Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Масові замінування: як з цим бореться поліція

Масові замінування: як з цим бореться поліція

За останні декілька місяців область сколихнула серія псевдозамінувань. Це не просто фальшиві виклики для екстрених служб, але й задарма витрачені гроші – лише один виїзд швидкої коштує бюджету півтисячі гривень, рятувальників – щонайменше у 5 разів дорожче. "Мінували" і Мукачево, і Ужгород, і Берегово, від міськради до приватних будинків. Як виявилось, така хвиля мінувань зачепила всю країну. Правоохоронці змушені переглянути алгоритм перевірок і пошуку бомб. Країна має зрозуміти, як адаптуватись до нового виду атаки. Де не шкодують ні садочків, ні пологових. "По всій країні 15 тисяч за місяць – це тільки хибні. Такої масовості ми ще не мали і такої масовості з точки зору і кількості об’єктів і кількості міст", – розповів речник МВС України Артем Шевченко. Наразі силовики вимагають жорсткішого покарання для телефонних терористів і напрацювали нову схему реагування на цунамі так званих замінувань – але  вважають їх секретними і ділитись, що саме придумали не збираються. Не хочуть спрощувати життя злочинцям. 

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Пацієнтів та медперсонал евакуйовують: у Мукачеві повідомили про замінування ЦРЛ та дитячої лікарні

Але звідки надходять ці повідомлення? Навіщо? Скільки коштує один таких хибний виклик державі? Правоохоронці працюють у посиленому режимі. Саме вони повинні перевірити всі об’єкти, які потрапили у повідомлення про замінування. І це лише вершина айсберга. А ще викликають медиків, пожежних, СБУ. Відтак хуліганством тут вже не пахне.  Десяток мільярдів гривень на рік – це вже серйозна економічна війна. Звичайно, серед фейкових мінерів трапляються різні люди і різні мотиви. Тут нема лише одного, центру. Але біда в тому, що телефонними цих мінерів називають лише умовно. Справді масові атаки були спричинені електронними каналами, які поки  неможливо ідентифікувати.

Реклама

"Для розсилки такого масового характеру таких хибних повідомлень використовується сучасні сервери і сучасні засоби телекомунікаційні, які унеможливлюють наразі, ну, певну блокаду цих повідомлень", – пояснив речник МВС України. Більшість мінних повідомлень приходить інтернетом, як  електронні листи чи повідомлення. Наша кіберполіція вважає, що йдеться про системну розсилку, яку доручають навіть не анонімам, а так званими штучним ботам. Сервери вдалося прослідкувати до Росії або окупованих Донецької, Луганської областей, а також їх виявляли в анексованому Криму. У всьому світі ухвалена єдина тактика. Хай навіть на 99 відсотків ви будете переконані, що мінування хибне – життя людей важливіше. І той один відсоток – вартий евакуації. Особливо у країні, яка воює.

Читайте також:
У Берегові замінували консульство Угорщини та ще кілька установ
Реклама

"Кожен виклик, де саме залучаються вибухотехніки повинен бути розцінений, як бойовий. Тому що в нас є бойові дії на сході нашої країни і треба бути пильними, але без паніки", – зазначив перший заступник начальника департаменту вибухотехнічної служби Нацполіції України Андрій Покушалов. Тож порада одна – поки силовики шукають нові методи протидії телефонному терору – не нервуйте зайве. Однак варто виконувати всі накази щодо евакуації. 

Нагадаємо, що мешканка Мукачева, перенервуваши через псевдозамінування, передчасно народила дитину. Немовля померло.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно