Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Топ-8 змін, які очікують на українців у березні

Топ-8 змін, які очікують на українців у березні

На березень цього року заплановано кілька змін, що торкнуться кожного українця. Ось деякі із нововведень, котрі мають бути впроваджені в Україні вже з 1 березня.

ВІДЕО ДНЯ

Зростання пенсій

У березні українцям проведуть переіндексацію пенсій для тих пенсіонерів, котрі отримували виплати з прив’язкою до середньої зарплати у розмірі 3764 гривні. Збільшення пенсії не одноразове, а таке, що надходитиме щомісяця протягом поточного року. Збільшення стосуватиметься пенсіонерів, котрі отримують:

  • Пенсію по інвалідності;
  • Пенсію по втраті годувальника;
  • Пенсію за вислугою років;
  • Пенсію військовослужбовців строкової служби, призначення за Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".
Реклама

До того пенсію підвищать для чорнобильців-ліквідаторів – раніше вони отримували пенсію, вираховану з показника середньої зарплати за 2006 рік – 928 гривень. Пенсії без надбавок у березні отримають ті пенсіонери, котрі отримують:

  • Максимальну пенсію;
  • Соціальну пенсію, яку нараховували особам без стажу і заробітної плати;
  • Спеціальну пенсію (державні службовці, прокурори, судді, помічники народних депутатів, наукові співробітники).
Реклама

До речі, у квітні мають підвищити пенсії тим, хто ще працює. Якщо у таких пенсіонерів після виходу на пенсію стаж збільшився на два роки, їм перерахують виплати.

Читайте також:
Головні зміни 2020 року: що думають краяни

Підвищення тарифів від "Укртелекому"

З 1 березня "Укртелеком" підвищить ціну щомісячної абонентської плати за стаціонарний телефон для українців. Якщо раніше такий тариф складав 54,28 гривень, то з березня становитиме на 10% більше – 59,71 гривень. Також компанія підвищила тариф на план "Домашній базовий" (500 хвилин на міжміські розмови і 120 хвилин на мобільні номери) з 94 до 117 гривень, а тариф "Домашній безлімітний" підвищують з 99 до 123 гривень.

Реклама

Стартує велике будівництво

За словами прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, з 1 березня у країні починається програма "Велике будівництво", яка має на меті проведення інфраструктурної модернізації. "2020 — це рік "Великого будівництва", інфраструктурної модернізації України. В кожному регіоні за своєчасний старт і реалізацію проєкту "Велике будівництво" відповідають голови облдержадміністрацій. Ми починаємо масштабне будівництво та капітальний ремонт шкіл, дитячих садків, приймальних відділень лікарень, стадіонів та доріг по всій країні", – так анонсував зміни Гончарук. Відповідно до програми, кожна область має узгодити з Міністерством розвитку громад та територій перелік об’єктів, які регіон хоче побудувати або відремонтувати протягом року. Також областям потрібно буде узгодити з Укравтодором перелік доріг, які планується будувати в рамках Дорожнього фонду.

Читайте також:
Що зміниться для українців у лютому

Нові правила виїзду до Росії

З 1 березня поточного року українці зможуть поїхати до Російської Федерації виключно за закордонними паспортами. До того ж буде зменшено час проходження прикордонного контролю – щоб перевірити особу, дані з її закордонного паспорту будуть зчитуватися спеціальними приладами. Таке нововведення має запобігти використанню підробок внутрішніх паспортів та свідоцтв про народження та зменшити ймовірність незаконних вивезень українських дітей за кордон. Проте можна буде повернутися з Росії в Україну за внутрішнім паспортом громадянина України або свідоцтвом про народження. Це стосуватиметься українців, котрі раніше виїжджали у РФ за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження. 

Ціни на газ зменшаться

НАК "Нафтогаз України" оприлюднив нову вартість газу на березень для промислових споживачів. З 1 березня 2020 року ціни на блакитне паливо зменшаться на 12-15% залежно від умов постачання. "В залежності від цих показників, "Нафтогаз" пропонує газ за ціною 3 981,00 - 4 606,00 грн/тис. куб. м (без ПДВ та витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами)", – зазначили у "Нафтогазі".

Візи для українців в Аргентині

З 14 березня Аргентина вдвічі збільшить термін безвізового перебування українців на своїй території. Тож вдвічі збільшується термін безвізового перебування громадян України на території Аргентини – з 90 днів протягом календарного року до 90 днів протягом 180 днів. Аналогічне спрощення взаємно застосовується Україною і для громадян Аргентини.

Подорожчають квитки на потяги

Укрзалізниця планує у 2020 року підвищити тарифи на пасажирські перевезення, й здійснювати це поетапно – по 2% щомісяця. Почнеться підвищення цін на квитки з 1 березня в усіх категоріях вагонів, крім 1-го класу поїздів Інтерсіті+. Таким чином, до кінця року в результаті ціни на залізничні квитки зростуть на 22%.

Збільшать допомогу по безробіттю

З 1 березня в Україні збільшується розмір допомоги по безробіттю. Так, згідно з рішенням Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування, громадянам, виплати яким призначаються з урахуванням зарплати й страхового стажу, мінімальний розмір допомоги з безробіття буде збільшено на 170 гривень і становитиме 1 800 гривень. Особам, виплати яким призначаються без урахування зарплати й страхового стажу, мінімальну допомогу по безробіттю збільшать на 40 гривень - тобто до 650 гривень.

Реклама

Нагадаємо, що Україна планує спростити процедуру автоперевезень з Угорщиною.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно