Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Головні новації квітня-2021: до чого готуватись українцям

Головні новації квітня-2021: до чого готуватись українцям

Квітень 2021 року обіцяє бути насиченим на нововведення та зміни у різних сферах життя. Що зміниться в Україні в квітні – читайте у матеріалі PMG.

ВІДЕО ДНЯ

Пологи по-новому

З 1 квітня 2021 року для майбутніх матусь буде запроваджено окремий пакет послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». За цим пакетом вагітна зможе отримати наступні основні послуги:

Реклама
Читайте також:
Головні новації березня: що зміниться для українців
  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій; 
  • організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику); 
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами; 
  • профілактику ускладнень вагітності і післяпологового періоду та інші.
     
Реклама

З 1 квітня 2020 року українки зможуть:

  • обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. 
  • мають право на вибір гінеколога, який буде вести вагітність та вибір пологового будинку, в якому народжувати. 
  • місце проживання чи прописки не має значення жодних благодійних внесків платити не потрібно.
  • До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення. Його допомога безоплатна, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я за пакетом “Амбулаторна медична допомога”. 
Читайте також:
Головні новації лютого: яких змін чекати українцям
Реклама

В безоплатний пакет допомоги при пологах включено: 

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою; 
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;  
  • стабілізацію стану дитини після народження; 
    вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Породілля має право отримати повний обсяг послуги, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Але це не стосується послуг покращеного сервісу. Перебування у палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги відносяться до категорії платних послуг. 

 Підвищиться пенсійний вік

В Україні з 1 квітня цього року пенсійний вік для жінок, які народилися після 1 квітня 1961-го буде підвищено до 60 років. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду. "З 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок буде підвищено до 60 років. Так, жінки, які народилися у період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, могли вийти на пенсію після досягнення віку 59 років і 6 місяців. А жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року, можуть отримати пенсію за віком лише після досягнення 60 років — у 2021 році”, — йдеться в повідомленні. Повідомляється, що страховий стаж необхідний для призначення пенсії за віком також поступово збільшується. У 2020 році становив 27 років, у 2021 році — 28 років. Щорічно вимоги щодо страхового стажу зростатимуть на один рік та у 2028 році складатимуть 35 років. Також пояснюється, що щоб отримувати пенсію в розмірі не меншому за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, недостатньо лише досягти пенсійного віку та мати необхідних 27 років страхового стажу. Тільки при наявності у жінок страхового стажу 30 років, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

 Комунальні тарифи

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціна на електроенергію для населення не буде збільшуватися і залишиться на рівні 1,68 грн за кВт-год. Також, першого квітня завершується термін дії ціни 6 гривень 99 копійок за кубометр. Тому компанії опублікували нові тарифи на природній газ для українців.

Реклама

Українські водії для отримання посвідчення з квітня складатимуть нові тести

З 6 квітня майбутні водії вже складатимуть теоретичні іспити у сервісних центрах МВС за новими екзаменаційними білетами. Всі зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань Правил дорожнього руху, що розміщений на сайті відомства. Уточнюється, що оновлена теоретична частина іспиту містить низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії, і це допоможе новачкам оперативніше приймати правильні рішення за кермом авто. Всі білети будуть актуалізовані відповідно до чинного законодавства, а застарілі – усунуті.

Нагадаємо, що з 1 березня в Україні збільшився розмір пенсій.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно