Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед

Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед

Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед

Цього року Вільховецька об’єднана територіальна громада — одна з перших ОТГ на Закарпатті, відзначила своє 5-річчя. За цей час у Вільховецькій ОТГ відбулись зміни, яких жителі сіл Вільхівці, Вільхівці-Лази, Добрянське, Сасово, Вільхівчик та Ракове чекали не те, що роками, а десятиліттями. А села отримали нове дихання. 

ВІДЕО ДНЯ

За короткий проміжок часу громаді вдалось зробити чимало для розвитку інфраструктури, медицини, освіти, спорту і т.д. Зокрема, заасфальтовано близько 80% вулиць населених пунктів ОТГ, проведене освітлення вулиць, у школах громади впроваджені енергозберігаючі заходи, а також створений Центр культури і розвитку громади.

Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед – 01
Реклама

Саме тут, у приміщенні Центру, з’явився один із найсучасніших центрів надання адміністративних послуг в Україні. А, за словами експертів Програми “U-Lead з Європою”, ЦНАП Вільховецької ОТГ є найкращим серед сільських Центрів надання адмінпослугів в Україні. Адже вже 2 роки жителі сіл громади можуть отримувати чимало послуг поруч, а не за кілька кілометрів у Тячеві.

Читайте також:
Новий ЦНАП – нові можливості: як реформа децентралізації спрощує життя жителям Вільховецької ОТГ
Реклама

А для жителів сіл Добрянське, Вільхівчик та Вільхівці-Лази діють віддалені робочі місця.  Варто зауважити, що за два роки роботи ЦНАПу видано 6241 закордонний паспорт громадянина України та 1126 ID-карток. Як розповів керівник ЦНАПу Іван Мандзюк, Програма “U-LEAD з Європою” посприяла появі цього центру як консультаційною допомогою, так і матеріальною, а саме отриманими меблями, компютерною технікою та програмним забезпеченням. 

Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед – 02

Окрім того, поруч із приміщенням ЦНАПу розташований інклюзивно-ресурсний центр. У ньому працюють логопед, психолог, дефектолог та реабілітолог. За словами голови ОТГ Михайла Цірика, цей центр має на меті соціалізувати дітей з особливими потребами. Очільник громади також зауважив, що у громаді чимало зроблено для освіти та дозвілля дітей. Так, у громаді діє школа мистецтв, а при Центрі культури і розвитку діє студія сучасних танців. Окрім того, у Вільховецькій ОТГ 6 вересня 2019 року створена Молодіжна рада і незабаром функціонуватиме молодіжний ХАБ. 

Реклама
Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед – 03

“У деяких районах Закарпаття вже є подібні ХАБи. Ми поки лише переймаємо досвід інших подібних молодіжних об’єднань. Наш ХАБ зараз на етапі створення. Але бажання його створити виникло , щоб допомогти молоді реалізоувати свої здібності та вміння у плані творчості. Наразі він ще офіційно не запущений. Однак, вже незабаром наш ХАБ відкриє свої двері”, – сказала Віра Кличко, очільниця молодіжного ХАБу. 

За її словами, орієнтовно Молодіжний ХАБ буде відкритий у кінці грудня. Саме ХАБ стане центром дозвілля і спілкування для місцевої молоді. Адже хаб працюватиме за п’ятьма напрямками діяльності — інформаційним, соціальним, культурним, спортивним і профорієнтаційним.

Читайте також:
Перше сільське об’єднання: успіх Вільховецької об’єднаної громади

Крім того, у Програму “Великого будівництва” увійшло і будівництво нового корпусу Вільховецько-Лазівської загальноосвітньої школи. Це найкоштовніший проект, який втілюється у Вільховецькій ОТГ. Так, вже перекритий перший поверх корпусу та триває зведення другого поверху. Варто зазначити, що у цьому корпусі будуть розміщені класні приміщення, спортзал, бібліотека, їдальня. 

Окрім оновлення навчальних закладів, велику увагу у громаді приділяють і розвитку медичної інфраструктури. Так, у селі Добрянське амбулаторію перенесли у будівлю колишньої сільської ради. При цій амбулаторії діє денний стаціонар. А цьогоріч у селі Вільхівчик теж відкрили новозбудовану амбулаторію. Медсестра Марія Мацола пригадує, що раніше сільський ФАП діяв у кімнаті площею 13-15 квадтратних метрів, через що лікарям було незручно приймати пацієнтів. 

Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед – 04
Реклама
Вільховецька громада: 5 років успішного розвитку і руху вперед – 05

“Зараз у нас є усі умови для комфортної роботи. Для нас цікаво і приємно працювати у новому приміщенні. Адже тут діє денний стаціонар, маніпуляціна, у кожного лікаря і медсестри є свій кабінет. Плануємо, що у цій сільській амбулаторії працюватимуть і вузькопрофільні лікарі-спеціалісти. Мене також тішить, що нашу Вільхівчиківську амбулаторію вже визнали чи не найкращою амбулаторією в районі”, – мовила Марія Мацола.

На її думку, поява у селі амбулаторії є дуже слушною. Особливо зараз, в час, коли вирує пандемія коронавірусу. І лікарі у комфортних умовах приймають хворих.

Також зауважимо, що громада придбала апарат штучної вентиляції легень, який був переданий Тячівській районній лікарні.

Загалом, голова Вільховецької обєднаної територіальної громади Михайло Цірик зазначив, що за 5 років вдалось громад зробити чимало. Особисто він пишається створенням ЦНАПу та амбулаторій у населених пунктах ОТГ. Очільний громади зауважив, що перед собою та жителями ОТГ вже поставлені завдання у напрямку розвитку закладів освіти та дозвілля та молоді, а також у напрямку розвитку зеленого та міжнародного спортивного туризму. Адже на території громади діє стадіон рівня вимог УЄФА, а також чимало спортивних майданчиків для проведення різних змагань. Ну і, звісно ж, продовжувати утримувати в належному стані інфраструктуру, а також брати участь у різноманітних міжнародних проектах. Зокрема,  у співпраці з Програмою “U-LEAD з Європою”.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно