Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Анонсованих доплат за вересень медики так і не отримали

Анонсованих доплат за вересень медики так і не отримали

Медики у платіжках за вересень так і не побачили анонсованих  доплат.  Медичні  функціонери заспокоюють – гроші є  і невдовзі  всі медичні  працівники  їх отримають

ВІДЕО ДНЯ

Коли у хірурга Олексія Чуприни закінчується нічне чергування, білий  халат він знімати не поспішає. Минулого місяця він відпрацював  240 робочих годин. Хірургів у лікарні бракує, зарплата копійчана, тому у свої 58  зголосився на півтори ставки.

"Я хірург вищої категорії, в мене на півтори ставки зарплата  дорівнює 12 тисячам гривень із невеликим плюсом. В мене посадовий оклад дорівнює 5085 грн. Зауважте, мінімальна зарплата 5 тисяч в Україні", – обурюється він.

Реклама
Читайте також:
Влада планує призупинити підвищення мінімальних зарплат вчителів з 2021 року

У медиків  урвався терпець і вони активно підхопили  флешмоб  у соціальній мережі.  Кожен викладає свої платіжки за вересень.  Якщо хтось і отримав  більше, аніж зазвичай – то це  копійки.

Реклама

Оксана Слободяна – медсестра у дитячому  відділенні.  У неї четверо дітей, старші сини – прийомні, а зарплата, щонайбільше, 5 тисяч.

"У нас жартують, щоб працювати у медицині, треба мати спонсора", – говорить вона.

Щоб прожити, чоловік  Оксани  час  від часу за кордоном на заробітках. Так само  робить і  більшість її колег.  Але  вже замість відпустки.

Реклама

Протягом цього року і медсестра Оксана, і хірург Олексій чули від МОЗу щонайменше три обіцянки підвищити  зарплату.

Кожен  лікар  мав  доотримати 3560 гривень, медсестри – по 2500, молодший медичний персонал – 1250 починаючи з вересня.  На це із держбюджету виділено понад п’ять мільярдів гривень.

У МОЗі затримку із доплатою пояснили зволіканням очільників медзакладів. Ті, кажуть, не подали своєчасно заявки на доплату.  Та вже, запевняють, майже половину установ дофінансували. Але ці доплати розраховані лише на чотири місяці. І навряд чи вони можуть змінити загальну картинку.

Читайте також:
Закарпатські лікарі масово звільняються через низькі зарплати та їдуть на заробітки

На лавочці лікарняного двору хірург Чуприна розписав свій бюджет. Після 9 років навчання та 35 років стажу – його зарплати вистачає лише на базові потреби.

Сьогодні МОЗ  проанонсувало  чергове підвищення  зарплати медикам у 2,5-3 рази з нового року. Щоправда, поки що у проєкті держбюджету на наступний рік велика дірка. В НЦЗУ  кажуть, що виділених  коштів може не вистачити навіть на індексацію зарплат медикам у зв’язку зі збільшенням мінімалки.

"Цих коштів буде недостатньо, треба хоча б ще 10 млрд, щоб просто проіндексувати всім працівникам у медичній сфері оцю ставку до базової, тому що не можна так всім проіндексувати, а медпрацівників залишити  без індексації", – зазначає директор  департаменту комунікацій НЦЗУ Тетяна Бойко.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно