Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • «Людям потрібні адекватні реформи»: Дмитрій Величко про події в Закарпатській облраді

«Людям потрібні адекватні реформи»: Дмитрій Величко про події в Закарпатській облраді

«Людям потрібні адекватні реформи»: Дмитрій Величко про події в Закарпатській облраді

Закарпатська обласна рада поки обезголовлена, важливі рішення заблоковані, а депутати замість прийому важливих рішень намагаються сформувати нову коаліцію.

ВІДЕО ДНЯ

Нове засідання сесії запланували на суботу, 6 листопада, хоча раніше планували провести голосування за нового голову на два дні раніше. Таке рішення прийняли через неузгодженість щодо кандидатури. З найбільш обговорюваних на сьогодні їх дві – Володимир Чубірко («Рідне Закарпаття») та Василь Іванчо («За майбутнє»). Як компроміс зі «слугами народу» обговорювалась також кандидатура Петра Добромільського.

Важливо зазначити, що каталізатором до відставки голови обласної ради стала низка суперечливих рішень щодо «оптимізації» мережі медичних закладів та закладів культури. На фоні мітингу медиків та працівників культури під стінами обласної ради депутати, які все ж прийшли на відмінену сесію, провели її. За пропозицію позбавлення повноважень голови обласної ради проголосували майже всі присутні – 35 голосів із 36.

Реклама
Читайте також:
Олексія Петрова зняли з посади голови Закарпатської облради

Після засідання у коментарі ЗМІ Олексій Петров зазначив, що засідання облради 28 жовтня не є законним і з приводу цього він уже звернувся до правоохоронних органів: «Я подав повідомлення про злочин відповідно до ст. 214 Кримінально-процесуального кодексу до Закарпатської обласної прокуратури, Управління СБУ та Нацполіції про дії, які кваліфікуються ст. 186 – самоуправство групою осіб, які сьогодні незаконно зайняли сесійну залу, незважаючи на те, що я видав розпорядження про перенесення сесії на 25 листопада».

Реклама

Інша позиція у Володимира Чубірка, який був головуючим на четвертій сесії обласної ради. За його словами, засідання є цілком легітимним, адже на сайті обласної ради є повідомлення про скликання сесії, а у залі були присутні більше половини депутатів. Рішення усунути діючого голову облради від виконання обов’язків Чубірко мотивував політичною некоректністю керівництва ради стосовно праці в обласній раді, переслідування національних меншин та інші «маніпуляції».

Голова обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Дмитрій Величко у свою чергу назвав кроки керівництва краю щодо об’єднання закладів медицини та культури непрофесійними. Питання довіри виборців та депутатів обласної ради до теперішньої влади він назвав основоположним.

«Ви зрозумійте: народ не проти реформ. Народ не проти руху вперед. Народ проти бездумного, непрофесійного та дилетантського підходу до найважливіших галузей життя області. Не можна протягом одного дня порахувати кількість відвідувачів дитячої бібліотеки і закрити її, якщо дітей було мало. Не можна 15 медичних закладів приєднати до шістнадцятого тільки тому, що так легше буде ними керувати через одного директора. Не можна закривати профільні медичні заклади, як то обласна психіатрична лікарня в селі Вільшани та викидувати душевнохворих і залежних людей на вулицю, направивши в звичайні лікарні.

Реклама
«Людям потрібні адекватні реформи»: Дмитрій Величко про події в Закарпатській облраді – 01

За його словами, під вивіскою реформ, скоріш за все, намагались змінити керівництво закладів та взяти їх під контроль за допомогою «своїх» людей.

«Ми за адекватні реформи, фаховий підхід та якісну дискусію з усіма сторонами конфлікту, в тому числі з тими, хто опинився в заручниках – пацієнтами, відвідувачами, медиками та працівниками культури», – зазначив Величко. – «А те, що зараз відбувається в стінах обласної ради, більше схоже на агонію гідри, якій відрубали майже всі голови».

Свою думку про ситуацію в обласній раді висловили чимало інших закарпатських політиків. Так, зокрема депутат Денис Ман, якого наприкінці липня звільнили з посади заступника голови обласної ради, зазначив: «Це було лише питання часу і процедури: надто штучною була ситуативна липнева більшість, і надто багато помилок допустило керівництво ради. Та головною помилкою було не чути людей; хай як намагалися сьогодні Слуги рятувати стан справ, їх вже не чули».

Наразі рішення щодо «оптимізації» закладів охорони здоров’я та культури зняті до проведення фахових консультацій. Наступне засідання сесії депутати призначили на 6 листопада, коли і планують розглянути питання обрання нового голови. Тоді ж, скоріш за все, стане відомо склад нової коаліції у обласній раді Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно