Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Чи вдасться закарпатським обранцям повернути Мужіївський золоторудник, незаконно «прихватизований» екс-міністром МВС Захарченком?

Чи вдасться закарпатським обранцям повернути Мужіївський золоторудник, незаконно «прихватизований» екс-міністром МВС Захарченком?

Чи вдасться закарпатським обранцям повернути Мужіївський золоторудник, незаконно «прихватизований» екс-міністром МВС Захарченком?

До голови Закарпатської облради Михайла Рівіса з листом звернулися ліквідатор ТОВ «Закарпатполіметали» І.Петченко та представник компанії Cengart Financial INC Д.Зайцев з приводу невирішеної ситуації навколо зазначеного підприємства та вжиття дієвих заходів.

ВІДЕО ДНЯ

Мова про те, що же більше п’яти років тягнеться процедура банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали». «За цей час було декілька спроб позбавити підприємство майна, встановити контроль над родовищем золото поліметалевих руд з боку різних осіб, утому числі і тих, що були при владі за часів президентства В.Януковича. Такий контроль було встановлено, на наш погляд, з суттєвими порушеннями законодавства та певним впливом на посадових осіб і місцеві органи влади і самоврядування», йдеться у листі.

Ситуація полягає у наступному. «Після подій 2014 року, зміни злочинної влади, за зверненням компанії CENGART Financial INC та інших осіб, генеральною прокуратурою України порушено кримінальне провадження за фактом заволодіння майном та розкрадання майна ТОВ «Закарпатполіметали» за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України посадовими особами, зокрема, попереднім ліквідатором ТОВ «Закарпатполіметали», директором ПрАТ «Карпатська рудна компанія», колишнім міністром внутрішніх справ. Цими особами незаконно продано майно ТОВ «Закарпатполіметали», захоплені за незаконними рішеннями судів рудні відвали на Мужіївському родовищі та залишки збагаченої рудної сировини у хвостосховищах. Такі дії по захопленню родовища стали можливі у зв’язку із незаконним переоформленням спеціального дозволу на користування надрами на підконтрольну цим особам ПрАТ «Карпатська рудна компанія».

Реклама

Це відбувалося наступним шляхом. Закарпатською обласною радою прийнято рішення від 30.12.2011 року щодо надання спеціального дозволу на користування надрами з метою розробки Мужіївського золото-поліметалевого родовища, що розташоване в Берегівському районі Закарпатської області публічному акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Надра України». Згодом ПАТ «НАК «НАДРА УКРАЇНИ» отримано спеціальний дозвіл, виданий Державною службою геології та надр України, на використання надр, що відносяться до Мужіївського родовища, – інформує прес-служба Закарпатської обласної ради.

Однак, особами, що взяли на той час під контроль ТОВ «Закарпатполіметали» за невідомих підстав, цей спеціальний дозвіл був переоформлений на ТОВ «Карпатська рудна компанія» підконтрольну колишньому міністру внутрішніх справ В.Захарченку. Це підтверджується листом Державної служби геології та надр від 28.07.2014 року на адресу голови комітету кредиторів ТОВ «Закарпатполіметали» компанії CENGART FINANCIAL INC.

Реклама

При цьому Закарпатська обласна рада не надавала свого погодження на надання спеціального дозволу на користування надрами Мужіївського родовища на ПрАТ «Карпатскька рудна компанія». На нашу думку, цей дозвіл переоформлений незаконно, без погодження з Закарпатською обласною радою, або шахрайським шляхом. Є дуже сумнівним той факт, що обласна рада прийняла б рішення про погодження надання дозволу якійсь невідомій компанії без активів. Таким чином, на наш погляд, у такий спосіб дезінформовано Закарпатську обласну раду щодо фактичних обставин навколо Мужіївського родовища та надання дозволу на використання надр.

Таке надання дозволів або погоджень іншим особам на розвідку, розробку або використання Мужіївського поліметалевого родовища до закінчення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали» порушувало права та зробило неможливим закінчення ліквідаційної процедури та погашення вимог кредиторів.

Особи, що контролювали ТОВ «Закарпатполіметали», а також ті, що здійснювали керівництво ПАТ «Карпатська рудна компанія», ТОВ «ГГП» Бріком» з метою недопущення виконання рішення суду про повернення незаконно реалізованого майна ТОВ «Закарпатполіметали» знищили та вивезли все обладнання, матеріали, частини будівель, обладнання та оздоблення будівель, розрушили частково або повністю деякі будівлі та споруди, вивезли рейки, обладнання з шахт, допустивши при цьому відкритий доступ у шахти іншим особам. Завдяки їхнім діям ТОВ «Закарпатполіметали» у вигляді виробничого комплексу перестало існувати.
При цьому весь цей період ПрАТ «Карпатська рудна компанія» порушувало всі можливі вимоги та умови користування надрами на Мужіївському родовищі. За наслідками цих порушень наказом Державної служби геології та надр України 2014 року дію спеціального дозволу на користування надрами, виданого ПрАТ "Карпатська рудна компанія" у 2012 році зупинено у зв’язку з порушенням надрокористувачем вимог ст.ст.24,51 Кодексу України про надра, ст.7 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Реклама

Однак на сьогоднішній день цей дозвіл не є скасованим, і такий стан справ не дає можливості здійснювати процедуру банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали», залучити потенціальних інвесторів до родовища, належним чином вирішити питання про забезпечення екологічної безпеки на підприємстві та здійснити інші дії задля стабілізації ситуації щодо ТОВ «Закарпатполіметали».
Просимо Вас розглянути наше звернення, проаналізувати ситуацію та вжити можливих заходів, зокрема:

Розглянути питання про можливість перегляду рішення Закарпатської обласної ради від 30.12.2011 року щодо надання погодження на видачу спеціального дозволу на користування надрами для розробки Мужіївського золото-поліметалевого родовища, що розташоване в Берегівському районі Закарпатської області публічному акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Надра України» (що був незаконно переоформлений на ПрАТ «Карпатська рудна компанія»), та прийняти нове рішення про скасування цього погодження.

Сприяти ТОВ «Закарпатполіметали» у поверненні незаконно відчуженого майна товариства та розслідуванню кримінальних проваджень щодо заволодіння та розкрадання його майна.
Звернутися до Прокуратури Закарпатської області та Генеральної прокуратури України щодо прискорення розгляду питання з розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного заволодіння майном ТОВ «Закарпатполіметали» та збагаченою рудною сировиною та рідними відвалами», сказано в листі.

З огляду на вищезазначене, Михайло Рівіс доручив профільним комісіям проаналізувати та всебічно вивчити дану проблему, надати конкретні пропозиції та винести їх на розгляд чергової сесії облради для її вирішення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно