Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чаба і Брензович – політика на два фронти

Чаба і Брензович – політика на два фронти

Регіон Закарпаття – справжня terra incognita України, багатоетнічне прикордоння зі своїми культурними та політичними особливостями. Після початку російсько-української війни, одним з елементів ворожої пропаганди, направленої на порушення територіальної цілісності Україн,и стало питання Закарпаття, де проживає велика частина угорців. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан систематично робить агресивні заяви з приводу надання угорцям Закарпаття автономії, більшість з яких має подвійне громадянство. Більше того, етнічні угорці активно представлені в політичному та громадському житті регіону. Проте, детально дослідивши життя регіону, стає зрозуміло, що хоч питання регіонального сепаратизму і є актуальним, але для деяких закарпатських політиків, це лише поле для власного збагачення.

ВІДЕО ДНЯ

Мова йде про двох партійних та ідейних соратників по захисту національних ідей угорців – Василя (Ласло) Брензовича та Пейтера Чабу, які під приводом піклування добробутом закарпатських угорців займаються набиттям власних кишень.

Читайте також:
Петер Сіярто в Ужгороді розповів, коли Угорщина перестане блокувати співпрацю України з НАТО
Реклама

Пейтер Чаба – діючий депутат Закарпатської обласної ради, голова ради директорів групи підприємств та керівник ГО "Карпатський дім". Чаба Алайошович володіє рядом об’єктів нерухомості та земельними ділянками в Берегівському районі та є фігурантом численних скандалів.

Чаба і Брензович – політика на два фронти – 01
Реклама

На Закарпатті Пейтера Чабу знають всі, проте не з надто хорошої сторони, так як більшість своїх статків він заробив в результаті обману та "кидків" простих та не дуже людей.

Згідно інформації системи YouControl, бізнес Пейтер Чаби – компанії ТОВ "Квадро", ЗАТ СП "Котнар", ТОВ "Берегівський консервний завод", ТОВ "Нідан+", ТОВ "СУАП "Берег-Фудс". "Котнар" - один з найвідоміших закарпатських винних заводів, в свій час переживав фіктивне банкрутство, для того, щоб уникнути погашення кредиту перед "ВТБ-банком" в розмірі 35 млн. доларів США.

В 2017 році, бізнес Пейтера Чаби "засвітився" в справі про підробку елітного алкоголю. Антимонопольний комітету України, за скаргою міжнародної компанії "R&A BAILTY & CO" ( торгова марка "Baileys". На компанію ТОВ "Котнар-М" був накладений штраф у розмірі 758 тис. грн, за порушення антимонопольного законодавства та добросовісної конкуренції. Винний завод Чаби виробляв та реалізовував лікери під назвою "O`DAILYS" та "O`DAILYS Original", які за своєю назвою та етикеткою були схожі на всесвітньо відомі лікери "Baileys".

Реклама

Зважаючи на те, що в Закарпатті проходить кордон з країнами Євросоюзу, а також широку проблему контрабанди, можна припустити, що частина цих підробок реалізовувалася тіньовими коридорами за кордон.

Василь Васильович Брензович, або як він сам себе називає – Ласло, колишній народний депутат України 8-го фракції "Блок Петра Порошенка" є керівником та засновником декількох благодійних та громадських організацій, очолює Партію угорців України та "Товариство угорської культури Закарпаття".

Згідно інформації в судових реєстрах "захисник угорців" Ласло є злісним боржником оплати комунальних послуг та аліментів, а також відзначався дрібною крадіжкою та образою нецензурною лайкою.

Василь Брензович володіє житловим будинком, землею та квартирою в м. Ужгород, а також земельною ділянкою в Берегівському районі.

Благодійна організація "БФ "Закарпатський центр економічного розвитку "ЕГАН ЕДЕ", керівником якого є Василь Брензович, підозрювалася Службою безпеки України в сепаратизмі. За інформацією ЗМІ, фонд "Енан Еде" є головною структурою через яку Угорщина здійснює матеріальну підтримку закарпатських угорців, зокрема здійснює план кредитування, в рамках якого угорцям Закарпаття було виділено близько 100 млн. євро.

Останнім часом, в український навколополітичний дискурс твердо увійшов вираз "соросята" - так негативно називають громадських активістів та чиновників, які отримували гранти та освіту за рахунок західних фондів, якимось чином з Джорджом Соросом. По аналогії з цим Брензовича можна назвати "орбаньонком" - адже він завдячує своїм добробутом, щедрому фінансуванню угорського уряду. Якщо "соросят" клеймлять розтратою грантових коштів, то "орбаньонок" Брензович неабияк "набив руку" в цій справі.

Чаба і Брензович – політика на два фронти – 02
Реклама

Так "Закарпатський центр економічного розвитку "ЕГАН ЕДЕ" отримував фінансування для підтримки підприємців Закарпаття – етнічних угорців. В реальності ці кошти списувалися на неіснуючих ФОПів та привласнювалися керівництвом фонду. Так в судовому реєстрі наявні публікації розгляду справ, предметом яких є обвинувачення осіб, які вносили неправдиві данні для проведення реєстрацій ФОПів, з метою отримання фінансової допомоги від БФ "Закарпатського центру економічного розвитку "ЕГАН ЕДЕ".

Фінансування угорських інституцій Закарпаття здійснюється Фондом ім. Бетлера Габона. В період з 2011 року угорський Фонд ім. Бетлена Габора "влив" в Закарпаття близько 65 млн. доларів. Найбільшу кількість з цих коштів, а саме 27 млн. доларів, отримав Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ в м. Берегово, куратором якого являється "Ласло" Брензович.

Прокуратурою Закарпатської області розслідується кримінальна справа, за фактом заволодіння службовими особами благодійного фонду "Закарпатський угорський інститут" коштами фонду, виділеними для проведення будівельно-ремонтних робіт у освітніх та медичних закладах, шляхом переказу їх на рахунку ряду фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які безпосередньо не виконували будівельно-ремонтні роботи, в період 2017-2020 років. Більшість з контрагентів які фігурують в справі, були зареєстровані незадовго до укладання відповідних договорів та скасували реєстрацію через незначний проміжок часу після зарахування грошових коштів на їх банківський рахунок.

Одним з засновником БФ "Закарпатський угорський інститут" є Товариство угорської культури Закарпаття, керівником якого є Василь Брензович.

Саме ГО "Товариство угорської культури" Закарпаття в останні роки отримало від Угорщини майже 5 млн. долларів. Частина цих коштів була списана в результаті фінансових операцій. Так в 2018 році, "Товариство угорської культури" придбало будівлю на вулиці Жупанацькій 12 в Ужгороді, в замін попередній згорілій в результаті теракту будівлі на Православній набережній. "Товариство угорської культури" витратило на купівлю нової будівлі майже 3 млн. доларів, хоча його фактична вартість за інформацією Фонду гарантування вкладів (будівля раніше належала банку "Форум") становила всього лиш 300 тис. доларів.

Порівнявши цей факт, з декларацією Брензовича за 2018 рік, можна припустити, що кошти пішли також на покращення його житлових умов. Згідно декларації за 2018 рік, Брензович офіційно заробив 900 тис. грн, проте вартість набутого маєтку на вул. Ольбрахта в Ужгороді становить як мінімум 170 тис. доларів. Окрім маєтку, Брензович також володіє квартирою в 100 квадратів в елітному житловому комплексі на березі річки Уж.

Чаба і Брензович – політика на два фронти – 03
Реклама

Василь Брензович ніколи не був бізнесменом. Єдиним джерелом його прибутку та статків є тіньові операції з освоєння коштів, що виділяються Угорщиною. Пейтер Чаба та ряд інших, не чистих на руку, закарпатських регіональних політиків, тільки використовують своє походження для входу до влади і обстоювання власних інтересів, під приводом захисту інтересів угорців Закарпаття.

Чим швидше офіційний Будапешт зрозуміє, що Брензович і компанія, по суті "розводять" їх на великі гроші, тим швидше їх постаті зникнуть з Закарпатського політикуму.

То ж ким являються Чаба та Брензович? Українськими бізнесменами? Аж ніяк, адже їхня діяльність шкодить економіці України. Угорськими патріотами? Також ні, адже по суті вони займаються розкраданням коштів, які Угорщина дає на підтримку та розвиток культури етнічних угорців. Це банальні аферисти які живуть на дві країни, шкодячи обом.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно