Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сьогодні католики відзначають велике свято

Сьогодні католики відзначають велике свято

У вівторок, 29 червня, католицька церква відзначає День Петра і Павла, або Торжество святих Апостолів Петра і Павла. Згідно з переказами, цієї дати два учні Ісуса Христа прийняли мученицьку смерть.

ВІДЕО ДНЯ

У православних святкування відбувається двома тижнями пізніше – 12 липня, через розбіжності в юліанському та григоріанському календарях. Про головні традиції та заборони свята читайте далі в матеріалі.

Ким був апостол Петро

Апостол Петро народився в сім’ї рибалки і отримав ім’я Симон. До Спасителя його привів його рідний брат, апостол Андрій Первозванний. Ісус дав йому ім’я Петро, що грецькою означає "камінь", – за особливу віру та відданість, на основі якої мала бути заснована церква.

Реклама
Читайте також:
Свята у липні: скільки днів відпочиватимемо

У Євангелії також є історія про зречення Петра від Христа. Після арешту Ісуса він у страху тричі зрікся від Спасителя, хоча на Таємній вечері обіцяв не робити цього. Тоді апостол одразу ж згадав пророцтво Ісуса і розкаявся у своїй слабкості.

Реклама

У Діяннях апостолів говориться, що Петро проповідував з такою силою, що звертав у християнство до п’яти тисяч осіб, зцілював від хвороб і навіть воскрешав померлих. Хворих люди виносили з будинків, щоб їх осінила тінь святого. Петро вважається також "главою апостолів" і першим Папою Римським.

Ким був апостол Павло

За життя Христа Павло не був учнем Спасителя. Савл (так його звали до прийняття істинної віри) навіть брав участь у переслідуваннях християн. Коли якось він прямував у справах до Дамаска, до нього звернувся сам Господь. Савла засліпило яскраве світло, і він почув: "Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш?". Коли той запитав, хто з ним говорить, отримав відповідь: "Я Ісус, що Його переслідуєш ти".

Бог звелів Савлу продовжити шлях до Дамаска. За допомогою супутників осліплому вдалося зробити це. У Дамаску він охрестився, а під час занурення у воду до нього повернувся зір. Так Савл став відданим учнем і проповідником Христа.

Реклама

За свою проповідь Петро і Павло були приречені на мученицьку смерть близько 67 року в Римі. Як римському громадянину Павлу відтяли голову, а Петра було розіпнуто на хресті – за його власним бажанням, униз головою, оскільки він не вважав себе гідним померти так само, як Ісус.

День Петра і Павла у католиків: традиції

Петро і Павло в католицизмі вважаються засновниками церкви. Так, Папа Римський є намісником першого Папи – Петра.

Обіцянку дати "ключі від Царства Небесного", дану Петру Ісусом, католицька церква трактує як свідчення того, що Спаситель наділив Петра владою та юридичними повноваженнями в церкві.

День пам’яті Петра й Павла в католиків має найвищий статус торжества. Спочатку його було встановлено в Римі, але потім свято стали відзначати й у інших християнських державах.

Що не можна робити в День Петра і Павла

У це велике свято не прийнято займатися фізичною працею і роботою по дому та господарству. Також не можна сваритися, лаятися, ображати інших і в цілому допускати негативні думки та дії.

Нагадаємо, православні сьогодні теж відзначають свято.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно