Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Радуниця 2021: що не можна робити на дев’ятий день після Великодня

Радуниця 2021: що не можна робити на дев’ятий день після Великодня

Радуниця 2021: що не можна робити на дев’ятий день після Великодня

Радуниця – вівторок, дев’ятий день після Великодня, – у православних вважається днем особливого поминання покійних. Це спеціальний день, який церква призначила для відвідування кладовища і принесення радісної звістки померлим про Воскресіння Ісуса Христа. Детальніше про Радуницю, її традиції і заборони читайте далі в матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Радуниця: що це за день

Радуниця (або ще Діди, Красна гірка, Проводки) походить від слова радість. У цей день свято Великодня триває, і, замість скорботи й печалі, віряни христосуються з покійними близькими і радіють тому, що вони перейшли в інше життя – вічне. Тому Радуниця ще називається Великоднем для покійних.

Церква в дев’ятий день після Великодня закликає не заглиблюватися в скорботу і переживання, але згадувати про те, що Христос Воскрес, переміг смерть, затвердивши життя і загальне воскресіння.

Реклама
Читайте також:
Коли свято Вознесіння у 2021 році

У деяких регіонах України Радуницю ще називають Гробки або Бабський Великдень.

Реклама

Коли Радуниця 2021 року

Радуниця щороку відзначається в різні дати, оскільки завжди залежить від того, коли святкується Великдень. Радуниця 2021 випадає на вівторок, 11 травня.

Радуниця: що можна і що не можна робити

На Радуницю потрібно молитися за померлих родичів і друзів.

Перед тим, як відправитися на кладовище, бажано відвідати службу в церкві і подати записку для поминання з ім’ям покійного.

Реклама

На кладовищі можна самостійно зробити коротку панахиду мирським чином або запросити священника. Також потрібно навести лад на могилі, викинути сміття, посіяти траву та квіти. Багато хто намагається прикрасити поховання штучними квітами, але навіть священники закликають не робити цього – від пластику сильно страждає екологія.

Ще за часів СРСР в народі з’явилася традиція проводити поминальні трапези біля могил. Однак насправді цей звичай стосується суто язичництва і за радянських часів був відроджений, аби підмінити заупокійну церковну молитву.

Церква нагадує, що душам покійних насправді потрібна не трапеза, а молитва. Тому вірян закликають, прийшовши на кладовище, запалити свічку, прочитати молитву і згадати того, хто пішов.

А влаштовувати пияцтво біля могил або залишати там чарку горілки зі шматком хліба "для покійного" церква називає неприпустимим блюзнірством і звичаєм, який не має нічого спільного з православ’ям. Замість того, щоб залишати їжу на могилі, священники рекомендують віддати її нужденним.

Якщо на Радуницю випадає день народження, вірянам не рекомендується святкувати його. Працювати на Радуницю дозволяється.

Зазначимо, що останній місяць весни цьогоріч багатий на свята. Докладно про свята у травні читайте тут.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно