Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Культура і мова зближує: як Чеський центр в Ужгороді знайомить закарпатців із Чехією

Культура і мова зближує: як Чеський центр в Ужгороді знайомить закарпатців із Чехією

Культура і мова зближує: як Чеський центр в Ужгороді знайомить закарпатців із Чехією

В Україні є чимало установ, організацій та об’єднань, які культурно зближують нашу країну з державами Європейського Союзу. Одним із таких є Чеський Центр Київ, який створений при Посольстві Чеської Республіки в Україні. На Закарпатті, як в регіоні, який має багато спільного з цією країною, відкрите і представництво цього центру, яке займається різноманітними культурно-мистецькими та освітніми проектами, завдяки яким закарпатці можуть краще пізнати Чехію та чеський народ.

ВІДЕО ДНЯ

Варто зауважити, що Чеський центр Київ входить до мережі Чеських центрів, яка є частиною Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Чеські центри всебічно репрезентують Чеську Республіку за кордоном. Нині представництва Чеського центру працюють у 12 містах України.

Читайте також:
Чеські вчителі приїхали на Закарпаття
Реклама

Ужгородське представництво Чеського центру у Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні запрацювало у вересні 2019 року. Презентація діяльності представництва відбулася у історико-культурному центрі «Совине гніздо» в Ужгороді, в рамках якої відкрилася і фотовиставка «За Вашу і Нашу свободу: 1968 і 2018 роки», присвячена подіям революції у Чехословаччині у 1968 році.

Ця фотовиставка була першим проєктом, який втілився в Ужгородському представництві. Протягом двох тижнів на 24 стендах можна було ознайомитися з біографіями репресованих радянським режимом людей.  «Хотіла б зауважити, що до цієї історії долучився і закарпатець, ужгородець Роман Гринь, який брав участь у протестах проти введення радянських військ до Чехословаччини», – зауважила координатора Чеського центру в Ужгороді Любов Павлишин.

Реклама
Культура і мова зближує: як Чеський центр в Ужгороді знайомить закарпатців із Чехією – 01

Також завдяки цьому представництву відбулась фотовиставка «Оксамитова революція 1989», яку експонували у науковій бібліотеці Ужгородського національного університету. Вона зображала Оксамитову революцію у тодішній Чехословацькій Соціалістичній Республіці 1989 року. «Третю виставку CzechImage ми планували відкрити 14 березня у партнерстві із Закарпатською академією мистецтв. Проте через оголошення карантину ми зробили тільки експозицію та фотозвіт виставки. Сподіваємося, що по завершенні обмежувальних заходів ми зможемо зробити урочисте закриття, в рамках якого і проведемо публічні дискусії ImageTalks по мистецтву у жанрі плакату. Адже проєкт CzechImage репрезентує погляди молодого покоління на імідж Чехії, втілені в плакатах студентів художніх шкіл, які зображають стереотипи про історію, культуру Чеської Республіки», – розповіла Любов Павлишин.

Ще одним напрямком роботи Ужгородського представництва Чеського центру є освіта. Зокрема, це курси чеської мови. Так, з відкриттям представництва в Ужгороді стартували і сертифіковані курси чеської мови в рамках проєкту «Чеські лектори в Україні», який вже успішно діє з 2015 року. З того часу в Україні побували понад 100 викладачів чеської мови.

Реклама
Читайте також:
Чеський дім регіону відкрили в Ужгороді

Щосеместру до представництв приїжджають нові лектори, які попередньо проходять конкурс і самостійно обирають місто, де хотіли б викладати. В кожному місті необхідна кількість лекторів визначається попитом на мовні курси. У великих містах, зокрема, у Києві, Харкові, Львові працюють по два-три лектори. Наразі в Ужгороді викладає один лектор. Чеська сторона забезпечує оплату праці та витрати на проживання лектора. «В Ужгороді ми орендуємо житло для лектора, яке в свою чергу є резиденцією представництва. Тут можуть зупинятися учасники культурних чи освітніх проєктів від Чеського центру. Для діяльності представництва в Ужгороді фінансову підтримку надає також партнер Чеського центру – край Височина та фонд Віза», – зазначила Любов Павлишин.

На мовних курсах навчаються студенти у групах від рівня А1 до В2. Заняття для кожної групи проходять двічі на тиждень у приміщенні Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка та у просторі Smart Point.

Культура і мова зближує: як Чеський центр в Ужгороді знайомить закарпатців із Чехією – 02

Крім того, чимало закарпатців можуть попрактикувати свої знання чеської мови в рамках розмовного клубу. «Дуже гарною пропозицією від Чеського центру є можливість всіх бажаючих безкоштовно відвідувати розмовний клуб. Щотижня всі зацікавлені можуть поспілкуватися чеською на різні теми та покращити свої мовні навички. З початку оголошення карантину весь навчальний процес перейшов у онлайн-режим. Лектори продовжують дистанційно працювати зі своїми групами згідно графіку та тривалості занять. Навіть наш розмовний клуб також перейшов у формат онлайн-спілкування», – мовила ккординаторка Чеського центру Любов Павлишин.

За її словами, Україна є надзвичайно цікавою для гостей із Чеської Республіки. «Ми є для них чимось незвіданим та повним перспектив. Насправді метою Чеського центру є якраз збалансувати відтік наших громадян за кордон, поділитися з нами своїм досвідом та через різні програми дати можливість розвиватися у своїй країні, показати нам наші ж можливості через призму погляду з Чехії. Лектори, що приїжджають в Україну, надзвичайно вражені нашою креативною та талановитою молоддю, а деякі навіть хочуть вивчати українську», – зазначила Любов Павлишин.

Також в Ужгороді цьогоріч стартував всеукраїнський проєкт чеських кінолекцій, які відновляться після зняття карантинних обмежень. У межах цього проєкту Чеський центр надає ліцензовані чеські фільми мовою оригіналу з українськими субтитрами, які переглядаються та обговорюються у демократичній атмосфері кафе чи пабу. Перший фільм на кінолекції був «Самітники» — про життя покоління 1990-х в Чехії. Перегляд цього фільму відбувся в одному з ужгородських пабів.

Реклама

Любов Павлишин також зауважила, що наразі триває підготовка до масштабного театрального проєкту 2020-2021 в Ужгороді. А партнером виступає Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв, що забезпечуватиме акторський склад вистави.

Над постановкою п’єси Мілана Угде «Микола Шугай, розбійник», яку переклав українською ужгородський письменник Олександр Гаврош, працюватиме чесько-українська команда: режисер постановки – Бржетіслав Ріхлік, хормейстер та композитор – Петр Громадка. Робочий чесько-український двосторонній переклад між сторонами здійснюватиметься студентами-богемістами УжНУ в рамках перекладацької лабораторії. Тому найближчим часом Чехія для закарпатців відкриється і у театральних виставах.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно