Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сердобольний доктор Рішко

Сердобольний доктор Рішко

Коли артеріальний тиск без видимих причин раптом «застрибав», місцеві ескулапи, на жаль, нічим зарадити не змогли. Своєю проблемою при нагоді поділився з університетським колегою, який заспокоїв тим, що щось схоже недавно довелося пройти і йому.

ВІДЕО ДНЯ

Тоді його товариш ректор Смоланка порадив звернутися до доктора Рішка. А професор-медик поганого не порекомендує! Почувши знайоме зі студентської лави прізвище мого давнього доброго знайомого, а нині лікаря-кардіолога Олександра Адальбертовича Рішка, я сповнився оптимізмом. У телефонній розмові з’ясувалося, що кандидат медичних наук, доцент кафедри факультетської терапії медичного факультету УжНУ Олександр Рішко добре пам’ятає і мене, – пише Василь Гарагонич у газеті "Панорама" (номер від 12 березня).

Читайте також:
Закарпатські лікарі розповіли про небезпечну хворобу, яка часто виникає у людей після 40 років
Реклама

Отож дорогою до БАМу, де на третьому поверсі Ужгородської міської клінічної лікарні розташована згадана кафедра, я воскрешав у пам’яті чимало приємних сторінок нашого спілкування з Сашею Рішком – молодіжним активістом, спортсменом-тенісистом і просто приємною людиною, зустріч з якою завжди була маленьким святом. Тим паче наприкінці 70-х років минулого століття Саша одружився з нашою землячкою-мукачівкою Олею – красунею і розумницею, яка також навчалася на медфаці, а її батько у часи суцільного дефіциту очолював центральний гастроном Мукачева. І нині у свої ...десят пані Оля – бізнесмен і меценат, яка всерйоз захоплюється латиноамериканськими танцями, за своїми фізичною формою і привабливістю готова дати фору молодим «міскам», молодшим за неї втричі!

Доктор Рішко дуже зрадів такому пацієнтові, тим паче, що ми ґрунтовно не бачились кілька десятиліть. А емоційний стан лікаря швидко передається потенційному хворому і слугує найкращим чином швидкому одужанню. З’ясувалося, що буквально переді мною до Олександра Адальбертовича зі схожою проблемою навідувався ще один наш спільний товариш молодості, а нині один з проректорів університету. За кілька візитів лікар призначив мені купу аналізів, общупав-обміряв усі показники і призначив лікування. Забігаючи наперед скажу, що у ході кількамісячного оздоровлення всі основні параметри життєдіяльності прийшли в норму, за що я неймовірно вдячний доктору. А коли людина себе нормально почуває, чому б не влаштувати легкий допит своєму давньому знайомому. Тим паче, що для цього днями буде гарний привід. 15 березня, в історичний для Закарпаття день, доценту Рішку виповнюється 65 років. Це за паспортом, бо тілом і душею йому на кілька десятиліть менше!

Реклама
Сердобольний доктор Рішко – 01

Олександр Рішко в родинному колі

Народився наш колега в Ужгороді у самому центрі міста біля обласного білого дому. Окрім Саші, який був передостанньою дитиною, у батьків було ще троє синів. З юних літ захоплювався настільним тенісом, став майстром спорту і багаторазовим чемпіоном УжНУ. У 1978-му році закінчив медфак УжДУ, а у 1991-му захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню кандидата медичних наук у Москві у відомому на весь світ Університеті дружби народів імені Патріса Лумумби. Присвятив себе дослідженню цікавої тематики про вплив солі на гіпертонію, якою фундаментально займався його наставник професор Михайло Фатула. Своїми вчителями-наставниками і друзями-колегами вважає Андрія Сочку та Юлія Рошковича, Михайла Лазорика та Михайла Шютєва... А що людині потрібно для щастя? Щоб із ентузіазмом йшла на роботу і з радістю поверталася додому. Тут його зустрічають кохана дружина, батькова гордість – двоє золотих синів Степан і Юрій, які розлетілися по світу, внучка Ніколь і донедавна – дорога теща Едіта Йосипівна, яка впродовж кількох десятиліть балувала всю родину кулінарними шедеврами. У вільний час Рішки багато подорожують. Вже відмітилися на Мальдівах, у Таїланді, Сінгапурі, Нідерландах, Португалії... Окрім спорту, кохаються у мистецтві. Ось і недавно подружжя Рішків було помічене на відкритті персональної виставки у Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді художника – друга сім’ї Михайла Повка...

Реклама

Доктор Рішко – прихильник профілактичної медицини через здоровий спосіб життя та регулярні медичні обстеження з метою діагностики та упередження факторів ризику хвороб. Сама людина, – на глибоке переконання Олександра Адальбертовича, – має дбати про своє здоров’я, а медицина лише сприяти і допомагати.

Термін «сердобольний» словники тлумачать як вболівати за когось, співчувати чужому горю, нещастю, бути жалісливим, чуйним. Саме таким є університетський доцент-кардіолог Олександр Рішко – доктор, який завжди поспішає на допомогу до всіх, хто її потребує. І в цьому є найвища його відданість і вірність колись даній клятві Гіппократа.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно