Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Боржникам за комуналку можуть заборонити виїзд за кордон та керування авто

Боржникам за комуналку можуть заборонити виїзд за кордон та керування авто

Боржникам за комуналку можуть заборонити виїзд за кордон та керування авто

У парламенті зареєстрували проект постанови про прийняття за основу законопроекту №3613, яким, серед іншого, запроваджуються обмеження до боржників з оплати за житлово-комунальні послуги, подібні до заходів щодо боржників-аліментників. 

ВІДЕО ДНЯ

Так, проект постанови №3613/П зареєструвала минулого тижня голова комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Самим же законопроектом передбачено запровадження обов’язкової реструктуризації заборгованості населення (якщо заборгованість перевищує суму, визначену урядом за кожним видом житлово-комунальних послуг, станом на 01 жовтня 2020 року) терміном до 5 років при умові, що загальна сума платежів не повинна перевищувати 25% доходів для субсидіантів і 20% – для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Реклама
Читайте також:
ТОВ «Закарпаттяенергозбут» звернулось до споживачів із важливим повідомленням

На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.

Реклама

Також ним запроваджуються певні тимчасові обмеження до боржників з оплати за житлово-комунальні послуги. Зокрема, за рішенням суду може бути обмежено право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання.

У разі неукладання договору реструктуризації та несплати поточних платежів, заборгованість, що утворилася станом на 01 жовтня 2020 року, стягується за рішенням суду.

Крім того, раніше у ЗМІ з’явилась інформація про те, що відповідно до зареєстрованого законопроекту, за комунальні борги забиратимуть квартиру. Водночас, в уряді стверджують, що це не відповідає дійсності.

Реклама

Зокрема, за даними Міністерства розвитку громад та територій, Законом України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі, якщо сума, яка підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01 січня 2020 року - це 94460 гривень), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється.

Читайте також:
Які доходи доведеться задекларувати, щоб отримати субсидію: список

В уряді також спростовують інформацію про обов’язкове стягнення 50% заробітної плати. Зазначається, що за рішенням суду може бути утримано 50%, але до суду можна і не доходити, а обмежитися договором реструктуризації.

Також повідомляється, що заборона щодо виїзду за кордон, користування транспортними засобами та зброєю не почне діяти одразу з прийняттям Закону.

Зазначимо, що сам законопроєкт подали у Раду ще у червні цього року, у вересні він був включений до порядку денного, але потім його пригальмували.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно