Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Михайло Чурило: "Новий мер міста повинен бути грамотним дипломатом"

Михайло Чурило: "Новий мер міста повинен бути грамотним дипломатом"

25 жовтня ужгородці обиратимуть собі нового міського голову. Чимало облич набридли багатьом мешканцям обласного центру. Однак, зараз на вибори йдуть чимало нових команд, аби змінити обличчя міста над Ужем. Серед них – і команда партії "Патріот" на чолі з Михайлом Чурилом – відомим політиком, підприємцем та футбольним функціонером. Саме з ним інтернет-видання "PMG.ua" і поспілкувалось про майбутній розвиток Ужгорода.

ВІДЕО ДНЯ

– Протягом останніх п’яти років відбулись різні політичні зміни в Ужгороді. Як вони вплинули на розвиток обласного центру?

– Для того, щоб місто розвивалось, потрібна стабільність, якої на сьогодні, на жаль, нема. У зв’язку з останніми подіями немає ніякої згоди. Тому, я вважаю, що мають обиратись керівники на певний конкретний термін часу, за який і мають відповідати перед громадою. Має бути плановість у прийнятті рішень. Зараз, на жаль, міськрада недієздатна.

Реклама

– Ось Ви звернули увагу на те, що нині Ужгородська міськрада недієздатна. Як Ви вважаєте, якою має бути структура головного органу міста для того, щоб він був дієвим?

– Для того, щоб міськрада повноцінно працювала, повинна прийти до влади нова команда. А зараз відбувається повний хаос. Депутат – це людина, делегована народом. Але варто зауважити, що дієвою роботу міськради зможе зробити лише введення електронного врядування. Це означає, що діяльність міських посадовців буде прозорою, відкритою, доступною та простою. Будь-який ужгородець може безпосередньо контролювати ті чи інші рішення. Також впровадження електронного самоврядування тягне за собою і скорочення штату працівників міськради, оскільки там за мізерну зарплату працюють кілька десятків працівників. І тому необхідна оптимізація штату, аби кожен працівник не шукав через низькі доходи додатковий підзаробіток чи брав хабарі.

Реклама

– Ось зараз влада декларує заяви про децентралізацію, про те, що відбудуться вибори до місцевих органів влади. Чи підтримуєте ці самоврядні ініціативи?

– По-перше, для нашого міста це величезний плюс, оскільки ми самі будемо розпоряджатись, координувати, куди слід вкласти гроші з міського бюджету. При цьому міська влада має активно співпрацювати і приваблювати інвесторів.

– Розкажіть про ваше бачення інвестиційної привабливості Ужгорода?

Реклама

– При введенні електронного врядування буде все прозоро: інвестор зможе побачити, куди йдуть та куди вкладені його кошти. Але наші чиновники не шукають нові джерела фінансування. Наприклад, п’ять років не можуть розібратись зі “Совиним гніздом”. Львів випереджає нас по фінансуванню проектів та їх втіленню. До слова, хотів би зауважити, що кожною справою має займатись окремий відділ міськради. Повинна бути нова модель, нові правила гри, за якими має працювати місто.

– А як має Ужгород розвиватись на найближчі 5 років?

– По-перше, нагадую, це електронне врядування. По-друге, це очисні споруди, каналізація, а вже потім дороги. Спочатку має бути оновлена каналізація, а вже потім  і дороги. Бо наші чиновники спочатку ремонтують, як то кажуть, фасадну частину, а за дахи забувають.  Це все закінчується тим, що ремонт стає мильною бульбашкою. Тому все має відбуватись послідовно. Також хочу зауважити, що зараз міський громадський транспорт у незадовільному стані. Тому треба впроваджувати альтернативу, яка дає якісні послуги. Думаю, що потрібно використовувати новітні технології, які використовують наші країни-сусіди. Зокрема, це є електротранспорт, який є значно дешевшим та екологічно чистим.

– Не секрет, що Ужгород, як і всі західноукраїнські міста, є збагачені архітектурною спадщиною різних епох. І саме це повинно розвивати туризм. Як потрібно розвивати туристичну сферу? Як повернути туриста до міста над Ужем?

– Це велика проблема з міською інфраструктурою. Потрібно просто опрацювати план зонування міста. Обов’язково потрібно розділити промислові райони від історичної частини міста. А оскільки у нас промисловості мало, то варто її перенести на околиці міста. Варто передбачити зелені парки. А згодом необхідно відреконструювати історичний центр міста, оскільки він є у занедбаному стані. Потрібно використовувати можливості грантових фондів, вкласти кошти у реконструкцію архітектурних пам’яток Ужгорода і не продавати історичні будинки.

– Яким Ви бачите Ужгород за два роки?

– Наступний мер міста має бути грамотним дипломатом, оскільки на мою думку, у новій міськраді будуть представники багатьох політичних сил. І новому очільнику міста потрібно об’єднати усіх обранців заради однієї мети – розвитку міста.

Реклама
Михайло Чурило: "Новий мер міста повинен бути грамотним дипломатом" – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно