Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Залізна завіса: як і коли відкриють кордони Європейського Союзу для громадян України?

Залізна завіса: як і коли відкриють кордони Європейського Союзу для громадян України?

Залізна завіса: як і коли відкриють кордони Європейського Союзу для громадян України?

Пандемія коронавірусної інфекції призвела до багатьох змін у нашому житті. Носіння масок, користування санітайзерами стали звичними для нас речами. Та є одна тимчасова зміна, яка вплинула на життя багатьох українців і, зокрема, закарпатців, які люблять подорожувати чи їздити на роботу за кордон – це закриття кордонів і суворий прикордонний контроль.

ВІДЕО ДНЯ

Фактично, коронавірус обмежив свободу пересування наших співвітчизників. І у багатьох громадян є питання: коли і як швидко відкриються кордони країн Європейського Союзу? Що робити активним мандрівникам та заробітчанам в умовах карантину? Як перетинати кордон?

Неоптимістичні прогнози на літо для туристів

Чимало українців сподіваються, що вже влітку відкриються кордони ЄС. Однак, ці сподівання, напевно, є надто оптимістичними. Наразі ж кордони ЄС для громадян третіх країн закриті до 15 травня. І поки навіть між країнами Шенгенської угоди діє прикордонний контроль. Ба більше, Словаччина продовжила прикордонний контроль до 27 травня з сусідніми країнами ЄС – Угорщиною, Чехією, Польщею та Австрією.

Реклама
Читайте також:
Чехія запроваджує "виїзні штампи", щоб громадяни могли легально виїхати з країни

 

Реклама

Німеччина  для країн-сусідок – до 15 травня. Франція продовжила надзвичайний стан до 10 липня. А міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржичек заявив про плани відкриття кордонів для громадян Німеччини, Австрії, Польщі та Словаччини лише з липня.

Але у багатьох постає питання: коли відкриються кордони для громадян України? Експерт аналітичного центру “Європа без бар’єрів” Павло Кравчук зауважив, що українцям не варто сподіватись на відкриття кордонів у найближчий час. “Відповідь на це питання, можна так висловитись, дав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який спрогнозував в ефірі “1+1”, що влітку повноцінне міжнародне авіасполучення в Україні не буде відновлене. Та й, судячи з інформації і коментарів єврочиновників, прерогативою для ЄС є відкриття внутрішніх кордонів між країнами союзу, , – зазначив Павло Кравчук. – Однак Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що відкриття кордонів – це питання довгострокове. Тому найімовірніше, зовнішні кордони відкриються лише після відкриття внутрішніх кордонів всередині Європейського Союзу”.

На думку Павла Кравчука, пандемія COVID-19 не загрожуватиме “безвізовому режиму” для українців. “Зараз, у час карантину безвізовий режим з Україною де-факто призупинений рішеннями національних урядів країн ЄС. Однак, це призупинення – рішення тимчасове в умовах пандемії. Я вважаю, що загроз для “безвізу” нема. Тим паче, що Європейський союз вирішив підтримати Україну в боротьбі з коронавірусом, надавши один із найбільших пакетів фінансової допомоги для країн “Східного Партнерства” у розмірі близько 1,2 мільярда євро. Цим вчинком Європа показує, що вона не відмовляється від співпраці з нами і продовжує тісну співпрацю та підтримує євроінтеграційні прагнення України”, – зауважив Павло Кравчук.

Реклама

Кордон для заробітчан: чи є загрози закриття?

Та найбільше цікавляться новинами про перетин кордону заробітчани. Адже чимало трудових мігрантів повернулись додому, в Україну. І деякі вже збираються повертатись за кордон на роботу. Однак, не лише трудових мігрантів, але й усю українську громадськість схвилювали спочатку заява одного з речників Уряду Фінляндії про заборону виїзду за кордон для трудових мігрантів, а згодом заява Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про те, що треба зберегти українських заробітчан, як кваліфіковану робочу силу в країні. І затримка чартерного рейсу з Києва в Лондон була тривожним дзвінком для людей, які працюють за кордоном.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник вважає, що саме завдяки реакції журналістів та громадськості цього сценарію вдалось уникнути. “Варто звернути увагу на заяву віце-прем’єр-міністра Вадима Пристайка про те, що тисячі українців зможуть поїхати на сезонні заробітки. І ця заява контрастує з тим, що було нещодавно, коли Уряд намагався втримати заробітчан в країні. І ця реакція укотре доводить, що українці цінують право на свободу вільного пересування”, – наголосив експерт.

Читайте також:
Віза, контракт мінімум на 3 місяці та медична страховка: МАУ озвучила вимоги для перевезення заробітчан

За його словами, Європейський Союз зацікавлений у працівниках з України: “ЄС просто завалює грошима бюджети країн-членів, щоб якнайшвидше нівелювати наслідки, спричинені економічною рецесією внаслідок посиленних карантинних заходів. І необхідність в українських заробітчанах теж буде. Звертаю увагу, що населення ЄС становить 512 мільйонів осіб. І щоб підтримувати економіку, потрібно не менше робочих рук. Плюс так звана “коронакриза” призведе до регіоналізації економіки. Адже чимало великих компаній готові перенести виробництва з країн Азії в Європу, щоб запобігти ризикам інфекційних заражень. І вони, здебільшого, використовуватимуть робочу силу з країн Центрально-Східної Європи, у тому числі і з країн, які не входять до Європейського Союзу. Яскравим прикладом цього є рішення влади Німеччини дозволити легально працевлаштовуватись в країні громадянам третіх країн, які володіють німецькою і є кваліфікованими спеціалістами. І це не жест доброї волі, а спосіб підтримати і розвивати національну економіку”, – розповів Василь Воскобойник.

Як перетинати кордон заробітчанам?

Наразі заробітчани можуть перетинати кордон при наявності дозволів на роботу, документів про постійне місце проживання та інших документів, які легально підтверджують ваше місце роботи в тій чи іншій країні і те, що ви працевлаштовані. Так, за словами Василя Воскобойника, Польща протягом усього карантинного періоду дозволяла при наявності необхідних документів перетинати кордон заробітчанам.

Угорщина з 20 квітня відкрила можливість перетину кордону для українців, які працюють в цій країні, а також для транзиту в інші західні країні, але з певними умовами. Чехія відкрила кордони для громадян ЄС, які працевлаштовані в цій республіці з 27 квітня. А вже з 11 травня дозволяється в’їзд в Чехію для іноземних працівників із країн, які не входять до складу ЄС. Але за умови наявності негативного тесту на COVID-19.

Варто зауважити, що згадані країни від іноземних працівників вимагають не лише проходження тестів на коронавірус, але й дотриматись 14-денного карантину. І лише тоді працівник може почати працювати.

Реклама

На думку Василя Воскобойника, необхідність дозволів на роботу та інші вимоги під час прикордонного контролю призведе до того, що багато заробітчан, які працювали нелегально, легалізують свої трудові відносини, а кількість нелегальних працівників суттєво зменшиться.

“Головна відмінність між допуском туриста та допуском легального іноземного працівника полягає в тому, що заробітчанина легше контролювати, адже органи знають, де його місця роботи та проживання.  За працівником легше стежити, ніж за туристом. І тому так простіше виявити інфекцію та запобігти її подальшому поширенню”, – зазначив експерт.

Василь Воскобойник зауважив, що цьогоріч у зв’язку з економічною рецесією, нестабільністю та безробіттям трудова міграція з України лише посилиться. Тим паче, що економіка європейських країн, за його прогнозами, може відновитись у найближчі 3-6 місяців. І європейцям будуть як ніколи потрібні робочі руки. Тому ситуація призведе до того, що більшість країн запрошуватимуть українських працівників на роботу.

Але і для України трудова міграція – це частково і позитив. Адже заробітчани щороку надсилають в Україну мільярди доларів, завдяки яким утримується на плаву і українська економіка, і гривня. Тому фактор заробітчанства і трудової міграції завжди буде на слуху в Україні.

Загалом, завершити цей текст можна лише словами єврочиновників, які заявляють, що кордони будуть лише тоді відкриті, коли поширення коронавірусу буде під контролем.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно