Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Люстрація – як мотив?

Люстрація – як мотив?

Одна з вимог Революції Гідності – очищення влади. Згідно Закону України про очищення влади (саме це і означає термін «люстрація») тим, хто обіймав високі посади з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року заборонено обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування (виняток – виборні посади).

ВІДЕО ДНЯ

Серед тих, хто потрапляє під дію люстраційного закону: Прем’єр-міністр, віце-прем’єри, міністри,  голова Національного Банку, Антимонопольного комітету, Держмайна, Державного Комітету з питань телебачення та радіомовлення. Не зможуть працювати на державних посадах і  Глава Адміністрації Президента України, Керівник Державного управління справами, Керівника Секретаріату Кабміну, Урядовий  уповноважений з питань антикорупційної політики. Заборонено обіймати державні посади і колишнім керівникам силових структур: Генеральному прокурору, Головам Служби Безпеки та Зовнішньої розвідки, начальнику Державної охорони, керівникам митних, податкових служб, керівникам формувань, які відповідають за цивільний захист. В тому числі під дію Закону потрапляють їх перші заступники та заступники. Стосується дія Закону і високопосадовців Збройних Сил України , окрім тих, які перебували на строковій службі чи перебувають на службі за призовом під час мобілізації. Чітко прописано у Законі про очищення і перелік тих, причетний до судової влади. Зокрема, це – члени Вищої ради юстиції, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, професійні судді, Голова Державної судової адміністрації України. Згідно закону під люстрацію потрапляє і начальницький склад органів МВС, прокуратури, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, УДО, Нацбанку. Стосується закон і членів Центральної виборчої комісії, Нацради України з питань телебачення і радіомовлення, голів та членів нацкомісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сферах зв’язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг, керівників державних оборонних підприємств. Не можуть обіймати посади згідно вказаного Закону і посадові особи, які працювали в органах державної влади та місцевого самоврядування, якщо їхні посади не були виборними.

Віктор Іванович Балога з 12 листопада 2010 року по 3 грудня 2012 року працював Міністром надзвичайних ситуацій України. Згідно статті 2 Закону України «Про очищення влади», серед посад,  щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрація), зазначена і посада керівника центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту. Відповідно до цього Закону, протягом  10 років з дня вступу в силу закону, Віктор Балога не може обіймати посади зазначені у ст.2. – потрапляє під дію Закону про люстрацію. Відповідно – не може працювати у державній виконавчій владі та обіймати високі посади. Цілком імовірно – саме у цьому причина і мотивація всіх його дій.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно