Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Найтепліша зима десятиліття: причини та наслідки

Найтепліша зима десятиліття: причини та наслідки

Теплу зиму 2019-2020 років уже називають аномальною, хоча пройшла лише її половина. Висока температура супроводжується відсутністю опадів. З чим пов’язані ці процеси, і які наслідки цього, – чиайте у матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Найтепліша зима десятиріччя

Синоптики наголошують: пройшла лише половина зими. Утім, зауважує провідний синоптик Укргідрометцентру Наталія Голеня, наразі можна говорити про її аномальність.

"Півзими пройшло, і ми маємо температурний фон вище від середніх багаторічних значень на 2-8 градусів. Певною мірою ми підтверджуємо те, що існує глобальне потепління. З іншого, боку, повітря надходить з Атлантики. Тепле і вологе. Тому тримається така погода", – зазначає Наталія Голеня.

Реклама
Читайте також:
В Україну йде аномальна погода із великими перепадами температур

За її словами, такі процеси прогнозуються до кінця січня. Хоча наступного тижня трохи похолодає. Вночі буде мінус 1-6. Удень близько нуля. Можливо, мінус – 1-3 градуси. Але, підкреслює фахівець, це висока температура для січня. До цього тепло взимку було в 2007 році. Але тоді були коливання від плюс 5-10 до мінус 5-15. Цього року такого немає.

Реклама

Синоптик Наталія Діденко додає: про аномальну зиму поговоримо в березні. Хоча грудень був із перевищеною температурою. Але на Водохреща очікується зниження температури. "Ми чекаємо на Водохреща похолодання. Атмосфера виявилася мудра, і справді 19 січня очікуються незначні морози", – говорить Наталія Діденко.

Агрометеоролог Укргідрометцентру Тетяна Адаменко наголошує: теплі зими трапляються все частіше. З іншого боку, великі накопичення позитивних температур у першій половині зими частіше завершуються вторгненням холоду в другій. Тому рано робити висновки.

Чому так мало опадів?

Наталія Голеня підкреслює, відсутність опадів – також аномальна ситуація. Більше, ніж півроку, в Україні спостерігається недобір. За її словами, до України, яка знаходиться на південному сході Європи волога не доходить. Залишається на заході і півночі Європи.

Реклама

"Мало опадів – не закономірність. Не виключено, що пізніше їх випаде багато. Розраховуємо, що в лютому-березні опадів буде більше. Раніше, якщо три-п’ять місяців був дефіцит, то потім протягом одного-двох це компенсувалося", – розповідає синоптик.

Тетяна Адаменко зазначає: такого явища давно не було. Всі процеси, що відбуваються в інтенсивні зміни клімату, збочені. Зважаючи на те, що до кінця січня опадів практично не очікується.

"2019 рік був одним із найсухіших за весь період метеорологічних спостережень. Десь за п’ятдесят років. Останні гарні опади в Україні були ще в першій половині липня 2019 року", – говорить Адаменко.

Як теплу зиму сприймають українці і чи вплине це на врожай?

Наталія Діденко зауважує: аграрії нарікають, що дуже мало вологи. Максимум – тумани найближчим часом. А будівельникам, ремонтним роботам тепла погода сприяє.

Читайте також:
Зима грибам не перепона: закарпатці хизуються щедрим грибним "уловом"

"Більшість людей задоволені такою зимою. Не слизько, немає багнюки під ногами. Особливо в містах. Хоча, коли спостерігається аномалія, людина перебуває в тривозі. На фізичне здоров’я не повинно сильно впливати. Можливо, на вірусні захворювання. А серцево-судинні загострення завжди є. Ми залежимо не від того, сухо чи мокро. А від сонця. Зараз кількість сонця більша, і люди набираються оптимізму", – розповідає Діденко.

Тетяна Адаменко наголошує: є плюси і мінуси в такій погоді. "В Україні умовно п’ятий місяць осені. Восени сівба відбувалася в сухий ґрунт, а це несприятливі умови. Тому подовження осені сприятливе для подальшого стану посівів. Вони трохи підросли, укорінилися", – зауважує Тетяна Адаменко.

Реклама

Водночас подальша відсутність опадів, а тим більше – снігу, за словами Адаменко, викликає занепокоєння. Йде швидке підсихання ґрунту, що може призвести до випадіння рослин.

"Загибелі або якоїсь катастрофи для рослин не буде. Але їхній стан погіршиться через зимову засуху на тлі позитивних температур. Якщо пройдуть опади в березні, добре. А в лютому – ще краще. Нам потрібен сніг або дощ. Бо, крім того, річки і озера потерпають від маловоддя", – підкреслює Адаменко.

На плодово-ягідних культур, зауважує синоптик, високі температури – провокація. Йде позеленіння, навіть цвітіння. Такі явища бувають часто. Негативного впливу не мають.

Синоптики наголошують: нинішня тепла зима не означає, що наступна буде такою самою. Про тенденцію можна говорити, лише за умови, що в 2020-2021 будуть теж високі температури.

Нагадаємо, синоптики розповіли, якою буде погода завтра.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно