Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт

Підприємство другим в Україні отримало сертифікат міжнародного стандарту соціальної відповідальності SA8000 :2014.  

ВІДЕО ДНЯ

Щоб з’ясувати деталі цієї, без перебільшення, історичної для усієї галузі легкої промисловості події, ми вирішили поспілкуватись із генеральним директором ПАТ «Мукачівська трикотажна фабрика «Мрія» Тетяною Рощиною та інженером з охорони праці, відповідальним за дотримання соціальної відповідальності на цьому підприємстві Тетяною Татинець. Наші співрозмовниці і розповіли всі деталі та особливості процесу.

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт – 01
Реклама

Чи важко отримати такий сертифікат?

Передусім варто відзначити, що отримати  міжнародний стандарт дуже і дуже важко. Свідченням цього є і той факт, що на сьогоднішній день в Україні лише два підприємства – «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» і Трикотажна фабрика «Мрія» документально підтвердили стандарт.

Реклама
Читайте також:
Як закарпатським підприємствам вийти на ринок ЄС: історія успіху трикотажної фабрики «Мрія»

«Отриманню сертифікату передувала колосальна робота та чимала документальна підготовка. Був підготований великий перелік документів – політики соціальної відповідальності, положення, інструкції і тому подібне», – розповідає генеральний директор «Мрії» Тетяна Рощина.

Скільки часу знадобилось, аби отримати паперову версію документу?

Реклама

Команда трикотажної фабрики почала підготовку по отриманню цього сертифікату ще у 2016 році. Спочатку проходили навчання,  на підприємство приїздили аудитори, які розповідали про цей стандарт, готували спеціалістів, проводили навчання всього колективу.

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт – 02

Опісля був розроблений план інвестицій для впровадження цього стандарту. Необхідно було повністю забезпечити дотримання вимог техніки безпеки, в тому числі і пожежної. Кожен рік проводяться навчання всього колективу з пожежної безпеки. Цей план інвестицій був затверджений литовськими партнерами і склав більше одного мільйона гривень. Зроблено багато капітальних ремонтів будівель, побутових приміщень, запасних виходів, встановлено сигналізації в адмінкорпусі, системи оповіщення в цеху.

У жовтні 2018 року «Мрія» пройшла перший етап аудиту. Цю перевірку здійснювала міжнародна компанія «SGS Україна». Вони зробили свої висновки та дали термін для виправлення неточностей.  У листопаді того ж року пройшов другий етап – після цього вже очікували безпосередньо отримання сертифікату, який надійшов 28 березня. Сертифікат діє три роки, але при цьому кожні півроку на підприємство приїжджають аудитори і перевіряють, чи виконуються всі заплановані заходи. Попри те, що сертифікат «Мрія» отримала лише два місяці тому, вже у липні підприємство очікує чергова перевірка.

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт – 03

Представники фабрики "Мрія" на спортивно-масових заходах концерну SBA ( Литва)

Наскільки важливо мати такий сертифікат для виробника?

Реклама

Литовський партнер фабрики «Мрія» – підприємство «Утенос трикотажас» вже давно  працює по цьому стандарту і також отримало  відповідний сертифікат. І згідно їх системи, дочірні підприємства теж повинні працювати згідно цього стандарту і отримати сертифікат.

Це важливо, адже нині дуже багато відомих і популярних компаній, які замовляють у виробників товари, не розміщують свої замовлення на підприємствах, які, принаймні, не працюють по цьому стандарту.

Чому це важливо?

За словами відповідального за дотримання стандарту Тетяни Татинець, основна  його суть – безпека працівників , покращення умов праці та робочої обстановки, дотримання всіх соціальних вимог.

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт – 04

Цікаве дозвілля

«Велика увага звертається  на взаємовідносини самих працівників у колективі. Відслідковується питання недопущення жодної дискримінації.  Має бути однакове відношення до кожного працівника. Також дуже важливо, аби працівники розуміли свої права, щоб вони мали можливість звертатися до керівництва. Велика увага була приділена роботі з людьми, – ділиться своїми враженнями Тетяна Татинець. – Для того щоб успішно дотримувався цей стандарт, у нас діє збалансована з представників керівництва та робітників команда соціальної ефективності – «Соціальна група». Команда працює, дає постійно пропозиції  для керівництва, керівництво розглядає і приймає рішення щодо покращення», – додає Тетяна Іванівна. 

Реклама
Читайте також:
Відмінна якість, сучасне обладнання, гідна зарплатня, – Тетяна Рощина про сьогодення "Мрії"

Що це дасть?

У час, коли чимало громадян їдуть за кордон у пошуках більшої зарплати, трикотажна фабрика «Мрія» доводить, що можна працювати вдома, отримуючи гідну заробітню плату та отримувати соціальні стандарти відповідальності, які є в Європі. Отримання сертифікату – свідчення високого стандарту підприємства та гарантій, яких так часто нам не вистачає в житті.

Трикотажна фабрика "Мрія" підтвердила високий стандарт – 05

Гарний відпочинок – запорука гарної роботи

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно