Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Митрополит Феодор оприлюднив звернення до вірян

Митрополит Феодор оприлюднив звернення до вірян

19 березня в Красногорському Всіхсвятському чоловічому монастирі, що в Мукачеві, відбулися збори чернецтва Мукачівської єпархії. 

ВІДЕО ДНЯ

Зібрання чернецтва очолив керуючий єпархією, Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський.

Участь в зборах взяли всі настоятелі, намісники та настоятельниці чоловічих і жіночих обителей Мукачівської єпархії.

Реклама

Після обговорення поточних питань з життя та діяльності чернечих обителей та єпархії митрополит Феодор ознайомив присутніх з останніми постановами та рішеннями Священного Синоду Української Православної Церкви, який відбувся 18 березня в Києво-Печерській Лаврі.

Читайте також:
На Закарпатті церкви не зачиняють, але вводять певні обмеження: як діють храми в умовах карантину
Реклама

Владика, зокрема ознайомив чернецтво зі всіма рішеннями Священного Синоду щодо церковного життя в умовах поширення епідемії COVID – 19.

Разом з тим, керуючий єпархією зачитав своє архіпастирське звернення спрямоване на необхідність дотримання всіх постанов та рішень Священного Синоду, Міністерства охорони здоров’я України, а також практики церковного життя в умовах, що склалися в державі у зв’язку з поширенням епідемії коронавірусу.

Звернення керуючого Мукачівською єпархією, Високопреосвященнішого Феодора, митрополита Мукачівського і Ужгородського щодо церковного життя в умовах поширення короновірусу COVID – 19

Реклама

18 березня в Києво-Печерській Лаврі відбулося засідання Священного Синоду УПЦ під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України.

В зв’язку з низкою рішень Священного Синоду звертаємося до духовенства, чернецтва та вірян Мукачівської єпархії УПЦ з наступним:

1. Наголошуємо на необхідності зберігати спокій та не піддаватися панічним настроям.

2. У всіх храмах та обителях Мукачівської єпархії на літургії та інших статутних богослужіннях усердно читати молитви та прохання на сугубій ектенії затверджені Священними Синодом.

3. Згідно рішення Синоду всі храми єпархії є відкритими протягом дня і крім богослужінь парафіяни мають можливість індивідуально прийняти Таїнство Сповіді, поспілкуватися зі священнослужителями та під час літургії причаститися Святих Христових Тайн. «Вважати доцільним в період карантину звершувати молебні з окропленням святою водою та церковним дзвоном».

4. Уважно ставитися до рішення та рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України, органів державної влади, місцевого самоврядування щодо протиепідемічних заходів та обмежень.

5. Згідно рішення Священного Синоду у випадку погіршення ситуації з поширенням вірусної інфекції, що вимагатиме додаткових обмежень, єпархіальні архієреї будуть узгоджувати свої рішення з Предстоятелем УПЦ.

Реклама

6. Закликаємо вірян уважно ставитись та виконувати загальноприйняті норми гігієни та рекомендації лікарів.

7. У разі появи ознак схожих на інфекційне захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, залишатись вдома до повного одужання та не наражати на небезпеку себе та оточуючих.

Читайте також:
Вселенський патріарх Варфоломій наказав припинити всі служби у церквах

8. У всіх храмах та монастирях зобов’язуємо настоятелів та настоятельниць щоби місцеві святині (мощі, ікони, кіоти, тощо) постійно протирались дезінфікуючими розчинами. Після Причастя запивку належить подавати тільки в одноразовій посуді. Також слід з особливою увагою стежити за чистотою храмів, церковних приміщень, частіше проводити в них прибирання та дезінфекцію.

9. Беручи до уваги встановлені державою обмеження щодо кількості осіб, які можуть бути присутніми під час звершення богослужіння, для зручності розділити звершення Таїнств Церкви (Сповідь, Соборування та Причастя) протягом всього дня.

10. Згідно Звернення Священного Синоду УПЦ (https://www.facebook.com/Church.ua/) у разі присутності більшої кількості вірян ніж є допустимим, богослужіння може проводитись на церковному подвір’ї під відкритим небом. При цьому присутні матимуть можливість розташуватись на такій відстані один від одного, як це передбачено діючими санітарно-епідеміологічними нормами.

11. Всім настоятелям храмів та монастирів благословляється здійснювати Хресні ходи (не більше десяти чоловік) довкола міст та сіл з святими іконами, мощами та окропленням святою водою. Для зручності рекомендуємо ці заходи звершувати на автомобілі.

Реклама

12. У разі зараження будь-якою хворобою, а також рішення людей під час карантину перебувати вдома особливо людей, які знаходяться в зоні ризику повідомляємо, що вони мають можливість стежити за богослужінням онлайн (Ужгородський Хрестовоздвиженський кафедральний собор: https://www.facebook.com/ungsobor.live).

13. Просимо духовенство, чернецтво та вірян посилити молитву за лікарів та весь медичний персонал, які приймають активну участь в боротьбі з епідемією коронавірусу.

14. Посилити усердну молитву та покаяння Всемогутньому Богу, Який може Божественною силою зупинити та зцілити недуги. Як віруючі люди, ми знаємо, пам’ятаємо і переконані, що молитвою та постом, служінням ближнім та душевним спокоєм ми зможемо подолати це лихо сьогодення.

«Тож у вірі та любові, як істинні християни, зустрінемо всі попущені Богом випробовування та зі щирою молитвою до нашої небесної Заступниці Пресвятої Богородиці і всіх Святих самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богу віддаймо!» (Зі Звернення Священного Синоду 18 березня 2020 року).

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно