Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ужгород ризикує потрапити у червону зону карантину

Ужгород ризикує потрапити у червону зону карантину

Міський голова Богдан Андріїв повідомив, що оскільки відсьогодні, 17 серпня, Ужгород – у «помаранчевій» карантинній зоні, то у місті протиепідемічні заходи посилено. За останні 2 тижні спостерігається ріст захворюваності на COVID-19, на ранок минулої суботи мали антирекорд – захворіли 32 ужгородців. Загалом на коронавірусну інфекцію захворіли 1076 ужгородців, 533 вже одужали. На жаль, 16 людей померли. Якщо така тенденція зберігатиметься, наголосив Богдан Євстафійович, то Ужгород ризикує опинитися у «червоній» зоні, тобто із найжорсткішими карантинними обмеженнями.

ВІДЕО ДНЯ

Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Вікторія Тимчик висловила стурбованість тим, як розвивається епідемічна ситуація в Ужгороді в останні 2 тижні. На жаль, місто утримує сумне лідерство як за показниками захворюваності, які майже вдвічі перевищують середні по області, також в Ужгороді найбільша кількість активних хворих. На сьогоднішній ранок із 83 хворих по області майже чверть – ужгородці.

Читайте також:
Помаранчева зона карантину: що заборонено відсьогодні на частині Закарпаття
Реклама

Ситуацію моніторять щоденно, щоб мати можливість швидко прийняти управлінські рішення, залишається великий ризик, що Ужгород через 2 тижні може бути віднесений у «червону зону», що дуже серйозно відіб’ється на всіх сферах діяльності. Тому Вікторія Василівна наполегливо просить усіх дотримуватися протиепідемічних заходів, які відсьогодні змушені були запровадити в Ужгороді. Насамперед закликала дотримуватися найпростішого, але дуже дієвого маскового режиму, особливо у громадському транспорті, утриматися від відвідування масових розважальних заходів – весіль, днів народжень тощо, адже опитування хворих показало, що інфікувалися вони саме там.

Головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк відзначив, що із ростом захворюваності в Ужгороді збільшується і кількість госпіталізованих. Наразі у всіх медичних закладах, що розташовані в Ужгороді, 171 хворий на коронавірус, з початку епідемії померло 238 закарпатців.

Реклама

Це досить багато, відзначив Михайло Амброзійович, і наголосив, що зараз відділення інтенсивної терапії у медзакладах, що розташовані в Ужгороді – міській клінічній лікарні, обласній інфекційній лікарні, Центрі легеневих хвороб, обласній клінічній лікарні – заповнені. Багато хворих поступають у важкому стані.

Також поінформував, що 80% хворих на коронавірус переносять хворобу у легкій формі, 20% – середня та важка форма, 5% – потребують інтенсивної терапії, тобто лікування у реанімаційних відділеннях.

Михайло Поляк підкреслив, що специфічного лікування нема, вакцини теж поки нема, тому профілактика залежить від кожного з нас. Які б заходи не вживала влада, якщо люди не дотримуватимуться карантинних вимог, ситуація буде тільки погіршуватися. А вимагається дотримання простих правил: носити маски, зберігати соціальну дистанцію, користуватися дезінфікуючими засобами. Це дуже важливо, бо, крім коронавірусу, восени будуть циркулювати й уже традиційні респіраторні захворювання, грип, тому ситуація лише ускладниться.

Реклама
Читайте також:
Оновились дані стосовно кількості хворих на COVID-19 у Закарпатті

Керівник Ужгородської міської клінічної лікарні Іван Курах поінформував, що оскільки заклад включено до першої хвилі надання медичної допомоги хворим на коронавірус, то у терапевтичному відділенні одразу розгорнули 34 ліжка, ще 6 ліжок підготували для надання інтенсивної терапії інфікованим, що потребують штучної вентиляції легень. Через збільшення кількості хворих наприкінці червня додатково розгорнули ще 20 ліжок на базі відділення судинної неврології. Із 15 квітня пролікували 273 хворих на коронавірус – з Ужгорода, Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів, 25 людей померли. Іван Ілліч відзначив, що ситуація наразі невтішна, на сьогодні лише у міській лікарні 48 хворих на коронавірус.

Ужгородська міська рада виділила достатньо фінансування для придбання медичного обладнання та засобів індивідуального захисту, у достатній кількості є і маски, і халати, і дезінфікуючі засоби, міська лікарня має 13 апаратів штучної вентиляції легень, 13 кисневих концентраторів.

В.о. начальника управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради Ірина Столярова відзначила, що ріст кількості хворих в Ужгороді можна пов’язати із тим, що місто проводить багато тестувань на коронавірус, показник тестування становить 502 при нормі 24.

Порівняно з минулим тижнем захворюваність зросла більш ніж на третину. Із 1076 ужгородців – хворих та тих, що вже одужали, 48% чоловіки, 52% жінки. 24% хворих – 50 років і старші, 65 років і старші – 16%, 6,5% – діти.

У зв’язку із тим, що Ужгород потрапив у «помаранчеву» зону, відсьогодні у місті припинено планові госпіталізації пацієнтів, відповідний наказ підготовлено управлінням охорони здоров’я міськради. Це не стосується ургентних хворих, тобто тих, хто потребує невідкладної медичної допомоги, надання допомоги вагітним, новонародженим. Усі пацієнти мають проходити тестування на коронавірус.

Читайте також:
Володимир Зеленський виступив із важливим зверненням до урядовців та голів ОДА
Реклама

Крім того, наказом зобов’язано керівників комунальних медзакладів вивчити потребу розгортання додаткових ліжок на випадок потрапляння у «червону» зону» та засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів, переглянути запас медикаментів.

На завершення брифінгу міський голова Богдан Андріїв подякував за роботу усім медичним працівникам, які зараз працюють у складних умовах, лікуючи хворих на коронавірус та наражаючи себе на небезпеку. Також Богдан Євстафійович вкотре закликав ужгородців бути свідомими, наголосив на обов’язковому дотриманні карантинних обмежень, маскового режиму і соціальної дистанції. Закликав без нагальної потреби не відвідувати велелюдні місця, різноманітні святкування тощо.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно