Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка

Реформа децентралізації крокує Україною. Не є винятком і Закарпаття, адже громади області продовжують втілювати реформи на місцях, які значно полегшують життя краянам. Одним із важливих аспектів розвитку громади є доступність жителів населених пунктів до отримання різних адміністративних послуг у своєму населеному пункті. Цей кейс на Закарпатті вже розвинули Тячівська, Вільховецька та інші громади, які успішно створили Центри надання адміністративних послуг. Тому, не вигадуючи велосипеда, чимало інших громад пішли таким же шляхом, щоб і жителі цих ТГ отримали повний спектр адміністративних послуг.

ВІДЕО ДНЯ
У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 01

Однією з таких є Довжанська територіальна громада Хустського району, яка об’єднує вісім населених пунктів: Довге, Приборжавське, Бронька, Суха, Липецька Поляна, Ожоверх, Слоповий, Каллів. Саме в Довгому 7 квітня цього року відкрився сучасний Центр надання адміністративних послуг європейського зразка.

Реклама
Читайте також:
Новий ЦНАП – нові можливості: як реформа децентралізації спрощує життя жителям Вільховецької ОТГ

Ідея створення цього центру виникла ще у 2019 році. За словами керівника Центру Вікторії Якуб, угода про співпрацю між Громадою і Програмою “U-LEAD з Європою” була підписана ще у 2019 році. “Першочергово визначили ряд завдань, які необхідно було виконати обом сторонам для створення належного ЦНАПу. Це і підготовка приміщення з врахуванням потреб осіб з інвалідністю, і прийняття ряду рішень, необхідних для функціонування ЦНАПу тощо.Також було прийнято Регламент ЦНАПу, як регуляторного акту, та багато інших рішень, які дозволили розпочати процес інституційного та фізичного створення ЦНАПУ”, – мовив керівник ЦНАПу.

Реклама
У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 02

Шлях до створення Центру був непростим і тривалим, адже він припав на міжвиборчий та карантинний періоди, що ставило перед громадою на чолі з головою Віктором Симканичем ряд нових, не завжди легких завдань. Але, дякуючи командній роботі, всі поставлені задачі для створення ЦНАПу були вирішені у визначені терміни.

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 03
Реклама

Загалом, ЦНАП Довжанської ТГ надаватиме близько 140 послуг у сфері:

  • реєстрації прав власності, бізнесу;
  • реєстрації місця проживання;
  • державної реєстрації актів цивільного стану;
  • послуги соціального характеру (в т.ч. Пільги, субсидії);
  • послуги державного земельного кадастру, послуги ДАБІ, паспортні послуги (зокрема ,вклейка фото при досягненні 25 та 45 річного віку).

“Зазначимо, що нами підписано Угоди про співпрацю з Управлінням пенсійного фонду та Центром зайнятості для надання ряду послуг мешканцям громади представниками цих установ у приміщенні ЦНАПу за визначеним графіком. Крім зазначених вище послуг, ми також надаватимемо послуги в сфері лісомисливського господарства, екології тощо. Також ми плануємо в подальшому підключити послугу “єМалятко”.Для цього нами ініційовано підписання Угоди про співпрацю з Міністерством юстиції в особі Південно-Західного міжрегіонального Управління (м. Івано-Франківськ). І ми хочемо в подальшому запустити видачу паспортів у формі ID-картки,однак це досить тривалий і дороговартісний процес. Ми маємо неабиякий запит на цю послугу, оскільки найближчий орган, який забезпечує видачу паспортів для мешканців нашої громади, знаходиться на відстані близько 20 км.від найближчого села і майже 30 км від найвіддаленішого, що порушує концепцію доступності послуг”, – зауважила Вікторія Якуб.

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 04

Щодо доступності послуг на території громади, то під час підписання угоди з Програмою “U-LEAD з Європою” одразу заплановано наявність віддалених робочих місць в селах Липецька Поляна та Приборжавське, які на той момент вже були в складі Довжанської ТГ. У процесі, через приєднання території Броньківської сільської ради, прийнято рішення і про створення віддаленого робочого місця також і в селі Бронька. Тому жителі цих сіл зможуть поруч зі своїми помешканнями отримати необхідні послуги. Що є основною ідеєю створення ЦНАПу на території громади.

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 05
Читайте також:
У ЦНАПі Мукачева почали оформляти комплексну послугу «єМалятко»
Реклама

Великий вклад у створення ЦНАПу Довжанської ТГ зробила і Програма “U-LEAD з Європою”, яка функціонує за підтримки Європейського Союзу.  Так, за підтримки програми U-LEAD Довжанська ТГ для ЦНАП та двох віддалених робочих місць отримала меблі та комп’ютерну техніку для повного облаштування 8 робочих місць. Крім того, працівники Центру отримали експертний супровід представників “U-LEAD”, що значно спростило процес створення ЦНАПу, оскільки прийняті правильні рішення – це лише половина успіху. Без їх допомоги Довжанській громаді було б значно важче досягти бажаного результату.

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 06

Загалом, за словами керівника ЦНАПу Довжанської ОТГ Вікторії Якуб, адміністративні послуги – це живий організм. Їх перелік постійно змінюється. Кожного дня з’являється чи зникає потреба в тих чи інших послугах, а тому ми маємо бути гнучкими в цьому плані і відповідати на виклики сьогодення”, – зазначила Вікторія Якуб. Це дозволить мешканцям отримувати великий перелік послуг в одному місці за один візит. А саме це є основною метою цієї реформи. Аби на отримання послуг люди витрачали якомога менше часу, а саме отримання було б набагато доступнішим, ніж раніше.

У Довжанській громаді відкрили сучасний ЦНАП європейського зразка – 07
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно