Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Нові правила перетину: на кордоні з Росією завертають частину людей

Нові правила перетину: на кордоні з Росією завертають частину людей

Нові правила перетину: на кордоні з Росією завертають частину людей

Прикордонники фіксують спокійну ситуацію щодо зміни порядку перетину кордону з Росією, за добу за закордонними паспортами виїхало майже 7 тисяч громадян, до 15 осіб отримали відмову в перетині через відсутність необхідного документа. Про це журналістам розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

ВІДЕО ДНЯ

"Майже 7 тисяч громадян України поїхало до Росії за минулу добу і тільки приблизно 15 прибули на кордон із внутрішніми паспортами. Їм відмовлено в перетині кордону. Поки що ми не бачимо якогось великого невдоволення людей змінами порядку поїздок. Наскільки мені відомо, навіть одна людина, яка не змогла потрапити в Росію, бо мала внутрішній паспорт, сказала: "Ну значить долею так визначено. Сьогодні не зможу потрапити, але зроблю собі документ і тоді поїду", – переконує Андрій Демченко.

Він також пояснює, що нововведення суттєво пришвидшує оформлення громадян на державному кордоні, оскільки дані і внутрішнього паспорту, і свідоцтва про народження прикордонникам доводилося фактично в ручному режимі забивати в базу: прізвище, ім’я, по-батькові, номер та серія документа, громадянство. Водночас закордонні паспорти зчитуються рідерами одразу.

Реклама
Читайте також:
Топ-8 змін, які очікують на українців у березні

Плюс це безпекова складова, бо свідоцтво про народження і внутрішній паспорт громадянина України легше підробити, ніж закордонний. В той же час, діти до 16 років можуть слідувати через кордон із РФ за свідоцтвом про народження.

Реклама

Стосовно статистики за попередні роки, речник ДПСУ відзначив, що на неї суттєво вплинули відносини між країнами і особливо – агресія Росії стосовно нашої країни. У 2013 році було зафіксовано 6 мільйонів 200 тисяч перетинів кордону з РФ (ще діяло авіаційне сполучення –ред.), у 2018 році – 4,1 млн перетинів, за 2019 рік – 3,9 мільйона.

Зміна порядку перетину кордону з РФ жодним чином не стосується Криму. Крим – це тимчасово окупована територія України. Порядок поїздок туди регламентується постановою Кабінету міністрів № 367 від 4 червня 2015 р.

Читайте також:
На Закарпатті понад 20 людей, які повертались із-за кордону, направили на обстеження
Реклама

В’їзд на тимчасово окуповану територію України для українців може бути і за внутрішніми паспортами. Але діти до 16-річного віку можуть перетинати адмінмежу з Кримом також за умови пред’явлення паспорта громадянина України, або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.  З Криму можуть їхати і за свідоцтвом про народження, але для оформлення паспортів.

Згідно з постановою уряду, з 1 березня 2020 року українці не можуть перетинати державний кордон з України в РФ на підставі паспорта громадянина України (так званого внутрішнього паспорта) або свідоцтва про народження. Лише закордонний паспорт (старого зразка або новий – біометричний).

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що нововведення щодо поїздок до Росії лише за закордонними паспортами стимулюватиме українців до оформлення цього документа.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно