Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл

Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл

Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл

Два регіони Чеської Республіки – край Височина і Пардубицький край, а також Закарпатська область України продовжують активну та плідну співпрацю, результатами якої є оновлення багатьох об’єктів соціальної інфраструктури в нашому регіоні. Цей рік не є винятком.

ВІДЕО ДНЯ

І хоча в області триває карантин, та все ж про заклади освіти у такий складний час не забуває ніхто. Ба більше, робота над ремонтами шкіл Закарпаття триває. Яскравим прикладом цього є Свалявська ЗОШ №1.

Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл – 01
Реклама

Голова Благодійного фонду “ВіЗа” Володимир Чубірко у соцмережі “Фейсбук” зазначив: “Через карантин та відсутність учнів у Свалявській ЗОШ №1 нам вдалося оперативно завершити реконструкцію даху згаданої школи. Проект реалізовувався Благодійним Фондом "ВіЗа" за співфінансування Свалявської районної ради та Пардубіцького краю Чеської Республіки. Нам вдалося за 6 місяців завершити ці роботи і цей проєкт став першим реалізованим цьогоріч у співпраці із чеськими колегами. Раніше у цьому навчальному закладі було замінено вікна та встановлено котельню. Вдячний усім, хто долучився до цієї доброї справи!”.

Читайте також:
Культура і мова зближує: як Чеський центр в Ужгороді знайомить закарпатців із Чехією
Реклама

Однак співпраця охоплює не лише міста Закарпаття, а й гірські населені пункти, які довго чекали на оновлення важливих інфраструктурних об’єктів. Село Залом Хустського району теж має статус гірського населеного пункту. І в цьому селі знаходиться школа, у якій навчаються 176 вихованців. Директор школи Ольга Мигалко зауважила, що завдяки співпраці з чеськими партнерами на території школи були замінені вікна.

Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл – 02

“Ми цієї підтримки очікували давно. Адже протягом 30 років у навчальному закладі не проводилась заміна вікон. Погода і час вплинули на їх стан. Тому в класах було некомфортно проводити навчальний процес. І протягом минулого року були встановлені нові енергозберігаючі вікна та двері. Тепер у наших класах та кабінетах тепліше. І взимку діти вже сиділи у кофтинках за партами”, – мовила очільниця навчального закладу.

Реклама
Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл – 03

За її словами, наразі для школи актуальною проблемою є ремонт даху. Адже він знаходиться в аварійному стані. І у січні цього року представники краю Височина разом із депутатами Закарпатської обласної та Хустської районної рад оглядали школу. Наразі вже є проектно-кошторисна документація. І очікується, що вже цьогоріч приміщення школи буде покрите новим сучасним дахом.

Читайте також:
Вчителі однієї із шкіл Закарпаття підготували для учнів зворушливе відео

Не менші сподівання на чеських партнерів покладають і у Боронявській ЗОШ Хустського району. Адже тут планується оновлення фасаду початкової школи. Директор навчального закладу Василина Попадинець зазначила журналісту “PMG.ua”, що кошторис на ремонт фасаду початкової школи вже розроблений. Представники краю Височина відвідали об’єкт і виявили бажання внести свою частку на виконання згаданих вище робіт. За її словами, влітку планується початок ремонту.

Підтримка регіонів Чехії – шанс для оновлення закарпатських шкіл – 04

Багаторічна співпраця чеських країв із Закарпаттям вже не один рік приносить плоди для малих населених пунктів області. Згадані приклади є підтвердженням того, що таку співпрацю потрібно надалі продовжувати. Адже це шанс для розвитку нашого краю, особливо населених пунктів у гірській місцевості, які цього потребують.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно