Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Кілька європейських країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca

Кілька європейських країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca

Кілька європейських країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca

Кілька європейських країн тимчасово призупинили кампанію з вакцинації населення препаратом AstraZeneca. Таке рішення медичні регулятори ухвалили через пересторогу щодо утворення тромбів після щеплення.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас ВООЗ та Європейське агентство з лікарських засобів зазначають, що доказів зв’язку між побічним ефектом та вакциною досі не виявили й наразі триває розслідування.

Які країни відмовилися

Реклама

Про перші негативні реакції, що виникали після використання вакцини проти коронавірусу виробництва британсько-шведської компанії AstraZeneca та Оксфордського університету, яку схвалили для використання у ЄС 29 січня, стало відомо на початку березня.

Читайте також:
Лихоманка, нудота, почервоніння: у МОЗ розповіли про можливі реакції на вакцину від коронавірусу
Реклама

З того часу щонайменше вісімнадцять країн тимчасово призупинили кампанію з вакцинації населення від COVID-19 цим препаратом. Серед них зокрема Нідерланди, Німеччина, Іспанія, Словенія, Франція, Португалія, Індонезія, Данія, Норвегія, Ісландія, Італія, Австрія, Естонія, Латвія, Литва, Люксембург, Швеція і Таїланд.

Усі вони за рекомендаціями власних міністерств охорони відклали імунізацію населення до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка має зібратися 16 березня для розгляду питання безпеки вакцини.

Хто не відмовився

Реклама

Як повідомляє The Guardian, уряд Австралії заявив, що він не збирається зупиняти вакцинацію населення та продовжить використання вакцини AstraZeneca. Головний лікар країни Пол Келлі заявив, що наразі немає доказів того, що саме ця вакцина викликає утворення тромбів, хоча повідомлені побічні ефекти все ж будуть досліджувати. Більшість з 25 мільйонів жителів Австралії отримають вакцину AstraZeneca, і влада забезпечила близько 54 мільйонів доз цього препарату.

Велика Британія та Польща також продовжують використовувати вакцину. Крім них, AstraZeneca використовує і Канада. Прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо заявив, що він сам вакцинується нею коли настане його черга.

Читайте також:
"Мене не влаштовують темпи вакцинації", – Максим Степанов

Попри те, що Таїланд на минулому тижні став першою з не європейських країн, які зупинили кампанії з вакцинації препаратом AstraZeneca, прем’єр-міністр країни 16 березня зробив щеплення цією вакциною.

Що кажуть міжнародні організації

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що користь від вакцини AstraZeneca переважує можливі ризики та ускладнення. Там зазначили, що найближчими днями буде проведено ретельний аналіз усіх даних, пов’язаних з випадками тромбоемболії.

Таку думку поділяє і ВООЗ. В організації заявляють, що вакцину AstraZeneca можна продовжувати вводити, поки триває розслідування випадків тромбоемболічних подій. У ВООЗ додали, що вакцинація проти COVID-19 не знизить смертність від інших причин. Смерті від інших причин продовжаться, у тому числі після вакцинації, але без причинно-наслідкового зв’язку.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно