Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що зміниться для українців у лютому

Що зміниться для українців у лютому

У лютому 2020 року в Україні набудуть чинності кілька нововведень в різних сферах життя. Зокрема з’являться електронні паспорти, а українських підприємців кредитуватимуть під низький відсоток.

ВІДЕО ДНЯ

Кредити підприємцям

З 1 лютого цього року почне діяти програма підтримки малого і середнього бізнесу, яка передбачає доступне кредитування під 5-9% річних. Напрямки діяльності підприємств не обмежені. Кредити до 1,5 млн грн строком на 5 років під 5% річних видаватимуть тим, хто матиме виторг до 25 млн грн і мінімум два робочих місця. Кредити під 7% річних — якщо буде виторг до 25 млн грн, без створення нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставку знижуватимуть на 0,5%. Видання кредитів під 9% річних для бізнесу з виторгом до 50 млн грн. "Зараз у нас великі проблеми із кредитуванням, бізнесу їх взагалі не дають. Тому велика імовірність, що ця програма провалиться. Ті умови, які вони пропонують, в Україні просто не працюють. НБУ не може видати кредит, бо вимоги, які вони висувають, ніхто не зможе реалізувати. Треба повністю змінити нормативні документи. Зробити їх під Україну, а не Євросоюз. Щоб банк міг розумно оцінити підприємство і реально кредитувати", — говорить економіст Олександр Охріменко.

Реклама

Партнерство із німецькою залізницею

5 лютого Україна підпише дорожню карту з німецькою залізничною компанією Deutsche Bahn. "Зараз наша команда веде переговори з німецькою стороною щодо співпраці в операційній діяльності та консультування з боку німецької залізниці. Це дозволить підвищити ефективність та якість залізничних перевезень в Україні. Мова лише про стратегічне партнерство, а не про продаж чи концесію Укрзалізниці. Вона залишається під повним контролем держави. Насамперед ми хочемо інвестицій та партнерства. Адже Deutsche Bahn має унікальний досвід управління такими проєктами, є фактично синонімом ефективності в Європі", — пояснює прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Реклама
Читайте також:
Нацбанк оновлює купюру номіналом 200 гривень

Нові гроші

 25 лютого Національний банк України введе в обіг оновлену банкноту номіналом у 200 грн. За стилем вона буде такою, як нові 20, 100, 500 і 1000 грн. Розробники зберегли колір, розмір та основні зображення купюри 2007 року. Але портрет Лесі Українки перенесли у центр банкноти. Раніше ж він був з правого боку. Фахівці запевняють, що нові 200 грн буде важче підробити, а фальшиві легше розпізнати.

Реклама

Електронні паспорти

До кінця лютого 2020 року Кабмін планує впровадити електронні паспорти. Цифровий документ можна буде використовувати під час поїздок у межах країни, на пошті, під час медичного обслуговування, банківських операцій, коли треба пред’явити правоохоронним органам документ, що посвідчує особу, під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг, при вході до адміністративних будівель, у разі повернення сплаченої за товар грошової суми, під час придбання алкоголю або тютюнових виробів. "Кожен українець у своєму смартфоні матиме електронне відображення ID-картки та закордонного біометричного паспорту. Тепер, подорожуючи Україною чи йдучи в магазин по пиво, не треба брати із собою документи. Щоб підтвердити особу достатньо просто показати телефон. Проте таке нововведення не замінить звичайний документ, якщо українець їде за кордон", — говорить Володимир Брусіловський, керівник проєктів сервісу "Дія".

Додатковий вихідний

Лютий 2020 буде складатися з 29 днів замість 28. Останній день зими припаде на суботу, тому в цьому місяці буде 9 вихідних та 20 робочих днів. Останній лютий з 9 вихідними був у 2004 році. Державних свят і коротких днів не буде. Зате українці 14 лютого відсвяткують День святого Валентина, який випадає на п’ятницю.

Нагадаємо, що в Україні знизили облікову ставку

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно