Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • ЗНО, випускні та підсумкові оцінки: як закінчиться навчальний рік у школах

ЗНО, випускні та підсумкові оцінки: як закінчиться навчальний рік у школах

ЗНО, випускні та підсумкові оцінки: як закінчиться навчальний рік у школах

Карантинний, складний та експериментальний навчальний рік для українських шкіл ще не закінчився – попереду ЗНО, підсумкове оцінювання, випускні та підготовка до нового навчального року. Ми зібрали основні відповіді Міністерства освіти та науки щодо того, як відбуватиметься цьогорічне ЗНО та як організувати успішне закінчення освітнього процесу в школах.

ВІДЕО ДНЯ

ЗНО відбудеться за будь-яких обставин

Дата проведення ЗНО залежить від кінця карантину. Якщо він закінчиться до початку червня, то основна сесія ЗНО відбудеться 25 червня – 17 липня. Якщо ж карантин продовжиться до серпня, то дати проведення оцінювання 17 серпня – 4 вересня. Відповідно, додаткові сесії на ЗНО пройдуть 28 липня – 11 серпня або 22 вересня – 6 жовтня.

Читайте також:
Вчителі однієї із шкіл Закарпаття підготували для учнів зворушливе відео
Реклама

Виконувачка обов’язків міністра освіти та науки Любомира Мандзій відзначила, що в Україні підготують 5188 пунктів тестування для того, аби воно пройшло безпечно.

Зовнішнє незалежне оцінювання у 2020 році пройде з дотриманням соціального дистанціювання та з використанням засобів індивідуального захисту. Приміщення будуть провітрювати та дезінфікувати.

Реклама

Щодо варіанту замінити ЗНО на вступні іспити в університетах заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний пояснює: «Більшість учасників складають ЗНО за місцем проживання, тому їм не потрібно їхати в інше місто чи область. Натомість для складання вступних іспитів навпаки – більшості вступників та їхнім батькам доведеться по кілька разів їздити в інші міста, що в рази збільшить кількість переміщень по країні».

Формат і процедура проведення ЗНО у 2020 році не зміняться. Це обґрунтовують тим, що очний формат оцінювання передбачає заходи по ідентифікації учасників та контроль над тим, аби абітурієнти не списували.Технічних умов для забезпечення цього в дистанційному форматі немає, кажуть у МОН.

Проте, у зв’язку з епідемією, за правилами під час складання ЗНО в аудиторії перебуватиме максимум 15 учасників та 2 інструктори. Обов’язковою буде дистанція 1,5 метри між учасниками в аудиторії. Щоб уникнути скупчення людей, контролюватимуть дистанцію між людьми й біля входу в приміщення.

Кількість тестів та їхній зміст залишаться без змін. Кожен учасник може скласти максимум чотири тести, а кількість завдань у них, які ґрунтуються на матеріалі, що вивчається у квітні-травні 11 класу (тобто за час карантину), буде мінімальною. Таке завдання може бути лише одне на весь тест, тому передруковувати тираж тестових зошитів через таку малу кількість завдань недоцільно, вважають у МОН.

Реклама
Читайте також:
Школярі цього навчального року не повернуться до шкіл

Учасники, які контактували з хворими або самі інфікувались коронавірусом, зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії, коли одужають або вийдуть із самоізоляції. У разі, якщо через ізоляцію чи хворобу вони будуть змушені пропустити і додаткову сесію тестування, то їх звільнять від ЗНО за станом здоров’я. Таке правило діяло і раніше для людей з деякими захворюваннями. Для таких категорій абітурієнтів в умовах вступу до університетів передбачені окремі особливості та форми проведення вступних іспитів.

До кінця карантину навчання буде лише дистанційним

Навчальний рік в Україні закінчиться 1 липня, крім випускних класів. Державна підсумкова атестація для учнів 4 і 9 класів буде скасована.

Структуру та форму дистанційного навчання визначає педагогічна рада школи, враховуючи програму, навчальний план та особливості кожного закладу і регіону. МОН опублікувало свої рекомендації для шкіл щодо завершення навчального року.

За словами Любомири Мандзій, табелі та свідоцтва про базову середню освіту мають бути готовими до 15 червня. Під час оцінювання виконувачка обов’язків міністра радить учителям зважати на можливості та доступ тої чи іншої дитини до інструментів дистанційного навчання, а ще на активність школярів у цей період. Підсумкова оцінка за предмет має складатися з успішності в першому семестрі, частині другого та роботи під час карантину.

У закладах освіти для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, освітній процес також радять організовувати та підсумовувати за допомогою дистанційних технологій.

Навчальний рік для випускників 11 класу закінчиться тоді, коли випускники отримають документ про освіту, тобто після складання ЗНО. За таких умов вступна кампанія у виші може завершиться аж у середині жовтня.

Реклама
Читайте також:
Міністерка освіти: школам варто готуватись до завершення року

Чи відбудуться випускні, залежить від епідеміологічної ситуації в країні та обмежень, які на той момент будуть діяти.

Підготовка до наступного навчального року

За словами виконувачки обов’язків міністра освіти та науки Любомири Мандзій, у вересні наступного навчального року у всіх школах буде передбачене коригуюче навчання. Це необхідно для того, аби вчителі мали можливість з’ясувати, який матеріал та в якому об’ємі опанували їхні учні за час карантину, і за необхідності відпрацювати його ще раз.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно