Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Виноградівщині розпочали реконструювати лівобережну дамбу між селами Теково і Гетеня

На Виноградівщині розпочали реконструювати лівобережну дамбу між селами Теково і Гетеня

На Виноградівщині розпочали реконструювати лівобережну дамбу між селами Теково і Гетеня

У вівторок, 26 листопада, у Виноградові відбулася Стартова конференція проекту HUSKROUA «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» SAFETISZA (Безпечна Тиса).

ВІДЕО ДНЯ

Проект впроваджується у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014 – 2020 за партнерства Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Угорщина), Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Виноградівської РДА та ГО «Екосфера» на території Виноградівського району Закарпатської області та регіону Саболч-Сотмар-Берег Угорщини. Грантовий контракт на виконання проекту підписали Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса та Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини як керівний орган управління Програми транскордонного співробітництва.

Читайте також:
Аби уникнути біди, якої річка завдавала селу, її русло змістили на 15 метрів
Реклама

Основним інфраструктурним елементом проекту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково і Гетеня, а також будівництво локального протипаводкового центру в с. Тисобекень Виноградівського району. Також проект передбачає проведення освітніх заходів серед місцевого населення і молоді.
Бюджет проекту – понад 4,1 млн євро, а завершити його реалізацію мають у серпні 2022 року.

Участь у конференції взяли заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ігор Шинкарюк, в.о. голови Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук, в.о. директора департаменту екології і природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль, начальник МУВГ Антал Луідорт, координатор Дунайської Стратегії Віктор Оросі, експерти з України та Угорщини, голови місцевих сільських рад.

Реклама

Приємно бути присутнім на черговому відкритті міжнародного проекту Програми транскордонного співробітництва, який впроваджуватиметься за керівництва БУВР Тиси, – сказав, виступаючи перед учасниками форуму, Ігор Шинкарюк. – Ще більш показовим є той факт, що цей проект є першим з інфраструктурних, котрий отримав грант Програми, тому ставить серйозні очікування як з боку керівництва Програми, так і області. Затисянщина – багатостраждальний від паводків регіон, тому на успішну реконструкцію понад 9 км дамби річки Тиса з великим сподіванням чекає населення цього краю.

Розуміючи, що вода не знає кордонів, важливим є виконання відповідних будівельних робіт на угорській території водозбірного басейну. Закарпатська ОДА підтримала цей проект під час подання заявки на конкурс і готова надавати необхідну підтримку і під час впровадження проекту. Тож, від імені голови облдержадміністрації Ігоря Бондаренка хочу подякувати за цю ініціативу і побажати всім, хто братиме участь у її впровадженні, плідної роботи, успіхів, наснаги та доброго здоров’я, а зацікавленим сторонам і мешканцям Виноградівщини – мирного неба, безпеки в оселях і благополуччя.

Читайте також:
Загальна сума збитків від травневого паводка перевищила півмільярда гривень
Реклама

Відтак учасники форуму переглянули презентації участі в проекті українських та угорських партнерів і побували в с. Гетеня де оглянули місце майбутньої реконструкції дамби і відкрили геодезичний репер як символ початку будівельних робіт.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно