Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Техпаспорт видадуть, а номери купуйте самі: роз’яснення нової ініціативи від МВС

Техпаспорт видадуть, а номери купуйте самі: роз’яснення нової ініціативи від МВС

Техпаспорт видадуть, а номери купуйте самі: роз’яснення нової ініціативи від МВС

У проекті змін до законодавства номерні знаки на автомобілі пропонують не видавати, а купувати у підприємців.

ВІДЕО ДНЯ

Щоб уникнути будь-якої плутанини, відразу зауважимо, що далі мова піде не про іменні номерні знаки чи про платні, котрі з «красивими» комбінаціями цифр. Цього разу зміни, які описані у проекті закону, винесеного на громадське обговорення, стосуватимуться звичайних номерних табличок, які слід отримати та причепити на автомобіль після його реєстрації.

Отже, що пропонують змінити в Законі «Про дорожній рух» у МВС: у сервісних центрах при реєстрації чи перереєстрації транспорту видавати лише свідоцтво про реєстрацію, а номерний знак тільки присвоювати, проте самими «бляхами» (звісно ж, українськими) у СЦ більше не займатимуться.

Реклама

Отримавши «техпаспорт» з вказаним у ньому присвоєним ТЗ номерним знаком, власник повинен звернутись до фірми, яка виготовлятиме номерні таблички. Зрозуміло, що не у будь-яку, а лише ту, що внесена до відповідного реєстру МВС та має право на таку діяльність.

За інформацією з пояснювальної записки до проекту, таке рішення дозволить економити бюджетні кошти, які витрачаються на виготовлення та доставку номерних знаків до територіальних сервісних центрів, а також сприятиме розвитку малого бізнесу, який займатиметься виготовленням ДНЗ згідно зі стандартами. 

Реклама
Читайте також:
За що штрафують водіїв євроблях, – поліція

Що це на практиці може змінити для автовласників, якщо згаданий проект коли-небудь стане законом? Насамперед – ціну номерних знаків. Оскільки вона встановлюватиметься самостійно підприємцями, які їх виготовлятимуть, вартість може бути будь-якою, залежно від наявності або відсутності конкурентів неподалік, навантаження та навіть приватних апетитів окремо взятого підприємця. Зараз державний тариф за дві стандартні таблички становить близько 180 грн. У підприємців, які займаються виготовленням дублікатів «блях», середній прайс за пару номерів починається з 450 грн.

Також не найкращі спогади залишились у багатьох автомобілістів про «придворні будки» у яких свого часу оформлювали довідки-рахунки. Навряд чи хтось заперечуватиме, що далеко не кожному вдалося б запустити такий бізнес, та ще й розмістити кіоск (чи автопричіп-«дачу») на території МРЕВ. Проблеми з довідками-рахунками зникли, коли цей документ вилучили з переліку необхідних для реєстрації ТЗ, а договори купівлі-продажу почали укладати безпосередньо в СЦ, – ще й безкоштовно.

Реклама

Тож головний момент, котрий варто правильно реалізувати при позбавленні сервісних центрів функції видачі номерів та передачі її до приватників – це рівний доступ усіх бажаючих до ринку. Щоб кожен підприємець, виконавши технічні та юридичні вимоги, міг зайнятися такою справою. Тоді й проблем з цінами бути не повинно, адже ринок даної послуги почне врегульовувати себе сам, за ринковими ж правилами.

Нагадаємо, що описаний проект закону після закінчення строку, відведеного на громадське обговорення, буде переданий на розгляд Кабміну, а звідти - у Верховну Раду, де й буде прийнято остаточне рішення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно