Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

1 жовтня: що змінилося для українців

1 жовтня: що змінилося для українців

Повне вилучення перших монет, монетизація комунальних пільг, додаткові умови отримання субсидій, осінній призов та включення фар удень — усе це вже з 1 жовтня.

ВІДЕО ДНЯ

Вилучення з обігу монет, номіналом 1,2 та 5 копійок

З 1 жовтня 2019 року з обігу будуть вилучені монети у 1, 2 та 5 копійок.  Вилучені з обігу монети будуть утилізовані Національним банком, а метал піде на переплавку. Поступово із обігу виводитимуться і монети у 25 копійок, — хоча наразі ними можна розплачуватися, але із банків вони вже не повертатимуться в обіг.

Монетизація комунальних пільг

З 1 жовтня пільги на оплату комунальних послуг можна буде отримати готівкою. При цьому обидві системи надання пільг - у готівковій та безготівковій формі - існуватимуть паралельно. Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через "Ощадбанк". У Мінсоцполітики кажуть, що це зроблено для тих громадян, які звикли до певного механізму дій і не бажають його змінювати. Пільги у готівковій формі — "монетизовані" пільги — можна отримати на підставі заяви, яку слід подавати до органів соціального захисту, які, у свою чергу, передаватимуть їх до Мінсоцполітики, а звідти — до "Ощадбанку". На початку цього року готівкою почали виплачувати комунальні субсидії.

Реклама
Читайте також:
З 1 жовтня водіям потрібно дотримуватись важливого правила ПДР

Відсів субсидіантів

Згідно із урядовою постановою №807, з 1 жовтня набуває чинності новий порядок перевірки претендентів на отримання комунальних субсидій. Зокрема, претендувати на субсидії не зможуть ті, в кого:

Реклама
  • опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. м для індивідуальних будинків
  • будь-хто із складу домогосподарства має авто, що підлягає держреєстрації і з дати випуску якого минуло менше 5 років
  • у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і при цьому за інформацією податкової та Пенсійного фонду у них взагалі відсутні доходи або нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної зарплатні встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, а також якщо вони не сплачують ЄСВ
  • будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із його складу протягом року перед зверненням за призначенням житлової субсидії придбав або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг) згідно із соціальною нормою житла на суму, яка на дату оплати перевищує 50 тис. грн
    якщо є інформація про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів
  • громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди
  • у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці.

У проєкті бюджету на 2020 рік уряд заклав 47,6 млрд грн на виплату комунальних субсидій. Цього року на субсидії було закладено 55 млрд грн.

Осінній призов

1 жовтня починається осіння призовна компанія, під час якої Міноборони планує залучити понад 15000 призовників строкової військової служби. Як і раніше, відправляти в зону проведення операції об’єднаних сил призовників не будуть. Зокрема, 9000 чоловік мають бути залучені до Збройних сил, 4400 — у Нацгвардію, 1000 — в Держприкордонслужбу, 800 — у Держспецслужбу транспорту. Вік призовників - від 20 до 27 років. Призов триватиме до 31 грудня 2019 року.

Реклама

Темна пора року

Згідно із Правилами дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня на всіх авто поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар. Це правило діє цілодобово, тобто і в світлу частину доби. Вважається, що це має додатково позначати транспортний засіб в осінньо-зимовий період і запобігти ДТП. 

Нагадаємо, за біометричний паспорт з 1 жовтня потрібно платити по-новому.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно