Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Жінка підхопила на роботі COVID-19. Невдовзі вона померла

Жінка підхопила на роботі COVID-19. Невдовзі вона померла

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області спеціальна комісія завершила розслідування випадку гострого професійного захворювання на COVID-19 із смертельним наслідком, що стався у липні цього року з працівницею комунальної установи «Тур’я-Реметівський психоневрологічний інтернат» Закарпатської облради.

ВІДЕО ДНЯ

У ході проведення розслідування членам комісії вдалося встановити обставини цього випадку.  Як з’ясувалося, 53-річна молодша медична сестра (санітарка палатна) вказаної інтернатної установи ще у червні відчула недомагання. Жінка зателефонувала в Амбулаторію загальної практики-сімейної медицини с. Тур’ї Ремети і поскаржилася на загальну слабкість, незначне підвищення температури, головний біль, болі в м’язах та сухий кашель. Медики амбулаторії відразу припустили, що це, ймовірно, COVID-19. Тож мобільна бригада зробила тест ПЛР. Результат виявився сумнівним.

Читайте також:
"Ситуація з коронавірусом різко погіршиться до кінця жовтня", – епідеміолог
Реклама

Однак за кілька днів стан хворої різко погіршився. Каретою екстреної медичної допомоги її госпіталізували до Ужгородської центральної міської клінічної лікарні. Внаслідок лабораторного обстеження пацієнтки методом ПЛР-тестування діагноз COVID-19 цього разу був підтверджений. Щоправда, жінка на той час перебувала у вкрай тяжкому стані. Проведена інкубація трахеї зі штучною вентиляцією легень позитивного результату не дала – невдовзі хвора померла.

Судячи з медичних висновків, у тому числі й свідоцтва про смерть, основною причиною смерті жінки стали: легенево-серцева недостатність; двобічна полісегментарна вірусна пневмонія COVID-19; гостра респіраторна хвороба COVID-19; а також інші суттєві стани, що сприяли смерті, зокрема гіпертонічна хвороба; ХIXC; кардіосклероз атеросклеротичний.

Реклама

За інформацією № 318 від 22.07.2020 р. ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» про результати епідеміологічного розстеження смертельного випадку з вказаною потерпілою, встановлено, що санітарка виконувала роботу, пов’язану з доглядом  за лежачим підопічним. На амбулаторному лікуванні  в умовах самоізоляції вдома хвора перебувала вісім днів. На момент її захворювання у психоневрологічному інтернаті вже було зареєстровано 16 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію (8 осіб з персоналу та стільки ж підопічних).

Читайте також:
У п’яти районах Закарпаття виявили спалахи коронавірусу

Четверо підопічних інтернату померли від ПНІ у період з 14 по 16 червня 2020 р. У закладі були вжиті відповідні протиепідемічні заходи з ліквідації та недопущення поширення коронавірусної інфекції. Але попри це, інфікування у закладі призупинити не вдалося. Невдовзі помер ще один інфікований підопічний. Причинами поширення інфекції у закладі названі:

Реклама
  • виробнича діяльність молодшого медичного персоналу, пов’язана з посиленим фізичним навантаженням;
  • хворі підопічні не раз здирали із санітарок захисний одяг;
  • площа палат не відповідає встановленим нормам, тому не вдалося забезпечити дистанцію між ліжками півтора метра;
  • через неможливість відчинити вікна в палах не було достатньої вентиляції повітря.

За висновком епідеміологічного розстеження, молодша медична сестра ймовірно була інфікована в установі, де працювала. Подібного висновку дійшов і лікар-профпатолог, цитуємо «випадок  інфікування жінки пов’язаний з впливом шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, що могло призвести до розвитку гострого професійного захворювання».

Отож розглянувши матеріали спеціального розслідування, комісія дійшла висновку, що у потерпілої був контакт з інфікованими коронавірусною інфекцією COVID-19 працівниками і підопічними закладу. Зібрані матеріали дають підстави припустити, що мало місце гостре професійне захворювання, отримане на робочому місці, оскільки потерпіла виконувала свої професійні обов’язки в період підвищеного ризику інфікування.

Комісія також визнала винних осіб, котрі допустили порушення законодавства з охорони та гігієни праці, та розробила план заходів щодо запобігання виникненню аналогічних випадків.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно