Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Президент підписав закон про розвиток виноробства, серед авторів якого закарпатські нардепи

Президент підписав закон про розвиток виноробства, серед авторів якого закарпатські нардепи

Сьогодні Президент України підписав Закон «Про внесення деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв». Закон прибирає бюрократичні процедури та сприятиме розвитку виноробства, значно спрощує процедуру ліцензування для виноробів. Оновлене законодавство допоможе вітчизняній галузі виноробства отримати нові можливості та перспективи для розвитку.

ВІДЕО ДНЯ

20 березня Верховна Рада України підтримала ухвалення  Законопроекту №6693 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв», котрий передбачає спрощену процедуру ліцензування виробництва для малих виробництв виноробної продукції на основі декларативного принципу.

Серед авторів закону – закарпатці Василь Петьовка, Роберт Горват, Валерій Лунченко. Це – без перебільшення історичне рішення для українських виноробів, котрі останні десятиліття були змушені ховатися в тіні через нереалістичні для виконання законодавчі вимоги. Цей закон дозволить виноробам, які виготовляють вино із власного винограду, отримувати ліцензії на виробництво без проходження атестації.

Реклама

Важливою вимогою, звісно ж, буде відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства, а контроль якості та безпеки вин буде здійснюватися акредитованими лабораторіями за договором. Головною перешкодою для повноцінного виходу малих виноробів на ринок була забюрократизована процедура отримання ліцензії на виробництво, а це більше 140 дозвільних документів різних відомств, яка могла тривати 2-3 роки.

Відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства і контроль якості та безпеки вин акредитованими лабораторіями також буде важливою вимогою. Однак сам процес ліцензування буде максимально простим та чітким. Це дозволить малим та середнім виноробам вийти із «тіні», відкрити нові робочі місця та створить в Україні передумови для різноманітного,  якісного і конкурентного ринку вина європейського рівня. Ліцензування буде максимально спрощеним та регламентованим, а після прийняття закону, виноробам для отримання ліцензії на виробництво за спрощеною процедурою потрібно буде не більше місяця.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно