Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Перший тиждень після Пасхи: особливості святкування

Перший тиждень після Пасхи: особливості святкування

Немає в Церкві Христовій більшого свята, аніж вшанування Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Адже Його Воскресіння – основа і суть нашої віри, наріжний камінь усього християнства, торжество Божественної любові, перемога життя, добра і правди. Ми радіємо, бо смерть переможена, і наше земне життя набуває сенсу – адже якщо нема життя вічного, то і це тимчасове життя не має ніякого сенсу: «…все – суєта і томління духу!» (Еккл. 1: 14).

ВІДЕО ДНЯ

З-поміж усіх церковних свят Пасха Господня відзначається найурочистіше, тому у великодніх піснеспівах чуємо, що це – «празників празник і торжество торжеств», – пише Православна церква України.

Читайте також:
Поливаний понеділок: звичаї, народні прикмети та що не можна робити в цей день
Реклама

На відміну від інших свят, ми розпочинаємо підготовку до Пасхи задовго до її відзначення, навіть ще до початку Великого посту, коли через євангельські читання про приклади покаяння, через настанови Священного Писання духовно готуємося до цього свята. І після Святої Пасхи ми ще 40 днів, аж до Вознесіння Господнього, святкуємо, вітаючи один одного: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!».

Найбільш піднесено Церква відзначає перший тиждень після Пасхи, який називають Світлим, Пасхальним. Святкові великодні богослужіння з деякими відмінностями звершуються у всі дні цього тижня при відкритих Царських вратах. Кожен день носить назву Світлого: Світлий понеділок, Світлий вівторок, Світла середа… і так до Світлої суботи. Оскільки Пасхальний тиждень є суцільним святом, тому посту у середу і п’ятницю немає, Світла седмиця є загальницею.

Реклама

На Світлій седмиці немає вінчань і заупокійних молитов. У Світлу суботу вперше після дня свята Пасхи Царські врата в храмах закриваються, а вірянам роздається артос – освячений на Пасху хліб – на знак Божої любові та благовоління до людей. На восьмий день після Великодня відзначають Антипасху, що в перекладі означає «замість Пасхи», інша назва цього свята – Фомина неділя. В цей день згадується, як Господь знову явився Своїм учням і апостолу Фомі, щоб переконати його Своїми ранами, що саме з Ним, а не з видінням чи примарою, зустрічалися всі свідки Його Воскресіння.

Тож, в ці світлі й радісні дні, підносячи молитви до воскреслого Христа, благаймо Його, щоб Він послав нам духовне й тілесне здоров’я, дарував терпіння і силу подолати всі випробування і благословив усіх нас миром!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно