Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Іван Дрогобецький розповів про перспективи розвитку Полянської ОТГ

Іван Дрогобецький розповів про перспективи розвитку Полянської ОТГ

Іван Дрогобецький розповів про перспективи розвитку Полянської ОТГ

Про хід адміністративної реформи в Україні, вирішення задавнених проблемних питань і нових викликів, без яких її успішне завершення неможливе, та розвиток Полянської ОТГ йшла мова під час прес-конференції, яку дав для журналістів ЗМІ Закарпаття Полянський сільський голова, очільник Асоціації голів об’єднаних територіальних громад Іван Дрогобецький.

ВІДЕО ДНЯ

За його словами, найголовнішу реформу в Україні, яка була ініційована нашими стратегічними партнерами і розпочата у 2014 році, мають завершити вже нинішнього року. Планується, що до квітня 2020 року в Україні вже буде затверджений адміністративно-територіальний устрій базового рівня. У третьому кварталі очікується прийнятті нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та необхідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів. Четвертий квартал – прийняття актів, спрямованих на виконання цих законів.

Читайте також:
Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ
Реклама

У нашому регіоні процес децентралізації до 2019 року проходив мляво – за 5 років на Закарпатті було створено всього 7 ОТГ - найменше в Україні. Після зміни голови ОДА Генадія Москаля, якого називали головним гальмом реформи в краї, процес пожвавився.  Наприкінці  2019 року уряд затвердив Перспективний план формування територій громад Закарпатської області і  перед громадами постало питання виборів. У девяти ОТГ вони відбулися 22 грудня, інші – очікують рішення ЦВК.

І. Дрогобецький вважає, що однією з фундаментальних проблем сьогодні є передача основних функцій органам місцевого самоврядування від органів державних органів та фінансування цих повноважень. Їхня передача має йти паралельно з передачею фінансових ресурсів.

Реклама

Власне Полянська сільська ОТГ діє вже четвертий рік. ЇЇ динамічний розвиток є свідченням правильності реалізації процесу децентралізації влади, бюджетів, повноважень. Упродовж попередніх років зробили невідкладне – осучаснили соціальну інфраструктуру приєднаних сіл, найперше – проклали асфальтовані дороги. Зараз у Полянській ОТГ поруч із сільрадою зводять сучасний ЦНАП. Будівельні та опоряджувальні роботи уже завершено, залишилося тільки закупити меблі, встановити й підключити обладнання.

Іван Дрогобецький розповів про перспективи розвитку Полянської ОТГ – 01

За словами голови Полянської ОТГ І.Дрогобецького, цьогорічний бюджет громади складає 76 млн. грн., з них 63% - власні надходження, 37 – державної субвенції. Його виконання у січні склало 136%, що на тлі загальнодержавних труднощів  з бюджетними надходженнями є показовим.

Реклама

Про перспективи. В с. Уклин планують відкрити європейського взірця Територіальний центр для одиноких престарілих мешканців громади. У ньому розміститься стаціонарний медичний пост, обладнані усім необхідним кімнати на двох осіб,  будуть створені всі умови для комфортного проживання. Обладнати терцентр допоможуть партнери з чеського краю Височіна.

Читайте також:
Як вплинуло створення Полянської сільської ОТГ на місцеві фінанси

Триває реалізації амбітного проєкту зі створення інноваційного екопарку «Родниковий край» поблизу с.Родникова Гута, де діятиме науково-дослідне підприємство «Біофарма». Уже цього тижня ОТГ укладає угоду з партнерами: Вінницьким національним технічним університетом, Ужгородським національним університетом, Кошицьким технічним університетом та Київським національним університетом будівництва й архітектури, які залучені до розробки цього проекту.

Інший масштабний проєкт – зведення сучасного сміттєсортувального заводу. За сприяння Асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля» уже розроблено проєкт його будівництва. На підприємство, яке розміститься на території Полянської ОТГ, звозитимуть побутові відходи з населених пунктів Свалявського, Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького та Міжгірського районів. 

І.Дрогобецький зауважив, що «на самому початку ідея відкриття такого підприємства викликала скепсис, а то й спротив з боку голів місцевих громад. Щоб розвіяти сумніви було організовано ознайомчу поїздку на аналогічне підприємство, яке з успіхом уже тривалий час діє м. Мурська Собота в Словенії. Ознайомившись з роботою цього підприємства, мої колеги повернулися з абсолютно іншим баченням перспектив зведення такого підприємства у нас.

Його спорудження є надзвичайно актуальним як для курортного регіону, так і для усієї гірської частини Закарпаття, яке повинно стати взірцем чистоти для туристичної привабливості, а його запуск – абсолютно реальним.  Нас включили у Державну програму розвитку регіону Українських Карпат на 2020-2022 роки, і тепер слово за Кабінетом Міністрів».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно