недуг виявляється не завжди у вигляді нападів. У 20-30% пацієнтів визначити причину не вдається – кажуть лікарі. Епілепсія проявляється у багатьох формах, як генетичних, так вроджених. Варто додати, генетична хвороба – не завжди спадкова. Лише 10% пацієнтів мали у родинах епілептиків. Також епілепсія може з’явитися унаслідок травм, інфекцій, інтоксикацій, інсультів, пухлин тощо.

Реклама
Читайте також:
Страшна хвороба: закарпатки – у групі ризику

Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології в Ужгороді забезпечений усім необхідним для якісної діагностики та лікування епілепсії. У 70 % випадків недуг лікується медикаментозно. Інколи ліки вдається підібрати медикам не з першого разу, доводиться мінятипрепарати та корегувати їх дозування, допоки вдасться досягти контролю над нападами.

Реклама

Решта епілептиків – а це 30% – кандидати на хірургічне втручання. Проте операція показана далеко при всіх формах епілепсії – одному із 6 пацієнтів, яких ще треба відібрати.

Якщо ви стали свідком нападу – коли людина втратила свідомість, посиніла, або навіть не дихає – треба повернути її на бік, підкласти щось під голову, звільнити дихальні шляхи і викликати швидку. Все! Ніяких силових дій, аби розкрити рота і витягти запалий язик не потрібно. Лікарі кажуть, що це лише зашкодить. Докладніше – у сюжеті "М-студіо".

Реклама

Нагадаємо, смертельна інфекція збирає життя закарпатців. Уже померло 4 осіб.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно