Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Що не можна пити в спеку, а які напої найкорисніші: пояснення лікаря

Що не можна пити в спеку, а які напої найкорисніші: пояснення лікаря

Що не можна пити в спеку, а які напої найкорисніші: пояснення лікаря

Духота, виснажлива спека і розпечений сонцем тротуар влітку доставляє неприємний дискомфорт у звичному житті кожному українцю. У такий період часу добре допомагають відновитися охолоджувальні напої.

ВІДЕО ДНЯ

Оскільки спекотна погода погано впливає на організм загалом – відбувається швидке втомлення, фахівці рекомендують звернути увагу на певні напої, які допоможуть легко перенести пекучу погоду влітку.

Про те, чим краще вгамовувати спрагу влітку і від яких напоїв варто відмовитися в цей період, розповіла лікарка-терапевтка і дієтологиня Ольга Безугла. Експертка також повідала, чи можна пити каву влітку і чай, а ще поділилася кількома рецептами сезонних напоїв.

Реклама
Читайте також:
На Закарпатті зафіксували найвищу температуру повітря за 130 років, – ОДА

Так, за словами Ольги, влітку необхідно пити дуже багато води, оскільки в кожного третього пацієнта спостерігаються ознаки зневоднення: клінічно виражені симптоми (спрага, відсутність апетиту, прискорене серцебиття, сухість шкіри і слизових, слабкість, сонливість, може бути відзначено і потемніння сечі тощо).

Реклама

"Якщо ви помітили в себе ці симптоми, тоді вам потрібно взяти за звичку постійно пити воду. Адже згідно з науковими даними, навіть легке зневоднення здатне знизити працездатність, увагу, концентрацію, швидкість реакції і навіть короткочасну пам’ять", – повідомила терапевтка-дієтологиня.

Найкращі напої влітку в спеку

Фахівчиня стверджує, що як напій влітку підійде звичайна вода – за всіма потребами вона здатна ідеально вгамувати спрагу. Влітку також добре вживати ароматизовану воду з додаванням фруктів, ягід або трав для додання смаку. Прекрасно тонізує влітку холодний чай – зелений, каркаде, трав’яний чай без цукру і молока.

"Загалом рекомендовано максимально обмежити споживання "рідких калорій" у вигляді соків, смузі, газованої води, чаю або кави з цукром і вершками. У рідкому вигляді калорії гірше діють на організм і нам важко за ними прослідкувати. Такі напої додають зайві калорії протягом дня, і вони гірше втамовують спрагу, а часом діють навпаки, стимулюючи бажання знову їх пити", – зізналася дієтологиня-терапевтка.

Реклама

Який чай пити влітку: поради від фахівчині

У літню пору Ольга Безугла рекомендує пити зелений чай із доданим льодом, оскільки він містить велику кількість катехінів – один із найсильніших антиоксидантів, за допомогою якого ми отримуємо додаткову користь для нашого організму. Однак не варто купувати чай з ароматизаторами, краще додати в нього натуральні фрукти або ягоди для додання смаку. Найкраще влітку вживати трав’яні чаї, в них менше кофеїну, до того ж вони мають терапевтичний ефект.

Чи можна пити каву влітку?

За словами дієтологині-терапевтки, важливо враховувати, що надмірне вживання кофеїну стимулюватиме почуття спраги.

"Якщо ми говоримо про допустиму кількість кофеїну в раціоні, то це не більш ніж 2-3 чашки на день. Також я б рекомендувала вживати цей напій у першій половині дня. Крім цього, кава має бути без доданого цукру, сиропів і молока", – повідомила експертка.

Чи можна використовувати смузі як напій влітку?

Влітку Ольга підтримує концепцію наявності цілісних продуктів у раціоні, з достатньою кількістю клітковини, наприклад, ціле яблуко, грушу, сливу. Смузі – це все ж їжа, а не вода. Якщо смузі зроблений із солодких фруктів, то він спрагу не вгамує, а навпаки, посилить ефект.

Влітку краще робити овочеві смузі, тоді ви отримаєте більше антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів, а також менше фруктози.

Скільки потрібно випивати води влітку: дієтологиня назвала норму

Як стверджує фахівчиня, кількість випитої води безпосередньо залежить від низки факторів:

  • місця проживання (у спекотних країнах, у гірській місцевості потреба в рідині вища);
  • температури і пори року;
  • якщо ви більше часу проводите на спеці, то швидше відчуваєте спрагу;
  • слід звернути увагу на рівень активності (фізично активні люди мають більш високу потребу в рідині, ніж "офісні робітники");
  • залежить від вашого харчування (якщо в раціоні багато кофеїну – спрага буде ще більшою, або в раціоні більше солоних, гострих, солодких продуктів – також потрібно набагато більше води протягом дня).
Реклама

"За рекомендаціями ВООЗ людині необхідно вживати чисту воду в день із розрахунку 30 мл на кг маси тіла. Але це усереднена рекомендація, адже насправді наша потреба в гідратації індивідуальна. Важливо одне – пити потрібно всім, а просту чисту воду зробити улюбленим напоєм і пити, коли відчуваємо спрагу", – підсумувала експертка.

Рецепти найкращих літніх напоїв від дієтологині-терапевтки

Ароматизована вода. Слід взяти чисту холодну воду, додати ароматизатор будь-який на ваш смак: ягоди / фрукти / свіжу м’яту / лайм / грейпфрут / лимон / огірки. Нарізуйте скибочками. В кінці додайте лід і дайте настоятися напою кілька хвилин.

Охолоджувальний чай з імбиром, лимоном і м’ятою. Кладемо в ємність для заварювання пакетики з чаєм (можна взяти зелений або чорний чай), м’яту, імбир і лимонну цедру. Заливаємо все окропом 1,5 літра і даємо настояти, поки чай трохи охолоне. Додаємо цукор за смаком, вливаємо лимонний сік і охолоджуємо до кімнатної температури. У кінці подаємо в склянках із льодом і скибочками лимона.
Комбуча – можна приготувати самостійно із чайного гриба або ж купити готовий ферментований напій без цукру в магазині.

Нагадаємо, синоптики розповіли, якою буде погода у липні 2021 і чи варто очікувати спеки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно