Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Внутрішні переселенці взяли участь у роботі школи інтеграції в Ужгороді

Внутрішні переселенці взяли участь у роботі школи інтеграції в Ужгороді

Внутрішні переселенці взяли участь у роботі школи інтеграції в Ужгороді
ВІДЕО ДНЯ

Упродовж трьох днів, завдяки спільним зусиллям Закарпатської обласної державної адміністрації та громадських організацій, в Ужгороді вже втретє працювала триденна школа інтеграції для внутрішньо переміщених осіб краю. 

Метою заходу є сприяння адаптації та інтеграції  ВПО у місцеві громади Закарпатської області; підвищення рівня інформаційно-правової обізнаності; навчання навичкам психологічної самодопомоги, спілкування та обмін життєвим досвідом між учасниками тренінгу.

Реклама

Захід відбувся з дотриманням правил протиепідемічної безпеки. Цьогоріч в ньому взяли участь близько двох десятків внутрішніх переселенців. Перший день роботи школи розпочався із засідання «круглого столу» з представниками державних та недержавних організацій, які працюють з ВПО, на  тему: «Можливості для внутрішньо переміщених осіб в Закарпатті». Серед них: керівники – департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА Михайло Петрішка, Регіонального центру з надання БВПД Василь Попадинець, Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, заступниця директора Департаменту соцзахисту Наталя Омелянюк, радниця з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна, директор Закарпатського обласного центру соціально-психологічної реабілітації Олександра Мельничук, голова ГО «Неємія» Тетяна Мачабелі, психологиня, ГО «Закарпаття – Донбас» – Тетяна Хорошилова та ін.

Читайте також:
Життя "з нуля": як Закарпаття стало новим домом для вимушених переселенців із Донбасу
Реклама

Представники департаменту соцзахисту поінформували присутніх про пільги та види державної допомоги для переселенців, а також розповіли, як звертатися за такою допомогою та які документи для цього потрібні. Н.Омелянюк зазначила, що  нині в області проживає 3687 громадян, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи, з них осіб працездатного віку – 1670,  осіб з інвалідністю – 150, пенсіонерів – 766, дітей – 1101.

Василь Попадинець зазначив, що з 5 січня 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також ті, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Це означає, що всі вони мають право отримати юридичну допомогу, яка надається за кошти Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Найбільше до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті вимушені переселенці звертаються з питань пільг ВПО, порядку перерахунку пенсії за віком, оформлення довіреності для виїзду з дитиною за кордон, встановлення факту, що має юридичне значення, розірвання шлюбу, утримання аліментів на дітей тощо. У разі потреби в правовій допомозі від держави, внутрішні переселенці можуть звертатися до найближчих центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті, або зателефонувати за єдиним номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні). Отримати правові консультації можна і через мобільний застосунок БПД, телеграм- та інстаграм канали тощо.  

Реклама

У рамках заходу відбулися  інформування про виборче право для переселенців на місцевих виборах, роз’яснення як змінити виборчу адресу, тренінги від фахівців, зокрема й психологів, серед яких «казкотерапія» від психологині Ольги Лемко, традиційні екскурсії обласним центром, довірливі бесіди та сімейні фото. А ще – цього року учасники школи інтеграції мали чудову нагоду зробити спільне патріотичне фото – на честь Дня Державного Прапора України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно