Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим

Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим

Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим

Ця історія почалась ще 5 березня 2015 року. Тоді вулиця Шевченка у селі Невицькому Ужгородського району була чи не найбільш неприбраною у населеному пункті. Адже в її кінці утворилось своєрідне стихійне сміттєзвалище. Це дуже не сподобалось одному місцевому мешканцю. І Володимир Цигика вирішив просто прибрати це сміттєзвалище. Однак, як тільки це сміття він відправив машиною-сміттєвозом, його схвилювало питання: а чи звичайна відправка сміття вирішує проблему екології та забруднення навколишнього середовища у нашому регіоні? І він почав цікавитись різноманітними способами утилізації та сортування сміття. І саме через небайдужість до довкілля і була створена еко-ініціатива “Чисте Невицьке”.

ВІДЕО ДНЯ

Житель Невицького Володимир Цигика протягом свого життя об’їздив чимало європейських країн. І тому він вже був трохи знайомий з ідеями сортування та вторинної переробки сміття. Навіть у 2017 році під час заробітків у Чехії він ознайомився з тим, як чехи сортують відходи. “До мене і моїх колег підійшов роботодавець і сказав, що маєте 5 відер для сміття. В одне кидаєте пластик, в інші – окремо метал, скло, папір, залишкові відходи і т.д. І я побачив, що для чехів сортування сміття стало звичною нормою життя. Тому там все вже на іншому рівні, ніж у нас”, – зауважив Володимир Цигика.

Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим – 01
Реклама

Маючи знання про сортування сміття та переробку відходів, Володимир Цигика вирішив поцікавитись, як це працює наразі в Україні. Адже раніше, в радянські часи, тривав процес заготівлі вторинної сировини. Були підприємства, які цим займались. Тож йому стало цікаво, чи зараз можна знайти фірму, яка на цьому спеціалізується? Врешті, як рожповів чоловік журналісту інтернет-видання “PMG.ua”, він віднайшов таке підприємство, яке на комерційній основі працює в цій сфері.

“Я зустрівся з представниками підприємства.І запропонував створити громадську станцію сортування і переробки сміття “Вторинка”. Невицька сільська рада і згадана фірма спільно допомогли втілити цю ідею в реальність. Ну а я й наша еко-ініціатива “Чисте Невицьке” розробили правила сортування відходів. І зауважили на тому, що ми займаємось тільки тими видами відходів, які можна переробити в Україні”, – розповів Володимир Цигика.

Реклама
Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим – 02

Так, вже у 2016 році на Ужгородщині у селі Невицьке відкрилась перша громадська станція сортування сміття. До цього часу відходи пан Володимир сортував у себе в домогосподарстві. Однак, ця станція мала і перерву у своїй роботі, адже чоловік вирушив закордон на заробітки. Повернувшись із Європи, вже Невицький сільський голова Михайло Лаба запропонував відновити роботу еко-ініціативи “Чисте Невицьке”. І вже у березні 2019 року станція сортування сміття відновила свою роботу. А за три місця роботи вона відвантажила понад 2 тонни сміття.

Пан Володимир зауважив, що, окрім деяких жителів Невицького, які займаються сортуванням сміття, до станції щотижня приходять і гості з інших населених пунктів Закарпаття. Здебільшого, це жителі сусідніх сіл. Однак найбільше людей приходять з Ужгорода. “На моє здивування, щосуботи на своєрідне еко-паломництво до Невицького приходять чимало ужгородців зі своїми дітьми. І я тішуся, що ідеї збереження довкілля поширюються серед дітей. А сільська влада цю ідею підтримує. Єдине, хотілось би попрацювати над тим, аби дедалі більше жителів Невицького сортували відходи. Щоб люди вміли самостійно сортувати сміття, кожен вид відходів ставити у певний контейнер”, – зауважив засновник еко-ініціативи “Чисте Невицьке”.

Реклама
Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим – 03

Варто при цьому зауважити, що кошти, отримані за сировину, йдуть на підтримку цієї станції, а також на потреби громади села Невицьке.

Сама еко-ініціатива “Чисте Невицьке” активно пропагує екологічні ідеї у соцмережах, зокрема, на сторінці у Facebook. І до групи цієї еко-ініціативи, з якої і розпочалась реалізація масштабної ідеї,  долучаються не лише жителі Невицького, але й представники інших населених пунктів Закарпаття та навіть еко-активісти з різних регіонів України, які охоче діляться своїм досвідом із закарпатськими колегами.

Європейський досвід сортування сміття: як еко-ініціатива допомогла селу Невицьке стати чистішим – 04

Сам Володимир Цигика зауважив, що еко-ініціатива “Чисте Невицьке” – це ідея, яка стосується не лише сортування сміття. “Наша еко-ініціатива дотримується такого принципу, що Невицьке, Закарпаття, Україна – це наш спільний дім. І тому, щоб все у нашій країні йшло гаразд, наші домівки та прибудинкові території мають бути охайними, гарно скошеними, без сміття. Щоб кожен населений пункт завдяки чистоті мав естетично гарний і чистий вигляд”, – мовив еко-активіст.

Через 4 роки вулиця Шевченка у селі Невицьке, де проживає пан Володимир, із найнеохайншої перетворилась фактично на зразкову. І навіть отримала у селі звання “вулиці взірцевого порядку”. Але на цьому еко-ініціатива не зупиняється. І надалі у планах спільноти – участь у ґрантових проектах, розміщення сміттєсортувальних баків у місцях масового скупчення людей у Невицькому (стадіон, береги річки Уж на території Невицької сільради) і подальший розвиток громадської сміттєсортувальної станції “Вторинка”.

Зміни починаються з кожного з нас. І, зважаючи на проблему засміченості у світі, кожен шукає вихід із цієї жахливої ситуації для навколишнього середовища. Тому ця ініціатива є яскравим прикладом, як можна в одній громаді змінити еко-ситуацію на краще, а саме село зробити привабливішим.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно