Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Open Space: європейський формат, який замінить РАЦСи

Open Space: європейський формат, який замінить РАЦСи

Вже понад місяць у Перечинській об’єднаній територіальній громаді діє вже другий у Закарпатській області офіс з надання послуг у сфері реєстрації актів цивільного стану європейського зразка Open Space (Відкритий простір). Саме такі офіси в майбутньому замінять звичні нам центри реєстрації актів громадянського стану (РАЦСи). Саме тут за кілька хвилин, в Open Space ви можете зареєструвати народження дитини, отримавши відповідне свідоцтво, подати документи на реєстрацію чи розірвання шлюбу, змінити ім’я, внести інші зміни до актових записів цивільного стану, проставити апостиль, а також отримати повторні свідоцтва та витяги з державного Реєстру актів цивільного стану. І для цього не треба бігати по різних інстанціях із купою довідок і стояти в чергах протягом довгого часу. Один оператор офісу Open Space приймає Ваші документи і вносить нову інформацію у реєстри через електронний кабінет.

ВІДЕО ДНЯ
Open Space: європейський формат, який замінить РАЦСи – 01

Міністр юстиції Павло Петренко, який місяць тому взяв участь у відкритті офісу Open Space у Перечині, зауважив, що причиною відкриття у цьому населеному пункті є те, що в Україні не лише столиця і обласні центри мають отримувати сучасний сервіс європейського зразка, але й жителі малих міст. “Міністерство юстиції фактично супроводжує громадянина від народження і аж до смерті.  Це і реєстрація народження чи одруження, і зміна прізвища, й видача повторних документів. Є 16 затребуваних послуг, які ми зробили за європейським стандартом, де у відкритому офісі протягом 15 хвилин ми отримали один з таких сервісів”, – зауважив Павло Петренко.

Реклама
Open Space: європейський формат, який замінить РАЦСи – 02

Та все ж, у Перечинській ОТГ такий офіс є дуже затребуваним. І керівник місцевого Open Space Олеся Попович розповіла про актуальність появи такого відкритого простору саме у цьому місті: “Так сталося, що саме у нас в Перечинському районі відділ РАЦС має ідеальне розташування для відкриття Open Space. Крім того, ми маємо дуже велику кількість видачі повторних документів, що і було однією з причин відкриття другого Open Space у Перечині. Адже тут в одному будинку розміщено також і представництво державної нотаріальної контори, бюро надання безоплатної правової допомоги, земельний відділ, міграційну службу та спеціаліста з реєстрації місця проживання.  Тобто в одному будинку людина може вирішити одразу кілька своїх питань. У нашому новому відділі є всі зручності для людей. Це не тільки зміна зовнішнього виду офісу, а й встановлення електронної черги, платіжного терміналу, що дає можливість оплатити державні послуги безпосередньо на місцях”.

Реклама
Читайте також:
Урядовий проект передбачає на Закарпатті 40 ОТГ з урахуванням існуючих, перспективний план – 54

Олеся Попович зауважила, що відвідувачі відчули перевтілення відділу і переваги нового сервісу:  “Іронічно, але ми дійсно змінились у хорошому напрямку, відходимо від старих стереотипів РАЦСу. Нас сприймають як кваліфікованих спеціалістів, дослуховуються до наших слів і порад, що, звісно, дуже приємно. Так і хочеться йти на роботу”.

Open Space: європейський формат, який замінить РАЦСи – 03
Реклама

Головний спеціаліст Перечинського офісу Open Space Оксана Іванчо зазначила, що новий формат відкритого простору – це в першу чергу спрощення роботи як для працівників РАЦСу, так і для клієнтів. “Тут усі головні установи знаходиться в одному приміщенні. А ми працюємо, вносимо реєстри в електронний кабінет, як у сусідніх країнах, у тій же Словаччині чи Естонії, де чимало послуг діють онлайн. Тому ми раді, що Перечин є одним із тих міст, чиї мешканці вже зараз можуть відчути переваги пілотних державних проектів європейського зразка”.

Перечинський офіс Open Space є 34-им в Україні. І в Міністерстві юстиції України обіцяють до кінця року відкрити до 50 таких офісів і переважно у малих населених пунктах. Адже в майбутньому всі українці, незалежно від місця проживання, матимуть змогу отримати сервіс європейського рівня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно