Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чому діти хворіють на COVID-19 рідше та легше: пояснення

Чому діти хворіють на COVID-19 рідше та легше: пояснення

Лікарка-інфекціоністка каже, що діти долають коронавірус простіше завдяки своїй фізіології. Згідно зі статистикою, діти значно менше інфікуються коронавірусом і переносять хворобу в легшій формі, ніж дорослі. Цьому сприяють рецептори в дихальних шляхах і ще несформований імунітет. Про це розповіла дитяча інфекціоністка, лікарка вищої категорії із 40-річним досвідом роботи Світлана Куніцина. За словами жінки, коронавірус не оминає дітей, хоча, за статистикою, маленькі українці хворіють удвічі рідше, ніж дорослі.

ВІДЕО ДНЯ

"На початку пандемії ще взимку говорили, що діти взагалі не хворіють на COVID-19, і дуже раділи: "Ура, діти не хворіють, ура, діти не вмирають". Так, вони дійсно хворіють менше. Населення в Україні — близько 42 мільйонів, а дитяче населення до 4 років становить близько 6 мільйонів, виходить, що діти в складі всього населення України займають 15%. Але заразилося на цей момент дітей приблизно 6% від усіх тих, хто захворів. Ми бачимо, якщо частка дітей від усього населення 15%, а серед усіх хворих їх — 6%, то діти порівняно з дорослими хворіють удвічі менше, та все-таки вони хворіють. Є й зафіксовані летальні випадки серед дітей, причому, як серед малюків, так і серед підлітків", — розповідає Світлана Куніцина.

Інфекціоністка каже, що причин того, що діти рідше хворіють і легше переносять коронавірус, кілька. Серед них — рецептори в дихальних шляхах, точніше, їхня відсутність, відсутність такої кількості хронічних захворювань, як у дорослих, і несформований імунітет.

Реклама
Читайте також:
Ситуація погіршується: очільник МОЗу зробив тривожну заяву

"Тут різні спроби пояснень. Перше, у дітей звичайно немає такої кількості хронічних захворювань. Друге, вважається, що для проникнення коронавірусу в дихальні шляхи потрібні спеціальні рецептори на слизових оболонках дихальних шляхів, які нібито у дітей ще недорозвинені. Тобто, якщо їх, цих рецепторів, ще немає, або вони є, але у невеликій кількості, то у вірусу немає можливості "причепитися" і далі проникнути в дихальні шляхи. Тому в дітей і рідше трапляються важкі форми, саме через дефіцит цих рецепторів", — говорить Світлана Куніцина.

Реклама

Вона також пояснює меншу кількість випадків інфікування коронавірусом серед малечі несформованістю імунної системи у дітей. "Якщо ми говоримо про стан імунної системи, то, з одного боку, імунітет у них не такий слабкий, як у старих людей, але з іншого — у них ще імунітет в стадії формування. Дитина народжується із закладеними й готовими органами, у неї є і печінка, і серце, і легені й усе інше, зокрема імунна система, але функціонально ці органи незрілі. Приблизно до 6-річного віку триває формування і дозрівання, й імунної системи теж, це дає з одного боку ніби слабкість імунітету, а з іншого — ці важкі форми коронавирусної інфекції найчастіше можуть бути пов’язані з гіперімунною відповіддю. Тобто, коли у молодої людини міцний і хороший імунітет, він активно починає боротися з небезпечними інфекціями, які потрапили в його організм, і виробляти надто багато протесту до цієї інфекції, тоді розвивається такий стан, як гіперімунна відповідь і надмірне вироблення захисних імунних тіл сприяє важчому перебігу хвороби. Це характерно не тільки для коронавірусних інфекцій, це й для вірусних гепатитів тощо. А у дітей такої гіпервідповіді зазвичай не буває, бо у них ще імунітет не сформований, тому вони хворіють рідше і хворіють все-таки легше. Та й летальних випадків у них значно менше, ніж у дорослих",  — розповіла лікарка.

Нагадаємо, за добу коронавірус виявили у 76 закарпатців.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно