Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Найкращі парки Закарпаття, які заворожують своєю красою восени

Найкращі парки Закарпаття, які заворожують своєю красою восени

Найкращі парки Закарпаття, які заворожують своєю красою восени

На Закарпатті є ряд парків, які заворожують своєю красою восени. Тут можна прогулятись та насолодитись красою природи.

ВІДЕО ДНЯ

Туризмознавець Федір Шандор поділився списком парків та розповів про їх родзинки.

1. "Парк Шенборна", Туря Пасіка

Реклама

В сучасному парку Шенборна можна прогулятися широкими алеями, помилуватися водною гладдю озера, пройтися усіма 12 містками, які символізують 12 знаків зодіаку, подивитися в кельтському саду на календар друїдів і відвідати діючий водяний млин Св.Яна. Парк було відтворено до 285-ї річниці передачі імператором Австро-Угорської Імперії закарпатських земель в дар династії Шенборн. В процесі створення парку брали участь скульптори, митці та реставратори.

Читайте також:
Місця Закарпатської області для відпочинку, які рекомендує відвідати Сергій Притула
Реклама

2. Арборетум "Деренівська купіль", Нижнє Солотвино

Прогулянка чудовим парком комплексу вражає, адже це справжній ботанічний сад із колекцією п’яти тисяч насаджень з усього світу! На понад 10 га цвітуть унікальні дерева, кущі та ліани, серед яких сакури (20 сортів з різним періодом цвітіння), розарій з тисячею троянд (понад 150 сортів), унікальна долина ірисів (180 сортів), магнолії (близько 30 видів і сортів). Також квітнуть біла, рожева та синя гліцинії, лілейники (близько 40 сортів), гортензії (48 сортів), декоративні яблуні (15 сортів), калина (11 видів і сортів), дерени (14 декоративних видів та 6 сортів їстівного дерену — кизилу), бузок (14 сортів), деревоподібні півонії, гортензії та рододендрони.

3. Парк Лаудона, Ужгород

Реклама

Цей маленький парк зараз охоплює двір дитячої лікарні на вул. Довженка. Його закладено у 1886 році викладачем ботаніки Ужгородської гімназії Іштваном Лаудоном. Користуючись зв’язками з багатьма європейськими ботаніками, І.Лаудон швидко отримав необхідний посадковий матеріал, в тому числі рідкісні на той час гінкго, таксодіум, магнолію. З цього парку екзотичні дерева поширилися по всьому місту.

Читайте також:
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?

4. Парк Центральний, Мукачево

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва. Об’єкт розташований в місті Мукачево, на лівобережжі річки Латориця. Площа – 10,864 га. У прибережній його частині ростуть павловнія, липа крупнолиста, робінія несправжньоакацієва, тополя канадська, клен-явір, катальпа, різноманітні форми ялини, колоновидна форма туї, кипарисовик горохоплідий і кипарисовик Лавсона, магонія повзуча, модрина, обліпиха крушинова, маслинка багатоквіткова, платан західний, платан кленолистий.

5. Парк Берегвар, Карпати

Пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Розташований на території санаторію «Карпати». Площа парку 19 га, закладений у 1848 році у ландшафтному стилі з цінних декоративних порід рослин, має наукове значення. В парку зростає понад 50 видів цінних і декоративних рослин, таких як: сосна Веймутова, бук пурпуролистий, гліцинія китайська, аристолохія, оцтове дерево, сосна австрійська, сосна кедрова, дуб європейський, тюльпанове дерево, самшит вічнозелений, ялина та інші. У парку розташований мисливський палац графів Шенборнів, побудований у псевдоготичному стилі. У центрі парку міститься декоративний ставок, що живиться гірськими потоками, вкритий листям і білим лататтям. В північній його частині«Джерело Краси» з цілющою водою.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно